Homepagina » Universum » Er is een nachtelijk spektakel in aantocht. Zet je schrap voor de supersneeuwmaan, de grootste en felste maan van het jaar
Er is een nachtelijk spektakel in aantocht. Zet je schrap voor de supersneeuwmaan, de grootste en felste maan van het jaar

Er is een nachtelijk spektakel in aantocht. Zet je schrap voor de supersneeuwmaan, de grootste en felste maan van het jaar

Als het weer het toelaat is er vanavond een zogenoemde supersneeuwmaan te zien. De volle maan lijkt dan veel groter dan normaal. Ook is het maanlicht feller dan bij een gebruikelijke volle maan.

Dit komt doordat het hemellichaam dichter bij de aarde staat dan een gemiddelde volle maan.

Vanwege de elliptische baan van de maan om de aarde verandert de afstand tussen de maan en onze planeet gedurende het jaar.

Goede kans

Gemiddeld is de afstand tussen de maan en de aarde 384.000 kilometer, maar bij een supermaan staat de maan ‘slechts’ 357.000 kilometer van ons vandaan.

Er is een goede kans dat de maan te zien is, want er zijn dinsdag opklaringen. De supermaan lijkt het grootst aan het begin van de avond, wanneer de zon net onder is.

De tweede volle maan van het jaar wordt de sneeuwmaan genoemd. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA begon een indianenstam in de Verenigde Staten met die benaming.

Drie supermanen

Vorige maand viel de supermaan samen met een maansverduistering, waardoor de maan rood kleurde. We spraken toen van een superbloedmaan.

De volgende supermaan zal te zien zijn op 19 maart, wat betekent dat we dit jaar op maar liefst drie supermanen worden getrakteerd.

[hemel.waarnemen.com, Weeronline, ANP]


Vind je dit artikel goed? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

7 reacties

  1. Hoe lang zal het nog duren voordat er een (super-) maan belasting ingevoerd gaat worden?

    11 likes
  2. Ik zie liever het nachtelijke spektakel van ufo’s/aliens die de door aardse regeringen gelanceerde massavernietigingswapens in de ruimte reduceren, en zodat ze niet vanuit die zelfde ruimte de mensheid en haar infrastructuren kan vernietigen.

    4 likes
  3. Kunnen ‘ze’ ons nóg beter in de gaten houden… ‘Super…

    3 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

wetenschappers

Wetenschappers ontdekken gigantische onbekende structuren diep in de aarde

De aarde blijft verrassen. Wetenschappers hebben mysterieuze ...

magnetisch veld

Magnetisch veld van de aarde verzwakt en niemand weet waarom. Wat is er aan de hand?

Het magnetisch veld van de aarde verzwakt, ...