Buitenland

CIA-agent bekent: “Ze gaven ons miljoenen om burgeroorlog uit te lokken in Joegoslavië en de mensen tot slaaf te maken”

Help ons door deze info met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De meesten van ons zijn bekend met de val van Srebrenica op 11 juli 1995, waarbij meer dan 7000 moslims werden gedood die formeel onder bescherming stonden van Nederlandse militairen. Een ex-CIA-agent onthult nu dat zijn voormalige werkgever achter deze genocide zat.

“We kochten partijen en politici om die haat verspreidden,” zegt voormalig CIA-agent Robert Baer tijdens een interview met WebTribune. Hij publiceert binnenkort zijn nieuwe boek Secrets of the White House.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

“Mijn baas, een Amerikaanse oud-senator, benadrukte herhaaldelijk dat de boel zou worden opgelicht in Bosnië,” aldus Baer. “Een maand voor de vermeende genocide in Srebrenica zei hij al dat de stad wereldnieuws zou worden en gaf hij ons opdracht de media in te lichten.”

Geschokt door de hoeveelheid leugens

Ex-CIA-officier Baer is al diverse keren gearresteerd en vastgezet. Zijn goede vriend Mitt Waspurh, die werkzaam was in de Senaat en informatie met hem deelde, werd van dichtbij doodgeschoten. Baer werkte tussen 1991 en 1994 in Joegoslavië en het Midden-Oosten. Hij is te zien in verschillende documentaires van National Geographic, waarin hij de regering-Bush beschuldigt van het voeren van oorlog om olie.

Baer zegt op 12 januari 1991 samen met drie agenten te zijn aangekomen in Sarajevo. Hij moest naar eigen zeggen vermeende Servische terroristen in de gaten houden. Een groep rebellen was volgens de CIA van plan een aantal bomaanslagen uit te voeren.

De oud-agent kwam er al snel achter dat deze groep helemaal niet bestond en dat er tegen hem werd gelogen. “Het was onze missie om paniek te veroorzaken door de mensen te vertellen dat de Serviërs zouden gaan aanvallen,” zei hij.

Een paar weken later werd hij overgeplaatst naar Slovenië. “We kregen veel geld, een paar miljoen dollar, om verschillende ngo’s, oppositiepartijen en politici die haat verspreidden te financieren.”

Baer vertelt dat veel CIA-agenten eenvoudigweg zijn verdwenen omdat ze weigerden propaganda te verspreiden in Joegoslavië. “Ik was geschokt door de hoeveelheid leugens die onze agentschappen voerden aan de politici,” zegt hij.

Karadzic betaald door de CIA

Volgens Baer financierde de CIA onder meer de Kroatische presidenten Stjepan Mesic en Franjo Tudman, oud-president Alija Izetbegovic van Bosnië en Herzegovina, vele andere Joegoslavische politici, Servische generaals, journalisten en militairen.

De Servische oud-politicus Radovan Karadzic, die door het Joegoslavië-tribunaal wordt berecht wegens oorlogsmisdaden, werd volgens Baer enige tijd betaald door de CIA, maar weigerde nog langer geld aan te nemen toen hij besefte dat hij zou worden opgeofferd en aangeklaagd.

“Iedereen had dezelfde missie,” zegt Baer. “Het verspreiden van haat, nationalisme en verschillen tussen volkeren via de televisie.”

“Mijn baas, een Amerikaanse oud-senator, benadrukte herhaaldelijk dat de boel zou worden opgelicht in Bosnië,” gaat hij verder. “Een maand voor de vermeende genocide in Srebrenica zei hij dat de stad wereldnieuws zou worden en gaf hij ons opdracht de media in te lichten. Toen ik vroeg waarom zei hij: dat zul je wel zien. Het nieuwe Bosnische leger, door ons getraind, kreeg de opdracht om burgers aan te vallen. Op hetzelfde moment vielen de Serviërs aan vanaf de andere kant.”

‘Ze hebben slaven van jullie gemaakt’

De mensen die de oorlog hebben uitgelokt zijn nu eigenaar van de bedrijven die mijnbouw in het gebied plegen, aldus Baer. “Ze hebben slaven van jullie gemaakt.”

Ook over Kosovo is de ex-CIA-agent duidelijk: “Kosovo is om twee redenen ingenomen. Ten eerste vanwege de natuurlijke hulpbronnen en ten tweede omdat Kosovo een legerbasis van de NAVO is. In het hart van Europa is het de grootste legerbasis.”

Tegen de mensen die vroeger in Joegoslavië hebben geleefd wil Baer zeggen: “Vergeet het verleden, het is allemaal in scène gezet. Ze hebben jullie gemanipuleerd en ze hebben hun zin gekregen. Haat elkaar niet langer, maar laat zien dat jullie sterker zijn geworden. Ik bied mijn welgemeende excuses aan.”

Lees hier het oorspronkelijke artikel van WebTribune.

[Britic]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
IFF
IFF
8 jaren geleden

State of Affairs in het echt. De Amerikaanse regisseur Oliver Stone zei het al: wij zijn niet in gevaar, wij zijn het gevaar.

exegese
exegese
8 jaren geleden

En dit is nou precies het verschil met het pre-internettijdperk. De waarheid komt steeds meer boven drijven. Steeds meer en meer en meer, totdat er geen mens meer om de waarheid heen kan. Totdat mensen de geschiedenis boeken eens tegen het licht gaan houden en er achter komen dat we feitelijk zijn voorgelogen sinds de dag dat communicatie überhaupt mogelijk was. Dat we bespeeld, bespied en besodemieterd zijn zolang we bestaan. Dat het toch zo lang moet duren voor we dat eens gaan beseffen.

Brianwashed
Brianwashed
8 jaren geleden

Elke oorlog begint met leugens en eindigt met sorry en bedankt.

Ph
Ph
8 jaren geleden

Er zijn wetten, waarbij burgers worden aangeklaagd als ze haat en tweedracht zaaien/oproer taal/racisme/discriminatie, waarom gelden deze wetten niet voor die politici, die net aanzetten tot haat en tweedracht en andere genoemde.
Het is jammer dat nog steeds de meerderheid van de mensen dat alles niet in zien, die politici kunnen gepakt worden op eigen terrein, de rechtbank, maar geen enkele advocaat heeft dat lef om de mensen bij te staan met zulke rechtszaken.

Mensen, verenig u, ongeacht kleur, status, religie of wat dan ook, wij zijn allemaal mensen, politici/bedrijven/banken die zich boven andere zetten zijn dictators en moeten ook als zodanig aangepakt/berecht worden.

Eendracht maakt macht, samen zijn we sterk, alleen staan we nergens!!

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x