Archeologie

Mysterieus ‘gevleugeld’ gebouw uit oude Rome ontdekt

Help anderen door dit artikel met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Archeologen hebben onlangs een mysterieuze ‘gevleugelde’ structuur ontdekt in Engeland die in de Romeinse tijd mogelijk werd gebruikt als tempel.

De archeologen staan voor een raadsel omdat ze nog nooit een dergelijk bouwwerk uit de tijd van het Romeinse Rijk hebben gevonden. Dat meldt de wetenschappelijke nieuwssite Live Science.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het bouwwerk is ongeveer 1.800 jaar geleden gebouwd en ontdekt in Norfolk, in het oosten van Engeland, net ten zuiden van de oude Romeinse stad Venta Icenorum. De structuur bevat twee vleugels die naar een rechthoekige kamer leiden.

“De mensen uit de tijd van het Romeinse Rijk bouwden over het algemeen volgens een vast repertoire van architectonische vormen,” zei professor William Bowden van de Universiteit van Notthingham. De bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of Roman Archaeology.

De gevleugelde vorm van het gebouw lijkt uniek te zijn in het Romeinse Rijk omdat er geen andere voorbeelden van bekend zijn. “Het is zeer ongewoon een dergelijk gebouw te vinden,” voegde Bowden toe. “Wat ze probeerden te bereiken met dit ontwerp is zeer moeilijk te zeggen.”

Het gebouw lijkt onderdeel te zijn van een complex met in het noorden een villa en tenminste twee andere bouwwerken in het noordoosten en het noordwesten. Een luchtfoto toont bovendien een ovaal gebouw met een apsis.

Het land van de Iceni

De historie van Norfolk maakt het bouwwerk nog mysterieuzer. De lokale bewoners die het gebied bewoonden voor ze door de Romeinen werden overmeesterd stonden bekend als de Iceni. Mogelijk hebben de afstammelingen van de Iceni het gevleugelde gebouw gemaakt.

De architectuur van de Iceni was echter relatief eenvoudig. Bovendien was hun religie nauw verweven met de natuur. De goden van de Iceni werden geassocieerd met bronnen, bomen en heilige plaatsen.

Toen de Romeinen onder keizer Claudius Groot-Brittannië binnenvielen stuitten ze op hevig verzet van de Iceni. Na de mislukte opstand van de Iceni onder leiding van de Keltische koningin Boudicca in het jaar 61 verdwijnt de stam uit de geschiedschrijving.

Toch zijn in het gebied in tegenstelling tot andere plaatsen in Groot-Brittannië weinig Romeinse villa’s gevonden wat erop wijst dat de mensen zich lang na de mislukte opstand onder leiding van Boudicca bleven verzetten tegen de Romeinse cultuur, aldus archeoloog David Mattingly van de Universiteit van Leicester.

Het gebied wordt nog steeds gekenmerkt door een redelijk sterke lokale identiteit, merkte Bowden op. Het team staat voor een raadsel omdat het gevleugelde gebouw zowel architectonische kenmerken van de Romeinen als de Iceni bevat.

Bron: Livescience.com

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x