Homepagina » Archeologie » Leidse egyptoloog ontrafelt één van de grootste mysteries in de archeologie
Leidse egyptoloog ontrafelt één van de grootste mysteries in de archeologie

Leidse egyptoloog ontrafelt één van de grootste mysteries in de archeologie

De Leidse egyptoloog dr. Olaf Kaper heeft één van de grootste mysteries in de archeologie opgelost. Het gaat om de verdwijning van een 50.000-koppig Perzisch leger in de Egyptische woestijn rond 524 voor Christus. Kaper ontdekte een doofpotaffaire en loste het raadsel op.

Als we de oude verhalen moeten geloven zou het leger van de Perzische koning Cambyses onder een zandduin zijn bedolven na een zware zandstorm. Maar 50.000 man laten verdwijnen onder het zand is natuurlijk wel heel veel en de lichamen of botten zijn nooit gevonden. Kaper geloofde dat verhaal dan ook niet.

Volgens Kaper is het leger niet verdwenen, maar verslagen. “Uit mijn onderzoek is gebleken dat het leger niet zomaar een tocht door de woestijn maakte, maar op weg was naar Dachla. Dat is een oase waar troepen van de Egyptische rebellenleider Petoebastis III zich hadden verschanst,” zei Kaper. “Petoebastis III slaagde erin het leger van Cambyses in een hinderlaag te lokken en te verslaan. Daarna wist hij een groot deel van Egypte te veroveren. In de hoofdstad Memphis liet hij zich tot farao kronen.

Leidse egyptoloog ontrafelt één van de grootste mysteries in de archeologieDe aanvoerder schaamde zich natuurlijk en verzon dat zijn manschappen waren gesneuveld als gevolg van de natuurelementen. De Perzische koning die ook van de nederlaag wist stierf plotseling en dus kon verder haast niemand het verhaal ontkrachten.

Kaper loste het mysterie per toeval op. Begin dit jaar ontcijferde hij oude tempelblokken waar precies de goede informatie op stond om de geschiedenis te kunnen reconstrueren. Kaper verricht al tien jaar opgravingen in de oase van Dachla. “De blokken geven aan dat Dachla aan het begin van de Perzische periode een machtsbasis moet zijn geweest. Samen met het verhaal van de Griekse historicus Herodotus hebben we de geschiedenis kunnen reconstrueren,” lichtte hij toe.

[Universiteit Leiden]


Vond je dit artikel leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. Nou, nou, dat is me toch wat: ‘egyptoloog dr. Olaf Kaper heeft één van de grootste mysteries in de archeologie opgelost.’ Wat Egypte betreft zijn er VEEL grotere archeologische mysteries op te lossen dan een verdwenen leger van 50.000 man. Maar geen egyptoloog die wil kijken naar de bewijzen voor een heel andere geschiedenis die zich open en bloot in het zand aanbieden. Volhardend blind als ze zijn voor een andere geschiedenis dan wat ze op school is verteld!

  34 likes
 2. Het is mij nog steeds een raadsel waarom men geen toestemming krijgt om in en onder de Sphinx te mogen kijken. Naar verluidt zouden er gangen en/of holle ruimten zijn in en om/onder dit bouwwerk.
  Als ik een inwoner van Egypte zou zijn, zou ik toch wel razend nieuwsgierig zijn naar de oplossing van dat raadsel. En waarom deze geheimzinnigheid ? Is daar iets wat het daglicht niet kan/mag verdragen ?
  Geen wonder dat er zoveel complot theorieën ontstaan.

  22 likes
  • Beste Huisheks, ik denk dat de Egyptische regering bang is dat dan velen van ‘hun geloof’ af zullen vallen als er een andere waarheid/geschiedenis tevoorschijn komt. Ik zou ook best eens willen kijken in die ondergrondse gangen en holle ruimtes.

   11 likes
 3. Tijdens de Exodus van de Joden uit Egypte duurde het VEERTIG jaar, voordat ze in het Beloofde Land aankwamen. Met welke snelheid (traagheid) liepen zij: honderd meter per dag soms?
  Loop je elke dag 10 kilometer, dan ben je binnen zo’n 8 maanden ter plaatse, maar de Joden deden er VEERTIG jaar over. How come?

  Daarnaast: een kompleet volk dat VEERTIG jaar door de woestijn zwerft, laat altijd sporen na
  Archeologen hebben echter NOOIT één klein bewijs gevonden van deze doortocht.

  Al met al: hoeveel waarde moet gehecht worden aan dit Bijbelverhaal en is er sprake van geschiedvervalsing of overdrijving?

  9 likes
  • Voor antwoorden lees het boek Did Moses exist van D.M.Murdock De exodus van de bijbel heeft nooit plaatsgevonden en zeker niet zoals de beschrijving laat staan dat het om Hebreeuwse slaven ging ! Overigens zijn er alt. theorien dat ze niet elke dag gelopen hebben en soms diverse jaren op 1 plek verbleven of zelfs om de zoveel tijd terugkeerden naar Horeb voor festivals etc. Berg Horeb is trouwens een vulkaan vandaar de waarschuwingen in het Exodus verhaal mbt de berg. Maar er zijn inderdaad geen bewijzen gevonden. Hoewel er wel degelijk een doorwaadbare plaats in gulf of Akaba gevonden is en er liggen daar chariots en skeletten van paarden maar onduidelijk is van wie die zijn. Al met al is het weer een van de grote leugens van het Judeaisme en die Christenen nemen het allemaal letterlijk over.

