Homepagina » Buitenland » Meisje (10) uit Jemen heeft krachtige boodschap: “Amerika moet Saoedi’s niet langer steunen zodat er vrede kan komen”
Meisje (10) uit Jemen geeft krachtige speech: "Amerika moet Saoedi's niet langer steunen zodat er vrede kan komen"

Meisje (10) uit Jemen heeft krachtige boodschap: “Amerika moet Saoedi’s niet langer steunen zodat er vrede kan komen”

Yara is een 10-jarig meisje dat in de Jemenitische hoofdstad Sanaa woont. Al anderhalf jaar wordt ze uit haar slaap gehouden door het lawaai van gevechtsvliegtuigen, raketten en bomexplosies.

Onlangs besloot ze dat het tijd was om iets te doen. Ze maakte een video. “Ik wil niet dat het mijn beurt is om te sterven,” zei ze in een filmpje dat ze met de mobiele telefoon van haar moeder had gemaakt. “Ik wil oud worden, ik wil arts worden, ik wil ingenieur worden. Ik wil opgroeien en iets belangrijks doen in deze wereld.”

Yara drong er bij haar ouders op aan om de video te delen op YouTube, Twitter en Facebook. In een week tijd was het filmpje al meer dan 15.000 keer bekeken.

Einde

Sinds augustus wordt Sanaa bijna onophoudelijk bestookt door gevechtsvliegtuigen van een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Deze door Amerika gesteunde coalitie probeert de rebellen uit Sanaa te verdrijven en de afgezette Jemenitische president aan de macht te helpen.

Zelfs voor de Jemenieten is het lastig om te bepalen wie welke belangen behartigt in hun land. Tot dusver zijn er bijna 4000 burgers omgekomen in de oorlog, waarvan meer dan 1000 kinderen.

Yara houdt Saoedi-Arabië verantwoordelijk voor het verlengen van de oorlog, waarbij ziekenhuizen, markten en scholen zijn verwoest.

“Ik wil dat Amerika de Saoedi’s niet langer steunt zodat er een einde kan komen aan de oorlog,” zei Yara tijdens een interview via Skype. “Als de Amerikanen de oorlog tegen Jemen niet kunnen stoppen, wil ik dat ze de Saoedi’s niet langer steunen en geen wapens meer aan ze verkopen zodat de oorlog kan stoppen.”

Kelder

De Verenigde Staten hebben voor miljarden dollars aan vliegtuigen en wapens verkocht aan Saoedi-Arabië en andere Golfstaten. Al sinds het begin van de militaire campagne in Jemen worden de Saoedi’s bijgestaan door het Amerikaanse leger. Tussen de luchtaanvallen door tanken Amerikaanse militairen Saoedische straaljagers bij in de lucht. Ook helpen de Amerikanen de Saoedische marine bij de blokkade van Jemenitische havens.

Yara weet nog precies wanneer de luchtaanvallen begonnen: op 26 maart 2015 om middernacht. “Mama vertelde me dat de oorlog tegen Jemen was begonnen, dat een hele hoop mensen waren gestorven en dat iedereen zijn baan was kwijtgeraakt,” herinnert ze. “Mijn vader zat ook zonder werk.”

Het meisje vertelt hoe het hele gezin in de kelder sliep, waar rugzakken klaarstonden met geld en paspoorten. Yara slaapt nog steeds in de kelder, net als haar moeder, vader en broer. Maar ze weet dat er weinig kans is om te ontsnappen. De door Amerika gesteunde coalitie bewaakt het luchtruim, de havens en de grens met Saoedi-Arabië.

Huilde

“Ik huilde iedere dag en vertelde mijn moeder dat ik naar het buitenland wilde,” zegt Yara. “Maar ze zei dat we nergens naartoe kunnen. Mijn vader kan nergens een baan krijgen omdat we Jemenieten zijn. De ambassades zijn dicht en het vliegveld is gesloten.”

