Buitenland

Meisje (10) uit Jemen heeft krachtige boodschap: “Amerika moet Saoedi’s niet langer steunen zodat er vrede kan komen”

Help door deze info met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Yara is een 10-jarig meisje dat in de Jemenitische hoofdstad Sanaa woont. Al anderhalf jaar wordt ze uit haar slaap gehouden door het lawaai van gevechtsvliegtuigen, raketten en bomexplosies.

Onlangs besloot ze dat het tijd was om iets te doen. Ze maakte een video. “Ik wil niet dat het mijn beurt is om te sterven,” zei ze in een filmpje dat ze met de mobiele telefoon van haar moeder had gemaakt. “Ik wil oud worden, ik wil arts worden, ik wil ingenieur worden. Ik wil opgroeien en iets belangrijks doen in deze wereld.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Yara drong er bij haar ouders op aan om de video te delen op YouTube, Twitter en Facebook. In een week tijd was het filmpje al meer dan 15.000 keer bekeken.

Einde

Sinds augustus wordt Sanaa bijna onophoudelijk bestookt door gevechtsvliegtuigen van een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Deze door Amerika gesteunde coalitie probeert de rebellen uit Sanaa te verdrijven en de afgezette Jemenitische president aan de macht te helpen.

Zelfs voor de Jemenieten is het lastig om te bepalen wie welke belangen behartigt in hun land. Tot dusver zijn er bijna 4000 burgers omgekomen in de oorlog, waarvan meer dan 1000 kinderen.

Yara houdt Saoedi-Arabië verantwoordelijk voor het verlengen van de oorlog, waarbij ziekenhuizen, markten en scholen zijn verwoest.

“Ik wil dat Amerika de Saoedi’s niet langer steunt zodat er een einde kan komen aan de oorlog,” zei Yara tijdens een interview via Skype. “Als de Amerikanen de oorlog tegen Jemen niet kunnen stoppen, wil ik dat ze de Saoedi’s niet langer steunen en geen wapens meer aan ze verkopen zodat de oorlog kan stoppen.”

Kelder

De Verenigde Staten hebben voor miljarden dollars aan vliegtuigen en wapens verkocht aan Saoedi-Arabië en andere Golfstaten. Al sinds het begin van de militaire campagne in Jemen worden de Saoedi’s bijgestaan door het Amerikaanse leger. Tussen de luchtaanvallen door tanken Amerikaanse militairen Saoedische straaljagers bij in de lucht. Ook helpen de Amerikanen de Saoedische marine bij de blokkade van Jemenitische havens.

Yara weet nog precies wanneer de luchtaanvallen begonnen: op 26 maart 2015 om middernacht. “Mama vertelde me dat de oorlog tegen Jemen was begonnen, dat een hele hoop mensen waren gestorven en dat iedereen zijn baan was kwijtgeraakt,” herinnert ze. “Mijn vader zat ook zonder werk.”

Het meisje vertelt hoe het hele gezin in de kelder sliep, waar rugzakken klaarstonden met geld en paspoorten. Yara slaapt nog steeds in de kelder, net als haar moeder, vader en broer. Maar ze weet dat er weinig kans is om te ontsnappen. De door Amerika gesteunde coalitie bewaakt het luchtruim, de havens en de grens met Saoedi-Arabië.

Huilde

“Ik huilde iedere dag en vertelde mijn moeder dat ik naar het buitenland wilde,” zegt Yara. “Maar ze zei dat we nergens naartoe kunnen. Mijn vader kan nergens een baan krijgen omdat we Jemenieten zijn. De ambassades zijn dicht en het vliegveld is gesloten.”

De enige vliegtuigen in de lucht boven Sanaa zijn gevechtsvliegtuigen. “Voor de oorlog hoorden we de vliegtuigen komen en probeerden we ze te pakken,” zegt Yara. “Maar nu verbergen we ons snel als we ze horen.”

[PRI]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
J. Hofmans
J. Hofmans
7 jaren geleden

Snap dat toch eens Amerika (en het Westen). Zelfs een klein meisje is het zat en heeft het door.

Sina
Sina
7 jaren geleden

Dit verhaal is door een volwassene bij het meisje ingefluisterd. Omdat men weet dat mensen gevoeliger zijn voor een verhaal van het jong kind dan van een volwassene. Kom op mensen, alsof een kind van 10 op zo’n jonge leeftijd al politiek gevoelig is. Die heeft heeft echt wel andere dingen aan haar hoofd.

rvsracer
rvsracer
7 jaren geleden

Kan me niet voorstellen dat Saoedi Arabië de schuldige is, daar wonen ook gewoon mensen, die vast ook de oorlog zat zijn.
Het zijn de leiders v/d landen, en individuen die boven de wet staan, die daar oorlog voeren.

Dit meisje heeft inderdaad haar hoofd in “the rabbit hole” gestoken, maar deze gaat veel dieper dan alleen de LANDEN Saoedi Arabië en Amerika…

mario
mario
7 jaren geleden

wanneer staan we in het westen eens op en zeggen net als dit kleine meisje we hebben er genoeg en we spugen de elite uit.
kom rutte en hennis zeg dat jullie uit de coalitie gaan en dat het tijd wordt voor een andere koers en wel de koers voor vrede.
als een klein meisje dit zegt dan is het voor jullie toch niet zo moeilijk om het zelfde te zeggen?
wees flink en laat het oorlogszuchtige Amerika links liggen.
ten eerste bespaar je een hoop geld en ten tweede kan je daar andere mee helpen.

wakker worden denHaag

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x