Homepagina » Universum » Meest mysterieuze ster in de Melkweg blijft verbazen. Hoe kan dit worden verklaard?
Meest mysterieuze ster in de Melkweg blijft verbazen. Hoe kan dit worden verklaard?

Meest mysterieuze ster in de Melkweg blijft verbazen. Hoe kan dit worden verklaard?

In 2015 zorgde een ster genaamd KIC 8462852 voor heel wat beroering. NASA’s Kepler-telescoop ontdekte dat de ster onverklaarbare helderheidsdipjes vertoont.

Onderzoekers van het Carnegie Institution for Science hebben de ster nog eens bestudeerd. Ze keken onder meer naar gegevens uit het jaar 2006, toen Kepler het vreemde gedrag nog niet had waargenomen.

Astronomen dachten dat de ster mettertijd alleen maar zwakker werd, maar uit de nieuwe studie blijkt dat KIC 8462852 in 2007 en 2014 ook helderder werd.

Buitenaardse megastructuur

Door deze onverwachte bevindingen kunnen bijna alle voorgestelde verklaringen voor het vreemde gedrag van de ster worden uitgesloten.

De mogelijke verklaringen voor de helderheidsdipjes variëren van grote groepen kometen en een botsing met een planeet tot een buitenaardse megastructuur.

Afgelopen jaar ontdekten wetenschappers dat KIC 8462852 tussen 2009 en 2012 bijna één procent zwakker werd. Daarna werd de ster in zes maanden tijd maar liefst twee procent zwakker.

Kleur

De ster bleek sinds 2015 af te zwakken en is nu 1,5 procent zwakker dan in februari dat jaar. Het vreemde is dat de mysterieuze ster in de tussenliggende periode ook twee keer helderder is geworden.

Dit sluit niet aan op de meeste hypotheses die het vreemde gedrag van de ster verklaren, aldus Josh Simon van Carnegie.

De onderzoekers willen nu gaan kijken hoe de kleur van de ster verandert, met name als de ster zwakker wordt.

Mysterie

“Die informatie kan helpen om het aantal mogelijke verklaringen voor het vreemde gedrag van de ster te beperken,” zei Simon.

“We hebben het mysterie nog niet opgelost,” concludeerde hij.

Foto: NASA/JPL-Caltech Wikimedia Commons

[Carnegie Science]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Richard schreef:

  Observaties in infrarood licht
  Wetenschappers hebben nu met de Spitzer-infraroodtelescoop naar Tabby’s ster gekeken. Tegelijkertijd werd er geobserveerd in ‘normaal’ licht (AstroLAB IRIS, een volkssterrenwacht in België) en in ultraviolet licht (Swift). Het sterrenlicht werd minder gedimd in infrarood licht dan in normaal licht. En dat is goed nieuws, want hierdoor sneuvelen een paar theorieën. Een object groter dan een stofdeeltje zou licht op alle golflengten moeten tegenhouden. Dit is niet het geval, dus waarschijnlijk wordt het sterrenlicht gedimd door een grote onregelmatige stofwolk.

  Omvangrijke stofwolk
  “Buitenaardse megastructuur? Dat verklaart niet waarom de ster in infrarood licht minder dipt”, zegt onderzoeker Huan Meng van de universiteit van Arizona, die onlangs een onderzoek publiceerde in The Astrophysical Journal. “We vermoeden dat een stofwolk iedere 700 dagen om de ster draait.”

  https://www.scientias.nl/buitenaards-mysterie-bijna-opgelost-dankzij-belgisch-observatorium/

  4 likes
 • x

  Check Also

  nasa

  NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

  NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

  universiteit leiden

  Universiteit Leiden, hou toch op met dat ‘factchecken’

  De site Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden ...

  >