De enige vliegtuigen in de lucht boven Sanaa zijn gevechtsvliegtuigen. “Voor de oorlog hoorden we de vliegtuigen komen en probeerden we ze te pakken,” zegt Yara. “Maar nu verbergen we ons snel als we ze horen.”

[PRI]


Vind je deze informatie waardevol? Deel het dan met mensen die je kent op Facebook
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

15 reacties

 1. Snap dat toch eens Amerika (en het Westen). Zelfs een klein meisje is het zat en heeft het door.

  36 likes
  • JUIST een klein meisje ja! Niet zelfs..
   Kinderen zien vaak dwars door alles heen.. wat ze er later zelf mee doen is bij dit meisje al duidelijk genoeg in haar verhaal!

   Dit kind wil en weet dat ze iets belangrijks VOOR de wereld wil doen en NIETS wil betekenen zoals de oorlogszuchtige ” volwassen ” die zich in allerlei bochten wringen nu de krachten zullen gaan afnemen van DE LEUGEN.. COLLECTIEF IN MEDITATIE MET DIT KIND EN ZOVEEL ANDERE KINDEREN DIE IN DE TOEKOMST GEEN TOEKOMST MEER HEBBEN ALS DEZE ELITE ZIJN ZIN DOORDRAMMEN KAN

   1 likes
 2. Dit verhaal is door een volwassene bij het meisje ingefluisterd. Omdat men weet dat mensen gevoeliger zijn voor een verhaal van het jong kind dan van een volwassene. Kom op mensen, alsof een kind van 10 op zo’n jonge leeftijd al politiek gevoelig is. Die heeft heeft echt wel andere dingen aan haar hoofd.

  9 likes
  • Jij ziet ook overal een complot theorie en/of buitenlanders niks van bakken.

   4 likes
  • Het tiende levensjaar is bij elk kind erg belangrijk, omdat het in die leeftijdsfase definitief de keuze maakt voor de aarde. En zich voor de aarde in te zetten. Vaak ligt hier de ingeving voor welk beroep iemand kiest.
   Kijk in je omgeving, en vraag.
   Het tiende levensjaar spiegelt met het gebeuren van de gottesdammerung in het verleden, waarbij de Griekse Goden tegen elkaar zeiden ; we trekken ons terug van de aarde omdat de aarde nu van de mens is.
   Het kind van tien jaar of tussen negen en tien neemt een besluit!!
   Ook als dit geinspireerd is door ouders , of volwassenen zoals jij verondersteld. Wie zijn er anders jou voorbeeld?

   3 likes
  • @ Sina

   Juist dergelijke berichten hangen vaak van manipulatie aan elkaar. Ik voel er ook helemaal niets bij. Natuurlijk heeft het kind de tekst van volwassenen gekregen. Zolang het bericht tegen het Westen/de VS is, gaat het er bij de alternatieve media in als zoete koek. (hetzelfde effect zie je bij de ‘gelovers’ in het 8 uur journaal overigens)

   0 likes
 3. wanneer staan we in het westen eens op en zeggen net als dit kleine meisje we hebben er genoeg en we spugen de elite uit.
  kom rutte en hennis zeg dat jullie uit de coalitie gaan en dat het tijd wordt voor een andere koers en wel de koers voor vrede.
  als een klein meisje dit zegt dan is het voor jullie toch niet zo moeilijk om het zelfde te zeggen?
  wees flink en laat het oorlogszuchtige Amerika links liggen.
  ten eerste bespaar je een hoop geld en ten tweede kan je daar andere mee helpen.

