Homepagina » Buitenland » Groot-Brittannië viel 9 op de 10 landen van de wereld binnen
Groot-Brittannië viel 9 op de 10 landen van de wereld binnen

Groot-Brittannië viel 9 op de 10 landen van de wereld binnen

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat Groot-Brittannië in haar lange en kleurrijke historie op 22 na alle landen van de wereld is binnengevallen. Dat meldt de Britse Daily Telegraph.

Toen het Britse Rijk het hoogtepunt van haar bloeiperiode bereikte, behoorde een kwart van de globe toe aan de Britten.

Uitgesmeerd over verschillende perioden vielen de Britten bijna 90 procent van alle landen ter wereld aan. De geschiedenis van de pakweg 200 landen laat zien dat slechts 22 nooit zijn binnengevallen door de Britten.

Guantánamo Bay

Tot dit selecte gezelschap behoren verre bestemmingen als Guatemala, Tadzjikistan en de Marshalleilanden. Dichter bij huis gaat het bijvoorbeeld om Luxemburg.

De analyse is uitgewerkt in een nieuw boek: All the Countries We’ve Ever Invaded: And the Few We Never Got Round To. Auteur Stuart Laycock nam de geschiedenis van ieder land onder de loep en stelde vast of het ooit was binnengevallen door de Britten.

De lijst bevat een paar verrassingen. In 1741 kwam admiraal Edward Vernon aan wal in Guantánamo Bay in Cuba. Hij veranderde de naam in Cumberland Bay tot het moment dat hij zich moest terugtrekken omdat hij werd aangevallen door de lokale bevolking en ziekte uitbrak onder zijn manschappen. Twintig jaar later viel Havana na een bloedige strijd in handen van de Britten. In ruil voor Florida en Minorca werd Cuba in 1763 samen met de Filipijnen teruggegeven aan de Spanjaarden.

In 1940 vielen de Britten IJsland binnen omdat het land in de oorlog weigerde een kant te kiezen. De 745 Britse mariniers stuitten op hevige protesten, maar geen verzet.

Vietnam is herhaaldelijk binnengevallen door de Britten. Tussen 1945 en 1946 probeerden de Britten de communisten uit het land te verdrijven. Later werden ook de Fransen en de Amerikanen bij de gevechten betrokken.

Vaticaanstad

Laycock, die eerder boeken schreef over de Romeinse geschiedenis, begon zijn ongewone zoektocht nadat zijn 11-jarige zoon Frederick hem vroeg hoeveel landen Groot-Brittannië was binnengevallen. Na bijna twee jaar onderzoek kwam Laycock tot de schokkende conclusie dat de Britten 9 op de 10 landen ter wereld hebben aangevallen.

Het onderzoek omvatte de 193 VN-lidstaten, Vaticaanstad en Kosovo. Die laatste twee zijn geen lidstaten, maar worden door de Britse regering erkend als onafhankelijke staten.

De enige landen die nooit zijn binnengevallen door de Britten zijn: Andorra, Wit-Rusland, Bolivia, Burundi, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, de Republiek Congo, Guatemala, Ivoorkust, Kirgizië, Liechtenstein, Luxemburg, Mali, de Marshalleilanden, Monaco, Mongolië, Paraguay, Sao Tomé en Principe, Zweden, Tadzjikistan, Oezbekistan en Vaticaanstad.

Bron: Telegraph.co.uk

Gerelateerd:

 Vind je dit artikel interessant? Deel het dan met anderen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

24 reacties

 1. Noem eens wat positiefs wat nederland in een ander land heeft gedaan, zonder winst oogmerk.

  1 likes
 2. En ik maar “denken” dat Duitsland zo expansief en agressief was in het verleden.

  0 likes
 3. Je wil me toch niet vertellen dat je denkt dat Nederland zo lief is geweest

  0 likes
 4. Ik hoef dit niet te weten.En al helemaal niet omdat de Nederland ook een MOORD geschiedenis heeft.We zullen maar zo denken, het verstand ontbrak!!

  0 likes
 5. Daarom zijn de Amerikanen ook zo oorlogszuchtig. Zijn voornamelijk afstammelingen van de Britten. De mensen die niet zo zijn stammen af van de rest.Zo denk ik er tenminste over.

