Natuur en Milieu

Mysterieuze puls op aarde lijkt zonne-eruptie te beantwoorden

Help mee door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Toen op 17 mei jongstleden een uitbarsting plaatsvond op de zon werd een stroom van hoogenergetische deeltjes op de aarde afgestuurd.

Deze deeltjes legden de 150 miljoen kilometer tussen de aarde en de zon af in slechts 20 minuten, wat betekent dat ze bijna de lichtsnelheid bereikten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Een zee van neutronen raakte het aardoppervlak. Een dergelijke zeldzame gebeurtenis wordt ook wel een ground level enhancement genoemd, of GLE. Deze eerste GLE sinds 2006 werd vastgelegd door de Russisch-Italiaanse ruimtesonde Pamela. Het vertelt ons dat het zonnemaximum nabij is.

Neutronendetectoren over de hele aarde lichtten voor het eerst in zes jaar op. Deze mysterieuze puls op aarde leek de uitbarsting op de zon te ‘beantwoorden’.

Hoogenergetische kosmische straling

Pamela, wat staat voor Payload for Antimatter-Matter Exploration and Light-nuclei Astrophysics, is ontwikkeld om hoogenergetische kosmische straling uit de intergalactische ruimte te detecteren. Op 17 mei overtuigden wetenschappers van het Goddard Space Flight Center van NASA het Russische team van Pamela om de zonne-eruptie van die dag vast te leggen.

Voor het eerst zijn de zonnedeeltjes vanuit de ruimte gemeten die neutronenstormen vormen. Wetenschappers hopen de data te kunnen gebruiken om meer te leren over de creatie van een GLE en waarom de middelmatige zonnevlam op 17 mei er één voortbracht.

Wetenschappelijke puzzel

“Gewoonlijk verwachten we een GLE na een gigantische coronale massa-ejectie of een grote X-klasse zonnevlam,” zei Georgia de Nolfo van het Goddard Space Flight Center. “We proberen deze wetenschappelijke puzzel op te lossen.”

eruptie2934873429832749324
M-klasse zonnevlam afkomstig uit zonnevlek AR 1476 op 17 mei 2012

In de afgelopen 70 jaar zijn nog geen 100 GLE’s gedetecteerd. De meest krachtige vond plaats op 23 februari 1956. Een GLE kan onder meer gevoelige elektronica verstoren. Uit recente studies (pdf) blijkt bovendien dat dergelijke zonneactiviteit ook een effect heeft op biologische systemen en ontwikkeling. Ons DNA verandert.

Bronnen: Universetoday.com, Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
cr
cr
11 jaren geleden

ja ik geloof hier wel in kwam er in augustus ook weer een grote zonnestorm op ons af .die ook weer eens computer en zo uit schakelt ?

Maarten
Maarten
11 jaren geleden

“Deze deeltjes legden de 150 miljoen kilometer tussen de aarde en de zon af in slechts 20 minuten, wat betekent dat ze bijna de lichtsnelheid bereikten.”

Het licht van de zon doet er ruim 8 minuten over om naar de Aarde te reizen. Bovenstaande deeltjes reisden dus met 42% van de lichtsnelheid, en niet “bijna [met] de lichtsnelheid”.

pleiadian
pleiadian
11 jaren geleden

goede middag

ik heb op mijn facebook acount geplaatst hoe het in elkaar zit dit heeft te maken met de poolshifting kijk maar bij ferry jungst en dan bij de berichten van 24 mei
dan wordt ook duidelijk waarom we stroomstoringen hebben
heel toevallig dat ik er achter kwam ik was iemand iets laten zien over de magnetische veld van de aarde toen kwam ik op de gedachten van poolshifting

groetjes pleiadian uit venray 🙂

Sipco
Sipco
11 jaren geleden

Ons DNA veranderd inderdaad door invloed van de zon.Maar daar kun je twee kanten mee op.Je kunt zeggen het beschadigd ons DNA, of het geeft ons een upgrade.De maya,s leren ons, dat het om een upgrade zal gaan.#3 De poolshift is een gevolg van het trekken van planeten samen met een schommeling in de aardas.Vrijwel bij ieder zonnemaximum vindt er een ompoling plaats van het magnetisch veld van de zon.Wat moet de aarde dan doen om niet tegen de zon te botsen??Mee ompolen zie wikipedia.#2 Goed gezien de enige fout in het artikel.

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x