Archeologie

Leidse egyptoloog ontrafelt één van de grootste mysteries in de archeologie

Help door deze info met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Leidse egyptoloog dr. Olaf Kaper heeft één van de grootste mysteries in de archeologie opgelost. Het gaat om de verdwijning van een 50.000-koppig Perzisch leger in de Egyptische woestijn rond 524 voor Christus. Kaper ontdekte een doofpotaffaire en loste het raadsel op.

Als we de oude verhalen moeten geloven zou het leger van de Perzische koning Cambyses onder een zandduin zijn bedolven na een zware zandstorm. Maar 50.000 man laten verdwijnen onder het zand is natuurlijk wel heel veel en de lichamen of botten zijn nooit gevonden. Kaper geloofde dat verhaal dan ook niet.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Volgens Kaper is het leger niet verdwenen, maar verslagen. “Uit mijn onderzoek is gebleken dat het leger niet zomaar een tocht door de woestijn maakte, maar op weg was naar Dachla. Dat is een oase waar troepen van de Egyptische rebellenleider Petoebastis III zich hadden verschanst,” zei Kaper. “Petoebastis III slaagde erin het leger van Cambyses in een hinderlaag te lokken en te verslaan. Daarna wist hij een groot deel van Egypte te veroveren. In de hoofdstad Memphis liet hij zich tot farao kronen.

Leidse egyptoloog ontrafelt één van de grootste mysteries in de archeologieDe aanvoerder schaamde zich natuurlijk en verzon dat zijn manschappen waren gesneuveld als gevolg van de natuurelementen. De Perzische koning die ook van de nederlaag wist stierf plotseling en dus kon verder haast niemand het verhaal ontkrachten.

Kaper loste het mysterie per toeval op. Begin dit jaar ontcijferde hij oude tempelblokken waar precies de goede informatie op stond om de geschiedenis te kunnen reconstrueren. Kaper verricht al tien jaar opgravingen in de oase van Dachla. “De blokken geven aan dat Dachla aan het begin van de Perzische periode een machtsbasis moet zijn geweest. Samen met het verhaal van de Griekse historicus Herodotus hebben we de geschiedenis kunnen reconstrueren,” lichtte hij toe.

[Universiteit Leiden]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Paul Harmans
Paul Harmans
9 jaren geleden

Nou, nou, dat is me toch wat: ‘egyptoloog dr. Olaf Kaper heeft één van de grootste mysteries in de archeologie opgelost.’ Wat Egypte betreft zijn er VEEL grotere archeologische mysteries op te lossen dan een verdwenen leger van 50.000 man. Maar geen egyptoloog die wil kijken naar de bewijzen voor een heel andere geschiedenis die zich open en bloot in het zand aanbieden. Volhardend blind als ze zijn voor een andere geschiedenis dan wat ze op school is verteld!

Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Het is mij nog steeds een raadsel waarom men geen toestemming krijgt om in en onder de Sphinx te mogen kijken. Naar verluidt zouden er gangen en/of holle ruimten zijn in en om/onder dit bouwwerk.
Als ik een inwoner van Egypte zou zijn, zou ik toch wel razend nieuwsgierig zijn naar de oplossing van dat raadsel. En waarom deze geheimzinnigheid ? Is daar iets wat het daglicht niet kan/mag verdragen ?
Geen wonder dat er zoveel complot theorieën ontstaan.

westbound
westbound
9 jaren geleden

Tijdens de Exodus van de Joden uit Egypte duurde het VEERTIG jaar, voordat ze in het Beloofde Land aankwamen. Met welke snelheid (traagheid) liepen zij: honderd meter per dag soms?
Loop je elke dag 10 kilometer, dan ben je binnen zo’n 8 maanden ter plaatse, maar de Joden deden er VEERTIG jaar over. How come?

Daarnaast: een kompleet volk dat VEERTIG jaar door de woestijn zwerft, laat altijd sporen na
Archeologen hebben echter NOOIT één klein bewijs gevonden van deze doortocht.

Al met al: hoeveel waarde moet gehecht worden aan dit Bijbelverhaal en is er sprake van geschiedvervalsing of overdrijving?

Georges
Georges
9 jaren geleden

Wat dan te doen met de restanten van het verdwenen leger van Cambyses die gevonden zijn door de broers Castiglioni, beroemde italiaanse archeologen?
Reeds in 1996 werden er skeletten, pijlpunten en andere wapens gevonden in de woestijn op een traject dat mogelijk door het leger genomen werd…

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x