Homepagina » Gezondheid » Zo misleidend zijn etiketten in de supermarkt
Zo misleidend zijn etiketten in de supermarkt
De voedselindustrie is bezig op grote schaal alarmerende begrippen en codes op de etiketten te vervangen door begrippen die ons moeten geruststellen.

Zo misleidend zijn etiketten in de supermarkt

Door de vele voedselschandalen van de afgelopen tijd zijn mensen sceptischer geworden. Ingrediënten en additieven met lange chemische namen en E-nummers maken de consument wantrouwig.

De voedselindustrie is bezig op grote schaal alarmerende begrippen en codes op de etiketten te vervangen door begrippen die ons moeten geruststellen. Het blijkt slechts een woordspelletje te zijn: oude wijn in nieuwe zakken.

Consument wordt bij de neus genomen

De voedselindustrie vervangt oude additieven met hun negatieve bijklanken zodat de ingrediëntenlijst niet langer chemisch of kunstmatig klinkt. De consument die nog altijd piekert over E-nummers, loopt hopeloos achter. Voedselfabrikanten proberen je continu een stapje voor te zijn.

Fosfaten worden fosfaatvervangers, die zonder E-nummer op het etiket mogen staan. Zo klinkt tapiocazetmeel een stuk beter dan ammoniumpolyfosfaat (E452). Het zetmeel doet echter hetzelfde als het E-nummer: water vasthouden dat in ham wordt gespoten.

Rozemarijnextract is de vervanger van antioxidanten E300-21, die worden gebruikt om te voorkomen dat voedsel ranzig wordt en verkleurt. Rozemarijnextract heeft wel een E-nummer (E392), maar fabrikanten zetten liever ‘extract van rozemarijn’ op het etiket. De stoffen in het kruid worden geïsoleerd door gebruik van hexaan (uit distillatie van petroleum), ethanol (alcohol uit de fermentatie van suiker en zetmeel) en aceton (het ontvlambare oplosmiddel waarmee je nagellak verwijdert).

Kleurstoffen worden ook steeds minder genoemd op etiketten. Die zijn namelijk vervangen door ‘extract van wortel, paprika en rode biet’. Caroteen, het extract van wortel dat voor een oranje kleur zorgt, wordt echter door middel van dezelfde chemische industriële processen vervaardigd.

‘Vergast’

Diverse grootschalige studies vonden een verband tussen kunstmatige zoetstoffen en gewichtstoename. Het bewijs groeit dat ze ook het risico op diabetes type 2 vergroten.

‘Verpakt in beschermende atmosfeer’ betekent eigenlijk ‘vergast’ in bewerkte lucht om de houdbaarheid te verlengen. Op deze manier wordt bovendien een onprettige smaak die eigen is aan fabrieksvoedsel voorkomen.

‘Pure’ plantaardige olie is niets meer dan industrieel geraffineerde, gebleekte en ontgeurde olie. Er worden vaak chemische stoffen aan toegevoegd om de baktijd van de olie te verlengen.

[Goed Gevoel]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Kat uit de Tas schreef:

  Tja… Dit lezende denk ik: als mens stopt met fokken als konijnen dan worden die etiketnamen vanzelf minder lang.

  0 likes
 • Kal-Purush schreef:

  Gewicht toename, suiker, kanker, stress, allemaal welvaart ziektes. Mijn oma kookte vroeger het eten met gewoon vet, als je het koud liet worden bleef je bord plakken, en toch ben ik er de 60 al ruim mee gepasseerd. Als een ieder nu eens minder rond holde als menige kip zonder kop en eens rustig de tijd neemt om fatsoenlijk te eten, drie maal per dag, en dan ook het eten goed kauwt zonder steeds op het horloge te kijken of het tv programma nog niet begint, dan zullen al deze kwalen vanzelf minder worden, luister naar je lichaam, koester het want je bent er afhankelijk van.
  Slaap voldoende, neem rust om thee te drinken en probeer te genieten van de natuur om je heen.
  Dan zal je een overwinning boeken op jezelf en gebalanceerd door het leven gaan, leven zijn wij, de natuur, de zeeën en de dieren en Moeder Aarde.

