Innovatie

Natuurkundigen ontwikkelen trekstraal uit Star Trek

Help anderen door deze info met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Twee natuurkundigen van de New York-universiteit hebben een techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om een deeltje met lichtstralen in de richting van een bron te trekken.

Professor David Grier en David Ruffner hebben op minuscule schaal geëxperimenteerd met de technologie die we kennen uit de Star Trek-serie.

In het tijdschrift Physical Review Letters omschrijft het tweetal de technologie waarbij deeltjes naar een bron worden getrokken. Het is bekend dat licht een duw kan veroorzaken, maar aantonen dat licht ook objecten kan aantrekken blijkt lastiger.

Besselstraal

De trekstraal van de New York-universiteit is gebaseerd op Chinees onderzoek naar de zogeheten Besselstraal, die licht in concentrische ringen uitstraalt.

Wanneer een dergelijke straal een object raakt onder een bepaalde hoek, kan de achterwaartse kracht worden gestimuleerd. Terwijl de atomen of moleculen van het doelwit het inkomende licht absorberen en opnieuw uitstralen, kan het deel dat opnieuw wordt uitgestraald en in dezelfde richting als de straal schijnt zo worden aangewend dat het object achteruit wordt geduwd in de richting van de bron.

Hologram

Het team van de New York-universiteit maakte gebruik van twee Besselstralen die elkaar overlapten. Door de fase van de stralen te laten variëren werden deeltjes in een bewegend hologram gevangen, waarin ze in staat waren om in drie dimensies voor- en achteruit te bewegen.

“NASA nam contact met ons op,” zei Ruffner. “Ze vroegen zich af of ze deze trekstraal op een ruimtesonde konden monteren om stof van een komeet te halen. Dat is mogelijk, maar zo ver zijn we nog niet.”

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
9 jaren geleden

Als NASA dit vraagt, dan is mijn argwaan geboren.Het zegt stof te willen aantrekken, maar bedoeld wat anders he NAZI??

investigator
investigator
9 jaren geleden

Ik wacht liever op een stargate, maar dat gaat nog heel lang duren volgens mij. Waarom nou alles afkijken van startrek en niet statwars haha.

foxtrot 2.0
foxtrot 2.0
9 jaren geleden

Ik zie potentie, eindelijk geen last meer van een lamme arm.
“”trekstraal””

Harm
Harm
9 jaren geleden

[quote name=”investigator”]Ik wacht liever op een stargate, maar dat gaat nog heel lang duren volgens mij. Waarom nou alles afkijken van startrek en niet statwars haha.[/quote]

Star Trek… Galactische Federatie , weet je nog ( ja t is voorbereiding geweest)

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

7
0
We lezen graag je reactie!x