Bewustzijn

Maya’s eisen einde doemdag-mythe

Help door deze info met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Maya’s uit Guatemala hebben de regering van hun land en toeristenorganisaties beschuldigd van het in stand houden van de mythe dat hun kalender het einde van de wereld zou voorspellen.

Diverse films en documentaires hebben het idee de wereld ingebracht dat de Mayakalender de doemdag voorspelt op 21 december 2012.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

“Wij spreken ons uit tegen de misleiding, de leugens en het verdraaien van de waarheid voor persoonlijk gewin. Ze vertellen niet de waarheid over de cycli,” zei leider van het Maya-bondgenootschap Oxlaljuj Ajpop Felipe Gómez.

Respectloze ‘show’

Het ministerie van Cultuur heeft een grootse bijeenkomst georganiseerd in Guatemala-Stad, in het geval de wereld toch mocht vergaan, waar naar verwachting zo’n 90.000 mensen aan zullen deelnemen. Toeristenorganisaties maken reclame voor exclusieve tripjes die in het teken staan van de doemdag.

Maya-leider Gómez spoorde het Instituut voor Toerisme aan om zich te beraden over de viering van de doemdag. Hij ziet het allemaal als een respectloze ‘show’.

Harmonie en balans

Experts zeggen dat het niet de wereld is die eindigt in 2012, maar een cyclus. De groep van Gómez benadrukte dat de nieuwe cyclus ‘grote persoonlijke veranderingen met zich meebrengt zodat er harmonie en balans zal zijn tussen de mensheid en de natuur’.

Oxlaljuj Ajpop organiseert in vijf steden heilige bijeenkomsten en Gómez zei dat het ministerie van Cultuur er verstandig aan doet om de echte vieringen te steunen.

Meer dan de helft van de Guatemalteekse bevolking stamt af van inheemse groepen of de Mayacultuur. De Mayakalender bestaat uit 18 maanden van 20 dagen plus een heilige maand, Wayeb’, van vijf dagen. In de kalender is de B’aktun een periode van ongeveer 400 jaar. De huidige cyclus strekt zich uit over een tijdperk van 13 B’aktuns, of zo’n 5200 jaar.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

85 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Ik heb hier al meer over gelezen, en had begrepen dat de Maya,s een verbod is opgelegd, om hun zegje te zeggen als ze de verandering en het inluiden van de nieuwe tijd willen vieren.Het waarom??I don,t know.Ze vertellen niet de waarheid over de cycli,” zei leider van het Maya-bondgenootschap Oxlaljuj Ajpop Felipe Gómez.Moge dat een feit zijn.Behoorlijk!!!

DENIS
DENIS
11 jaren geleden

Persoonlijk denk ik dat de wereld niet zal vergaan. Er word gewoon gezorgd dat mensen angstig zijn en vooral blijven. Zo zorgt een klein gedeelte rijken ervoor dat de macht aan hen blijft. Houd een mens angstig en hij zal alles geloven en alles toestaan. Wel ondervind ik dat mensen meer en meer wakker worden overal op de wereld en die onzin niet meer pikken. De massa komt in opstand.
Je ziet duidelijk dat niet de wereld zal vergaan, maar het huidig systeem zal instorten, dat gebasseerd is op mensen uitbuiten en onderdrukking van de bevolking. Regelrechte moderne slavernij. Dat dit allemaal een einde zal nemen is duidelijk. Je kan niet blijven winst maken op de kap van de brave burgers.

cc
cc
11 jaren geleden

De Maya’s hebben al herhaaldelijk gezegd dat het een cyclus is die eindigd, maar of ze werkelijk een halt kunnen toeroepen aan doomsday films/onderwerpen etc is nog maar de vraag.Maar sowieso het ís bijna 21 .12. 2012 waar maken ze zich nog druk om denk je dan.

Eirre
Eirre
11 jaren geleden

[quote name=”DENIS”]Persoonlijk denk ik dat de wereld niet zal vergaan. Er word gewoon gezorgd dat mensen angstig zijn en vooral blijven. Zo zorgt een klein gedeelte rijken ervoor dat de macht aan hen blijft. Houd een mens angstig en hij zal alles geloven en alles toestaan. Wel ondervind ik dat mensen meer en meer wakker worden overal op de wereld en die onzin niet meer pikken. De massa komt in opstand.
Je ziet duidelijk dat niet de wereld zal vergaan, maar het huidig systeem zal instorten, dat gebasseerd is op mensen uitbuiten en onderdrukking van de bevolking. Regelrechte moderne slavernij. Dat dit allemaal een einde zal nemen is duidelijk. Je kan niet blijven winst maken op de kap van de brave burgers.[/quote]
amen!!

Back to top button
85
0
We lezen graag je reactie!x