  1 likes
 • Logiter schreef:

  Kortom minder voorraad kopen,meer vers zelf maken zoals bijvoorbeeld sinaasappelsap >(jus d’orange geworden )

  0 likes
 • Arwijn schreef:

  Ik wil dat het biologische keurmerk de smaak versterker MSG/Gist extract verwijderd uit wat toegelaten word, of dat er op z’n minst verplicht word om op een voeding of vers producten een duidelijk zichbare waarschuwing te zetten dat er MSG in zit.

  0 likes
 • Ronald schreef:

  CONSUMENT WORDT BIJ DE NEUS GENOMEN .

  klopt met alles worden we voorgelogen en bestolen, klinkt depri maar is wel de waarheid .

  0 likes
 • Richard schreef:

  Meestal zijn ze zo klein geschreven dat het sowieso niet te lezen is.

  0 likes
 • Anne schreef:

  Ook het merk knorr die de mensen wil doen geloven dat hun producten zonder geur en smaak stoffen zijn, liegt de mensen daarmee voor. Dat zou toch verboden moeten worden!!!!

  0 likes
 • mario schreef:

  en de eu doet lekker mee.
  fijn he die eu.
  inderdaad proberen alles vers te eten al valt het niet altijd mee.

  0 likes
  • Frans schreef:

   We weten niet eens wie die EU is, eh… eh…., eh…., EU!
   Als een Eu zo verschrikkelijk een loopje met ons neemt. Wie of wat is zij dan?
   Europa wil. hoe vaak is die zinsnede niet te horen op het nieuws.
   Als de burger van Europa iets wil dan kan dat niet!
   Wordt wakker mensen. Het is niet meer dan een kantoor waar dus ook de E’s worden toegestaan onder immense druk van de lobby, die niets met mensen heeft!! De EG van vroeger had nog in zijn afkorting; Europese Gemeenschap.
   Maar dat hoor je al niet meer?!
   De EU is een bankenconsortium.!

   0 likes
 • Tim schreef:

  ‘Verpakt in beschermende atmosfeer’ betekent eigenlijk ‘vergast’ in bewerkte lucht om de houdbaarheid te verlengen

  bewerkte lucht?…

  0 likes
  • Dnnnoz schreef:

   Ja, je ‘bewerkt’ lucht door het te mengen met gas.

   Draai je gasfornuis maar aan en ga 2 meter verderop staan, je zult het snel ruiken (niet echt doen hoor)

   0 likes
  • Eddy schreef:

   Begast betkend dat de zuurstof uit de verpakking is verwijderd en er een menging van koolzuur en stikstof wordt toegevoegd. Klinkt heel spannend maar dat is het niet. Zijn gewone “gassen”die in de buitenlucht zitten en je dagelijks de hele dag inademt. Niks chemisch of bijzonders aan. Door de zuurstof uit de verpakking te halen, willen de bacterien niet groeien en blijft je eten vers en voedselveilig. Dus volgende keer pas wat roepen als je weet waar het over gaat

   0 likes
 • Eddy schreef:

  Tendentieus stuk over de voedingsindustrie, wordt erg veel geroepen , maar stuk staat vol met onjuistheden en zelf verzonnen feiten. Zonde dat er zo over onze prachtige Nederlandse voedingsindustrie geschreven wordt. Uitzonderingen daar gelaten, markeert er heel erg weinig aan de veiligheid en gezondheid van onze voeding.

  0 likes
 • x

  Check Also

  arts

  Arts met 29 dienstjaren: ‘Ik wil dat jullie de waarheid horen over dit virus’

  Ik wil dat jullie de waarheid horen ...

  viroloog

  Geen bewijs dat coronavirus kan worden verspreid in supermarkt, zegt deze vooraanstaande Duitse viroloog

  Er is geen bewijs dat het coronavirus ...

  >