Universum

Er is een nachtelijk spektakel in aantocht. Zet je schrap voor de supersneeuwmaan, de grootste en felste maan van het jaar

Help door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Als het weer het toelaat is er vanavond een zogenoemde supersneeuwmaan te zien. De volle maan lijkt dan veel groter dan normaal. Ook is het maanlicht feller dan bij een gebruikelijke volle maan.

Dit komt doordat het hemellichaam dichter bij de aarde staat dan een gemiddelde volle maan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Vanwege de elliptische baan van de maan om de aarde verandert de afstand tussen de maan en onze planeet gedurende het jaar.

Goede kans

Gemiddeld is de afstand tussen de maan en de aarde 384.000 kilometer, maar bij een supermaan staat de maan ‘slechts’ 357.000 kilometer van ons vandaan.

Er is een goede kans dat de maan te zien is, want er zijn dinsdag opklaringen. De supermaan lijkt het grootst aan het begin van de avond, wanneer de zon net onder is.

De tweede volle maan van het jaar wordt de sneeuwmaan genoemd. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA begon een indianenstam in de Verenigde Staten met die benaming.

Drie supermanen

Vorige maand viel de supermaan samen met een maansverduistering, waardoor de maan rood kleurde. We spraken toen van een superbloedmaan.

De volgende supermaan zal te zien zijn op 19 maart, wat betekent dat we dit jaar op maar liefst drie supermanen worden getrakteerd.

[hemel.waarnemen.com, Weeronline, ANP]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rikk
Rikk
5 jaren geleden

Hoe lang zal het nog duren voordat er een (super-) maan belasting ingevoerd gaat worden?

Kalki
Kalki
5 jaren geleden

Ik zie liever het nachtelijke spektakel van ufo’s/aliens die de door aardse regeringen gelanceerde massavernietigingswapens in de ruimte reduceren, en zodat ze niet vanuit die zelfde ruimte de mensheid en haar infrastructuren kan vernietigen.

Solida
Solida
5 jaren geleden

Kunnen ‘ze’ ons nóg beter in de gaten houden… ‘Super…

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x