De ontdekking van een gigantische ‘monsterplaneet’ doet astronomen versteld staan. De planeet kan ervoor zorgen dat wetenschappers hun theorieën over planeetvorming zullen moeten herzien.
De planeet, bekend als NGTS-1b, is net zo groot als Jupiter, maar draait rond een rode dwerg die slechts half zo groot is als onze zon.
Astronomen hadden niet verwacht dat zo’n enorme planeet rond zo’n kleine ster zou kunnen draaien. De ontdekking staat haaks op de theorieën over de manier waarop planeten ontstaan.
Complete verrassing
Het mysterieuze zonnestelsel staat op 600 lichtjaar van de aarde.
“De ontdekking van NGTS-1b kwam voor ons als een complete verrassing,” zei hoofdonderzoeker Daniel Bayliss van de Universiteit van Warwick.
“We hadden niet verwacht dat zulke enorme planeten rond zulke kleine sterren zouden kunnen bestaan,” vervolgde hij.
“Onze uitdaging is nu om erachter te komen hoeveel van deze planeten in het sterrenstelsel voorkomen,” aldus dr. Bayliss.
Lastig
NGTS-1b is ontdekt met behulp van een netwerk van telescopen die staan opgesteld in de Atacama-woestijn in Chili.
De gasreus staat zeer dicht bij zijn ster, op slechts drie procent van de afstand tussen de aarde en de zon. Een jaar duurt er maar 2,6 dagen. De oppervlaktetemperatuur bedraagt er ongeveer 530 graden Celsius.
“NGTS-1b was lastig te vinden, ondanks het feit dat het een monster van een planeet is, omdat de moederster klein en zwak is,” zei professor Peter Wheatley.
Veel
“Kleine sterren komen het vaakst voor in het universum en dus is het mogelijk dat er veel van dit soort reuzenplaneten zijn,” voegde hij toe.
Het onderzoek verschijnt in het tijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Foto: University of Warwick/Mark Garlick
[De Morgen, Independent]
Een bewijs dat geleerden ook nog veel te leren hebben …
Het gaat hier dus eigenlijk om een binair systeem, primair bestaand uit een kleine ster en een grote planeet. Binaire systemen zijn de meest voorkomende, dat deze ontdekking de theorieën op zijn kop zet durf ik te betwijfelen.
Jupiter had onder de juiste omstandigheden ook kunnen ontsteken en een kleine ster kunnen worden.
Wellicht was dat ook wel zo in het verleden. Denk bv aan de Bijbelse vermeldingen van de zogenaamde ochtend ster. En die verhalen zijn veel ouder dan de bijbel zelf (nogal een geplagieerd boek).
Hoe ga jij nu deze verhalen weten? Was je er bij, bij het ontstaan van de ochtend zon of bij het schrijven van het sprookjes boek!
Welk punt probeer je nu eigenlijk te maken? Probeer je nu te zeggen dat er geen kern van waarheid in oude verhalen kan zitten? Of dat ze niet gebaseerd kunnen zijn op waarnemingen uit het verleden?