   3 likes
   • Ik respecteer jouw visie en jouw onderzoeken op dit gebied, maar ik heb toch een vraag:

    Als men over de bijbel spreekt, reageer je altijd op nagenoeg dezelfde manier; “Klopt niets van…fallacy..allemaal te maken met zonaanbidding etc”…ok, komt allemaal heel duidelijk over, en voor mij ook niet te ver gezocht allemaal, dus daar gaat het niet om.
    Maar waarom zouden de boeken die jij leest WEL de waarheid bevatten, en een boek waar jij duidelijk niets mee hebt (de Bijbel in dit geval) niet?

    Ik neem niets klakkeloos aan, dus ook niet wat een bijbel zegt, of welk boek dan ook…dus ook niet de boeken waar jij naar refereert.
    Niemand zal ooit met 100 % zekerheid kunnen vaststellen wat zo’n 2 a 3 duizend jaar geleden op deze aarde allemaal heeft afgespeeld, de Bijbel niet of welk ander boek dan ook.
    Ik houd me liever met het heden bezig, en laat de doden de doden begraven.

    7 likes
  • Er is geopperd dat het Beloofde Land India was. Ze trokken naar het land van Melk en Honing (vegetarisch land) en niet naar het land van Vlees en Wijn. De bewoners van het noorden van India en Pakistan (Kashmir) noemen zichzelf afstammelingen van de Joden die met Mozes naar het Beloofde Land trokken. Ze beweren dat in Kashmir (India) het graf van Mozes (en later van Jezus) te vinden is. Dus geen wonder dat het lang heeft geduurd eer ze in het noorden van India aankwamen. Vreemd dat hier nooit serieus onderzoek naar wordt gedaan. Tevens vreemd waarom men nooit serieus onderzoekt waar Jezus vertoefde van z’n 12e tm z’n 30e.

   4 likes
 4. het word hoog tijd dat ze eindelijk eens met de echte waarheid en echte verklaringen gaan komen omtrent egypte, want van dat farao verhaal klopt ook geen bal, zij gebruikten de piramides nadat de oorspronkelijke bouwers ze hadden achtergelaten, en die waren veel intelligenter dan wat nu word aangenomen..
  ook weet men dat onder de poten van de sfinx zich een grote ondergrondse kamer bevind maar graven mag men niet omdat men schrik heeft om de waarheid over onze goden te vinden, hoe bekrompen de mensheid!!
  wie weet is het zoals in prometheus en ligt er wel een buitenaards schip begraven 😉

  4 likes
 5. men WEET dan toch al (met zekerheid …. gelijk waar die vandaan komt) dat die ruimte onder de sfinx er is. Verder dus niets – plots valt de veronderstelling uit de lucht dat er wel een ruimteschip zou kunnen liggen …. dit zonder de minste aanwijzing – we gaan weeral fantaseren – enzovoort enzovoort …..

  0 likes
  • Het is zo leuk om te fantaseren en tegelijkertijd te hopen op iets wat ons verder kan helpen om onze problemen op te lossen. Voor de een is dat God, voor de ander de Aliens.
   Wie het echt weet……………

   2 likes
 6. Wat dan te doen met de restanten van het verdwenen leger van Cambyses die gevonden zijn door de broers Castiglioni, beroemde italiaanse archeologen?
  Reeds in 1996 werden er skeletten, pijlpunten en andere wapens gevonden in de woestijn op een traject dat mogelijk door het leger genomen werd…

  2 likes
 7. Een persbericht waarin de Leidse hoogleraar voorbarig, egogerichte publiciteit opzoekt. Als egyptoloog, ook uit dat Leidse circuitje, is tegen de stellingen van dhr. Kaper wel het één en ander in te brengen, puur wetenschappelijk. Ten eerste, de datering van koning Pedubast III in de Eerste Perzische Periode in Egypte, ooit voorgesteld door de Franse egyptoloog Yoyotte is zéér twijfelachtig. De kunstuitingen van de farao van deze naam horen qua stijl eerder thuis in de Lybische Periode, dynastie 22-23, toch la gauw zo een 200 jaar eerder dan de geponeerde datering van Yoyotte. Ten tweede, dat de naam van farao Pedubast III in tempeldecoratie in de oase is aangetroffen wil helemaal niet zeggen dat deze oase dus zijn militaire steunpunt was. Integendeel, slechts enkele jaren na de eerste Perzische verovering, is het zeer onaannemelijk (cursief) dat een rebel farao zelfs maar de tijd en middelen had om tempels te laten decoreren, waar Egypte nog onder het militaire juk van de Perzen zuchtte. Nee, dhr Kaper zoekt wat goedkope, snelle publicatie in het kader van een Leids congres over de Perzische periode, en heeft wat van zijn onderzoeks-vondsten handig in elkaar geknutseld om met een “opzichtige” theorie te komen. Van een oplossing van dit aloude raadsel is nog lang geen sprake. En dat mag zich professor noemen….zucht……

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Mysterieuze lichtbol boven Egyptische piramide leidt tot speculatie over UFO's. Wat is dit?

Mysterieuze lichtbol boven Egyptische piramide leidt tot speculatie over UFO’s. Wat is dit?

Beelden van een mysterieuze lichtbol boven een piramide ...

Koninklijke piramides Soedan geven geheimen prijs. Onderwaterarcheoloog doet 'opmerkelijke' vondst

Koninklijke piramides Soedan geven geheimen prijs. Onderwaterarcheoloog doet ‘opmerkelijke’ vondst

Een onderwaterarcheoloog heeft toegang weten te krijgen ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.