
Neanderthalers kenden al primitieve pijnmedicatie, zo is gebleken. Ze kenden een vorm van penicilline, duizenden jaren voordat de moderne wetenschap het ontdekte.
Een team van internationale wetenschappers onderzocht het tandplak van Belgische en Spaanse resten van neanderthalers tot 50.000 jaar oud.
Daarin zijn resten achtergebleven die iets vertellen over het dieet van de mensensoort, zo schrijven ze in vakblad Nature.
Antibiotica
Het meest verrassende was de ontdekking van het gebruik van medicinale planten onder neanderthalers.
De wetenschappers vonden sporen van populier, waar salicylzuur in voortkomt. Die stof heeft een effect dat vergelijkbaar is met moderne aspirine.
Ook gebruikten neanderthalers een schimmel waarin penicilline voorkwam, wat werkte als antibiotica tegen ziekteverwekkers.
Heel verrassend
āHet gebruik van antibiotica is heel verrassend,ā zei professor Alan Cooper. āPenicilline werd pas 40.000 jaar later ontdekt.ā
āHet gaat in ieder geval in tegen het algemene simplistische beeld van onze verre verwanten,ā voegde hij toe. āZe gebruikten blijkbaar natuurgeneesmiddelen als ontstekingsremmers en pijnstillers.ā
Geen domme holbewoner
Hoofdonderzoeker Laura Weyrich van de Universiteit van Adelaide reageerde: āDe studie biedt ons een eerste blik in het medicijnkastje van de neanderthaler.ā
āNeanderthalers gebruikten medicinale planten om hun pijn te verzachten,ā vervolgde ze.
De nieuwe bevindingen stellen ons beeld van de neanderthaler grondig bij. āHij was geen domme holbewoner, maar een intelligent wezen,ā zei Weyrich.
Verandert men nu de geschiedenis boeken?
[…] https://www.ninefornews.nl/neanderthalers-penicilline-aspirine-medicijn/ […]
En niet synthetisch dus ongemanipulleerd en waarschijnlijk gezonder en minder kankerverwekkend door hrt ontbreken van vulmiddelen en minder kans op bijwerkingen
penicilline is niet plantaardig en zoals bekend is is er in de natuur voor alles een remedie alleen we helpen de natuur naar zijn grootje.