  0 likes
 6. Ieder land heeft zijn negatieve verleden maar ook positieve laten wij die ook eens belichten.

  0 likes
 7. Wat mij telkens weer zo verbaast dat we de verantwoording afschuiven.

  Het zijn niet landen die elkaar belagen.
  Het zijn mensen.

  Oorlog is niet alleen in verre landen het is ook op onze stoep.

  De schuldigen aanwijzen doen we al zolang er geweld en ruzies bestaan.

  Het heeft nog nooit iets opgelost.

  Het zit in de natuur van het denken te strijden en te verdelen, onderscheid te maken. Het denken is altijd in conflict met iets.

  Het denken is waar onze planeet onder gebukt gaat.

  0 likes
 8. In een ver verleden hete Groot Brittannië volgens een sage de duivels eilanden. Dit was zo omdat de inwoners zich barbaars gedroegen “ze aten zelfs baby’s” en volgens ooggetuigen geen greintje menselijkheid bezaten.
  Het waren dus duivels en als je naar de geschiedenis kijkt dan hebben de duivels zich verspreid over de aarde.

  0 likes
 9. Dat was toen, maar zijn we al toe aan vergeving? Vraag ik me af.

  0 likes
 10. Onderschat de rol van Nederland en hun voc mentaliteit niet!!!
  Volgens de historici hebben de Nederlanders 550.000 slaven vanuit Afrika naar de koloniën in Amerika getransporteerd. De helft hiervan kwam voor rekening van de West-Indische Compagnie.

  0 likes
 11. [quote name=”Vonzie”]Daarom zijn de Amerikanen ook zo oorlogszuchtig. Zijn voornamelijk afstammelingen van de Britten. De mensen die niet zo zijn stammen af van de rest.Zo denk ik er tenminste over.[/quote]

  Als er een compleet land afstamt van de britten kijk dan als eerste naar Australie, leer je geschiedenis eerst eens zou ik zeggen!!!

  0 likes
 12. [quote name=”kengai”]Noem eens wat positiefs wat nederland in een ander land heeft gedaan, zonder winst oogmerk.[/quote]

  Hoezo zet je daar nu weer Nederland neer dan? Want dat is niet alleen iets van nederland. Geen enkel land doet iets in het buitenland zonder redenen, iets zonder reden doen zou bovendien gewoon stom zijn. Hersenloos. Zelfs als het zou zijn om te helpen, dan help je een ander land namelijk wel. Maar als je eigen land daar slechter van word, helpt het indirect nog helemaal niks. Aangezien andere landen ook gebaat zijn aan goede economien in omringende landen (of de wereldeconomie)
  Het is dus niet meer dan logisch dat je als land iets in andere landen doet met een reden.

  0 likes
 13. Hoi, als je Assassins Creed 3 gespeeld hebt zul je het ook merken, van de masons/templars en dat engeland overal het eerste was vroeger…!!

  kheb het spel nog niet uitgespeeld en natuurlijk kunnen ze het makkelijk manipuleren, maarja tot nu toe goed verhaal en kheb zo weer zin om het te spelen (puur om het doden van Masons!! en verhaal:P)..

  0 likes
 14. [quote name=”Hunting Wolf”]Ik hoef dit niet te weten.En al helemaal niet omdat de Nederland ook een MOORD geschiedenis heeft.We zullen maar zo denken, het verstand ontbrak!![/quote]

  Sja grote delen van (binnen de grachtengordel) Amsterdam zijn ook gebouwd door graaiers die overal heen gingen. Londen idem dito.

  0 likes
 15. [quote name=”Paul”][quote name=”Vonzie”]Daarom zijn de Amerikanen ook zo oorlogszuchtig. Zijn voornamelijk afstammelingen van de Britten. De mensen die niet zo zijn stammen af van de rest.Zo denk ik er tenminste over.[/quote]

  Als er een compleet land afstamt van de britten kijk dan als eerste naar Australie, leer je geschiedenis eerst eens zou ik zeggen!!![/quote]

  Sorry maar Australie en Amerika stammen niet alleen af van britten.

  In beide landen is bijna half europa heen getrokken.

  0 likes
 16. Het kleine Engeland dwingt bewondering af. Hieruit blijkt de suprematie van een klein volk, als het zo’n groot deel van de wereld heeft weten te onderwerpen.

