Binnenland

Mitt Romney ontloopt fiscus via Nederland

Help mee door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een fonds dat is opgericht door de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney heeft via een sluiproute door Nederland zo’n tachtig miljoen euro aan dividendbelasting ontweken.

Romney beschikt over een internationaal netwerk van trust- en houdstermaatschappijen, zo blijkt uit onderzoek van Follow the Money.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Een schakel in het netwerk is het door Romney opgerichte private-equityfonds Bain Capital. Met het fonds werd veel geld geïnvesteerd in de in 2004 overgenomen Ierse farmaceut Warner Chilcott. Door de investeringen via Nederland te laten lopen hoeft Bain geen dividend- en vermogenswinstbelasting te betalen.

Zoon

In 2010 kregen Romney en zijn vrouw ruim twee miljoen dollar aan dividenden van Bain Capital uitbetaald. De aandelen van het stel stegen dat jaar met ruim 5,5 miljoen dollar in waarde. Romney ontduikt belastingen in de Verenigde Staten door zijn aandelen te schenken aan een non-profitorganisatie op naam van zijn zoon.

Al eerder werd duidelijk dat Romney ook profiteert van sluiproutes via de Kaaimaneilanden, Luxemburg en Bermuda. Nederland kan nu aan dat rijtje worden toegevoegd.

Deelnemingsvrijstelling

Sinds het moment dat de aandelen in Nederland zijn ondergebracht werd ongeveer 303 miljoen euro aan dividend uitgekeerd en verkocht Bain voor meer dan 260 miljoen euro aan aandelen. Het fonds hoeft geen Ierse vermogenswinstbelasting te betalen als de aandelen worden doorverkocht.

Nederland kent een zogeheten deelnemingsvrijstelling, wat inhoudt dat een aandelenbezit van meer dan vijf procent niet meer wordt belast. Dat maakt ons land een erg aantrekkelijke vestigingsplaats voor financiële fondsen. Zo ontstond ophef in Groot-Brittannië toen duidelijk werd dat koffieketen Starbucks ook gebruik maakt van een fiscale sluiproute via Nederland.

Voor het onderzoek werden onder meer gegevens opgevraagd van de Nederlandse Kamer van Koophandel en hield de krant vertrouwelijke documenten van Bain die door techblog Gawker waren geopenbaard tegen het licht.

Bron: Ftm.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Marian
Marian
11 jaren geleden

Ik ben niet verbaasd. In dit liberale weertje en sfeertje, gaan dief en diefjesmaat hand in hand.

Eden
Eden
11 jaren geleden

Kan-ie mooi aansluiten bij Ruttepop!

Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Dan is Romney blijkbaar een van die mensen en multinationals die via Nederland die per jaar 8 biljoen (8.000.000.000.000) winst via Nederland per jaar naar belastingparadijzen (zoals de Antillen, Monaco, de Kanaaleilanden, de Bahama’s, Maagdeneielanden en dergelijke) wegsluisd. Hef daar maar eens belasting op. Daar zit het reusachtige geld !

legaal
legaal
11 jaren geleden

hoi,Romney fans,en nog steeds fan?vele hebben wat op Obama aan te merken.en nu gaat Romey op zijn gezicht,alleen jammer dat de Amerikanen van niets weten,zoals altijd,word zoiets niet openbaar gemaakt.

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x