Gezondheid

Suikerdranken weg van school, maar light-varianten verdwijnen niet. Lees hier wat er gebeurt met je longen, nieren en hart als je cola light drinkt

Help door dit met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Frisdrankproducenten stoppen in Nederland met het leveren van suikerhoudende frisdranken aan middelbare scholen. De light-varianten blijven wel gewoon te koop. Maar zijn die wel gezonder dan de drankjes met suiker?

Professor Susan E. Swithers van de Purdue-universiteit heeft onderzoek gedaan naar de kunstmatige zoetstoffen in frisdrank en ontdekte dat ze onder andere gewichtstoename, metabool syndroom, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten in de hand werken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Mensen die kunstmatige zoetstoffen als aspartaam en sucralose consumeren, hebben twee keer meer kans om metabool syndroom te krijgen.

Negatieve invloed

Het drinken van meer dan vier blikjes frisdrank per dag is daarnaast gelinkt aan een hoger risico op depressie. Koffie lijkt het risico op depressie juist te verlagen.

Harvard-wetenschappers ontdekten dat het drinken van light-frisdrank een negatieve invloed heeft op het functioneren van de nieren.

Uit een studie uit 2009 in het tijdschrift Diabetes Care blijkt dat het drinken van light-frisdrank het risico op metabool syndroom met 36 procent en het risico op diabetes type 2 met 67 procent verhoogt.

Meer kans

Toen Israëlische onderzoekers kunstmatige zoetstoffen aan muizen gaven, werd bij de dieren glucose-intolerantie vastgesteld.

Onderzoekers van de Universiteit van Miami en de Columbia-universiteit volgden ruim 2000 volwassenen 10 jaar lang en stelden vast dat mensen die iedere dag light-frisdrank consumeerden meer kans hadden om een beroerte of hartaanval te krijgen.

Ze hadden ook meer kans om te sterven aan hart- en vaatziekten.

Astma

Het drinken van light-frisdrank verhoogt het risico op astma en COPD. Hoe meer iemand drinkt, hoe hoger het risico.

Aspartaam lijkt verder het verdedigingssysteem van het brein aan te tasten.

De Britse apotheker Niraj Naik maakte enige tijd geleden een ontstellende infographic over de invloed van een blikje cola light op ons lichaam:

Na 10 minuten

Fosforzuur valt je tandglazuur aan en kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam maken je lichaam wijs dat het suikers binnenkreeg.

Na 20 minuten

Cola light zorgt er net als gewone cola voor dat je lichaam insuline aanmaakt waardoor extra veel vet wordt opgeslagen.

Na 40 minuten

Door de combinatie van cafeïne en aspartaam voel je je high. Cocaïne heeft een vergelijkbaar effect. Er komen excitotoxinen vrij die je hersenen kunnen uitputten.

Na 60 minuten

Je lichaam blijft verlangen naar zoetigheid, waardoor je al snel zin hebt in nog een blikje cola. Het drankje lest je dorst niet, maar droogt je lichaam uit.

[Collective-evolution]

3 2 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
lieve
lieve
6 jaren geleden

Natuurlijk eten we teveel suiker. Maar waarom is er zo’n hetze tegen natuurlijke suiker? Omdat een machtige industrie suiker wil vervangen door kunstmatige ongezonde zoetstoffen ! Alles draait om geld!

densie
densie
6 jaren geleden

Honing is van de bijen…
Kokosbloesemsuiker, Ahornsiroop van de bomen…
Stevia is bladsuiker…
Rietsuiker is rietsuiker…
Bietsuiker is bieten suiker van onder de grond….
Dan is er nog druivensuiker, jaagt de bloedsuikerspiegel omhoog…
Dan een rijtje bewerkte zoetstoffen…xylotol, sorbitol, sacharose, fructose/glucose(bocht!)
en dan die uit het kolenteerstof gebied:
Aspartaam/Acesulfaam-K puur gif voor de mens

Ik zal er nog wel een paar vergeten…maar luister naar de naam! Dan weet je genoeg!

Gewoon fruit eten is gezond en af en toe iets lekkers maken, dan is dat toch te doen, kokosbloesemsuiker en Ahorn?
Of komen we weer aan met zoooo duur! ja ja wat is duur..wat mag duren…je gezondheid gaat bovenal!

namaste

weg met ons
weg met ons
6 jaren geleden

Demonisering van suiker is net als het demoniseren van hennep, roomboter en eieren. Iedere hetze tegen een product (land) heeft als doel een ander, slechter, product beter te kunnen verkopen. Winstgevendheid van een product zal nog sterker toenemen zodra een concurrerend artikel is uitgeschakeld.

Dat scholen zich laten nanipuleren en sturen in deze anti suikercampagne tegen voornamelijk bietsuiker, wat ik persoonlijk altijd nog de beste van de zogenaamd slechtste zoetstof vindt, vertelt ook hoe gevaarlijk dergelijke massa slaven producerende instituten zijn voor het individu niet schijnbaar niet zelf zelf mag leren ontdekken, beslissen en nadenken. Scholen zijn net zo gevaarlijk voor je welzijn als suikervervangers, schijnbaar.

Heidi
Heidi
6 jaren geleden

Wat een ongelooflijk slecht stuk. Er wordt weer lukraak met dingen gegooid die totaal geen wetenschappelijke onderbouwing hebben. Prima dat sommige er voor kiezen geen zoetstoffen te willen gebruiken maar alstublieft niet van die broodje aap verhalen over hoe slecht het allemaal niet is.

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x