  0 likes
 17. En nederland heeft londen 15 maanden bezet om de katholieken eruit te wippen 5 november 1644, en als ik me niet vergis hebben we zeker 6 oorlogen tegen de britten gewonnen 🙂

  0 likes
 18. Als de Britten de Nederlanders niet hadden verslagen bij Nieuw Amsterdam (New York), was de voertaal in de wereld nu waarschijnlijk Nederlands geweest.

  0 likes
 19. [quote name=”kengai”]Noem eens wat positiefs wat nederland in een ander land heeft gedaan, zonder winst oogmerk.[/quote]

  je roept om iets positiefs en roept dan maar direct dat winstoogmerk een slechte zaak zou zijn, en dus positieve zaken uitsluit. Hoe ver kan je vallen.

  Maar leg mij eens uit, Ik ben woonachtig in Brazilie, ook hier zijn wij on geveer 150 jaar geweest. Nu heeft bijna niemand hier een goed woord over voor de Portugezen, maar de Nederlanders die hier waren heeft men geen problemen mee, het ging zelfs zover dat de Naam Mauricio, een verering is van Maurits van Oranje Nassau die hier de magistraat was. Waarom zouden die mensen hun zoon naar hem vernoemen, uiteraard het kan niets positiefs zijn dat te maken heeft met winstoogmerk. Zielig, heel zielig, om nog maar te zwijgen van hoe je jezelf diskwalificeert. Zonder winstoogmerk zouden mensen nog steeds sterven aan de griep en iedereen in een hutje op de hei wonen!

  0 likes
 20. [quote name=”Eden”]Dat was toen, maar zijn we al toe aan vergeving? Vraag ik me af.[/quote]

  Uiteraard niet want wat zoveel jaar geleden gebeurde sterkt ons in de idealistische gedachte nu. Daarom verzijgen we bijvoorbeeld dat de grootste slavenhandelaren onze Islamitsiche vrienden waren (en zijn). We strijden zelfs voor de uitbreiding van dit geloof door de aanwezigheid van een volk dat daar al vele malen langer is te betwisten en grenzen te eisen die dit volk nooit kan verdedigen tegen een uiterts gewelddadig en bloeddorstig geloof. We zwijgen ook graag over de communistische en socialistische vrienden die nog steeds huis houden op dit moment. Juist omdat dit dan weer de idealistische zaak ondermijnt. Hypocriet, lekker belangrijk wat honderd jaar geleden gebeurt, focus op het heden en hen die niet zijn verandert. Dit zegt namelijk veel meer. Vraag eens hoeveel de ondersteuning van de Arabische nachtmerrie voor ellende heeft gebracht!

  0 likes
 21. [quote name=”kengai”]Noem eens wat positiefs wat nederland in een ander land heeft gedaan, zonder winst oogmerk.[/quote]
  Bij mijn weten is Nederland al jaren het land dat percentueel het meeste ontwikkelingshulp betaalt.

  0 likes
 22. [quote name=”Dreamfall”]Onderschat de rol van Nederland en hun voc mentaliteit niet!!!
  Volgens de historici hebben de Nederlanders 550.000 slaven vanuit Afrika naar de koloniën in Amerika getransporteerd. De helft hiervan kwam voor rekening van de West-Indische Compagnie.[/quote]
  Vergeet niet dat er ook iemand geweest is die die slaven aan de Nederlanders verkocht heeft…

  0 likes
 23. Tsja, als ze nu compensatie moeten betalen voor al het leed, de moorden, plunderingen en berovingen, aan al die landen, dan is het duidelijk dat de Britten nu dus als slaven van anderen zouden moeten gaan werken. Gelukkig is de wereldbevolking niet zou kwaadaardig (kwaad en aardig, what nonsense) als de Britten van destijds.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

Ouderen moeten koukleumen om CO2 te besparen: ‘Pak maar een fleecedeken’

In woonzorgcentrum Vivent Mariaoord in Rosmalen hebben ...

ronald plasterk

Ronald Plasterk legt in 1 meesterlijke tweet uit waarom we niets hebben aan windmolens

De discussie rondom het klimaat heeft alle ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 20 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.