  wakker worden denHaag

  8 likes
  • Ik ben het met je eens @Mario. Oorlog is het summum van criminaliteit. Een grotere criminele daad kan een mens niet bedenken. Bovendien gaat het altijd ergens anders over dan ze het volk vertellen, namelijk geld en macht. De twee zaken die nooit bij het volk terechtkomen, het volk wil dan ook heel die oorlog helemaal niet. Ze ondergaan het gedwee omdat ze halsstarrig voorgelogen worden en ze moeilijk anders denken te kunnen. De simpelste remedie is het schorem wat zich hier schuldig aan maakt nooit meer blij maken met jouw politieke stem die hen het mandaat geeft voor de misselijkmakende criminaliteit. Geef je stem nooit meer weg aan lieden die bewezen hebben alles aan elkaar te liegen en te bedriegen. Kortom alles wat er in Den Haag in het pluche zit. Laat ze stikken met z’n allen, anders beginnen ze steevast weer met precies hetzelfde na elke verkiezing.

   4 likes
 4. De Verenigde Staten hebben voor miljarden dollars aan vliegtuigen en wapens verkocht aan Saoedi-Arabië en andere Golfstaten
  Ja dat is nog een een “goede” klant……(klanten)
  Ja lastig als je van wapens maken leeft , dan moet je door gaan oorlog “creëren” zo her en der

  9 likes
  • heb via via ooit eens vernomen dat ” ons eigen mooie kikkerlandje” een van de grootste wapenihandel heeft van de eu..
   Hennis staat niet voor jan lul op de wapenbeurs onlangs.. die scheve schaats van nederland brengt ons nimmer meer tot een elf steden tocht maar naar de ww3 terwijl er geen eens geld is voor een fatsoenlijk leger, maar dat komt mij goed uit, want ik ben tegen elke vorm van militairisme
   We hebben niks te zoeken met mali en syrie, dat is een eeuwenoud gevecht wat uiteindelijk over 4 broers gaat die al volgens de ” heilige bijbel ” met elkaar steeds weer opnieuw steeds meer willen..

   vul zelf aan verder.. fijne week allen

   1 likes
 5. Goed zo meissie je bent mijn kleine zus.

  6 likes
 6. Kan me niet voorstellen dat Saoedi Arabië de schuldige is, daar wonen ook gewoon mensen, die vast ook de oorlog zat zijn.
  Het zijn de leiders v/d landen, en individuen die boven de wet staan, die daar oorlog voeren.

  Dit meisje heeft inderdaad haar hoofd in “the rabbit hole” gestoken, maar deze gaat veel dieper dan alleen de LANDEN Saoedi Arabië en Amerika…

  5 likes
 7. Mario, kan je alleen maar groot gelijk geven. Dit meisje spreekt vanuit haar hart zoals zovele deden in elk land waar de elite regeringsleiders de beest uithangen. Een mensen leven telt niet of is waardeloos en dat wordt ook door het geloof ook nog eens benadrukt, soennieten shiieten moslim orthodoxse joden de kerken, welke kant dan ook, alles is geënt op oorlog. Hoe kortzichtig is de hedendaagse mensheid? Wij zijn ons zelf bezig te vernietigen zoals oorlogzuchtige stammen dit al jaren geleden deden. Hoezo “beschaafde wereld” heden ten daage?

  2 likes
 8. Geld,WAPENHANDEL,verrijking, eilte,macht wereld controle enz zomaar een paar woorden die alles zeggen dunkt me, wie kent de film Lord of War nog? Hieronder de link, ik zeg kijken dan wordt er (aan het eind) veel duidelijk.

  Nicolas Cage – Lord of War (2005) – YouTube
  Video voor lord of war film you tube▶ 2:30:24
  https://www.youtube.com/watch?v=Xem9qI3xzo0

  1 likes
 9. Ja, en stop funding israhell as well, the biggest threat

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

coronavirus

Virusexpert over het ‘angstaanjagende’ coronavirus: ‘Dit is oorlog’

Dit is de meest angstaanjagende ziekte die ...

tweede wereldoorlog

Groot-Brittannië en Frankrijk verklaarden Duitsland in 1939 de oorlog en niet andersom. Het echte verhaal over de Tweede Wereldoorlog

Stel een willekeurig iemand een vraag over ...