Gezondheid

Neanderthalers gebruikten 50.000 jaar geleden plantaardige penicilline en aspirine als medicijn

Help mee door dit met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Neanderthalers kenden al primitieve pijnmedicatie, zo is gebleken. Ze kenden een vorm van penicilline, duizenden jaren voordat de moderne wetenschap het ontdekte.

Een team van internationale wetenschappers onderzocht het tandplak van Belgische en Spaanse resten van neanderthalers tot 50.000 jaar oud.

Daarin zijn resten achtergebleven die iets vertellen over het dieet van de mensensoort, zo schrijven ze in vakblad Nature.

Antibiotica

Het meest verrassende was de ontdekking van het gebruik van medicinale planten onder neanderthalers.

De wetenschappers vonden sporen van populier, waar salicylzuur in voortkomt. Die stof heeft een effect dat vergelijkbaar is met moderne aspirine.

Ook gebruikten neanderthalers een schimmel waarin penicilline voorkwam, wat werkte als antibiotica tegen ziekteverwekkers.

Heel verrassend

“Het gebruik van antibiotica is heel verrassend,” zei professor Alan Cooper. “Penicilline werd pas 40.000 jaar later ontdekt.”

“Het gaat in ieder geval in tegen het algemene simplistische beeld van onze verre verwanten,” voegde hij toe. “Ze gebruikten blijkbaar natuurgeneesmiddelen als ontstekingsremmers en pijnstillers.”

Geen domme holbewoner

Hoofdonderzoeker Laura Weyrich van de Universiteit van Adelaide reageerde: “De studie biedt ons een eerste blik in het medicijnkastje van de neanderthaler.”

“Neanderthalers gebruikten medicinale planten om hun pijn te verzachten,” vervolgde ze.

De nieuwe bevindingen stellen ons beeld van de neanderthaler grondig bij. “Hij was geen domme holbewoner, maar een intelligent wezen,” zei Weyrich.

[Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Joke Jansen
Joke Jansen
5 jaren geleden

Verandert men nu de geschiedenis boeken?

trackback
Eindtijdsignalen en andere opvallende nieuwsfeiten, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
5 jaren geleden
Maarten
Maarten
5 jaren geleden

En niet synthetisch dus ongemanipulleerd en waarschijnlijk gezonder en minder kankerverwekkend door hrt ontbreken van vulmiddelen en minder kans op bijwerkingen

mario
mario
5 jaren geleden

penicilline is niet plantaardig en zoals bekend is is er in de natuur voor alles een remedie alleen we helpen de natuur naar zijn grootje.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

10
0
We lezen graag je reactie!x