Homepagina » Gezondheid » ADHD-epidemie leidt tot ‘kindermishandeling’ en ‘intimidatie van ouders’: “Stop met het drogeren van onze kinderen”
ADHD-epidemie leidt tot 'kindermishandeling' en 'intimidatie van ouders': "Stop met het drogeren van onze kinderen"

ADHD-epidemie leidt tot ‘kindermishandeling’ en ‘intimidatie van ouders’: “Stop met het drogeren van onze kinderen”

Scholen zetten ouders onder druk om hun kind ADHD-medicatie te geven. Volgens de Wet Passend Onderwijs moeten kinderen met gedragsproblemen zoveel mogelijk naar het reguliere onderwijs.

Maar daar neemt de werkdruk toe door de komst van deze nieuwe groep kinderen. Gevolg is dat scholen ouders soms een ultimatum stellen: of medicatie, of uw kind gaat van school. De Monitor over de manier waarop scholen met de ADHD-epidemie omgaan.

Noodkreet

Volgens VMBO-leraar Boudewijn de Jong is er een relatie met de hoge werkdruk in het onderwijs. Dit zou volgens hem leiden tot een verminderende tolerantie voor druk gedrag. Dat docenten ouders onder druk zetten om hun kinderen te laten diagnosticeren of zelfs te medicaliseren, ziet De Jong dan ook als een noodkreet van het onderwijs.

De zorgen van Boudewijn de Jong worden breed gedeeld. Uit recent onderzoek van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) blijkt dat een meerderheid van de leraren grote problemen ervaart bij de uitvoering van het passend onderwijs. Zo zegt 75% van de leerkrachten in het basisonderwijs en 62% van de docenten in het voortgezet onderwijs een hogere werkdruk te ervaren door de invoering van het passend onderwijs.

Onder druk gezet

Psychiaters en orthopedagogen bevestigen de door De Jong geschetste ontwikkeling. Zij voelen zich onder druk gezet door scholen om te diagnosticeren. In de uitzending reageert één van de scholen die een ouderpaar onder druk hebben gezet hun kind medicatie te geven. Twee moeders vertellen over het risico dat ze lopen dat hun kinderen van school worden gestuurd omdat zij hen weigeren medicatie te geven.

Hoogleraar pedagogiek Micha de Winter roept op te stoppen met het ‘drogeren’ van onze kinderen en onderwijsjurist Katinka Slump spreekt over ‘kindermishandeling’ en ‘intimidatie van ouders’ en roept de Onderwijsinspectie op tot actie.

Zondag om 22.35 uur is de uitzending over ‘de ADHD-epidemie?’ te zien op NPO2.

[NCRV]


Vind je deze informatie interessant? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. Pure chantage die, als je de wet goed zou bekijken ook gewoon strafbaar is. Ik zou zeggen : ouders verenigt u en dreig naar de rechter te stappen en kijk of ze dan nog dezelfde mening zijn toegedaan.
  Vecht het desnoods uit en verban dit soort waanzin in de toekomst.

  23 likes
  • ADHD is soms vaak? gewoon school-onrijpheid. http://mens-en-samenleving.infonu.nl/onderwijs/13575-doorkleuteren-of-naar-groep-3.html Laatbloeiers en kinderen die in augustus geboren zijn (zijn relatief jonger dan kinderen die in oktober geboren zijn) hebben het onnodig zwaar.
   Ouders zouden meer zeggenschap moeten hebben over, of hun kind nog een jaartje extra mag kleuteren.
   Op het CV staat later echt niet: ‘heeft een jaartje langer doorgekleuterd’.
   Niet alle kinderen zijn op het zelfde moment aan lezen, rekenen, schrijven toe. Vooral jongens schijnen wat later met alles te zijn. Als Einstein nu had geleefd dan had die zwaar onder de dope ADHD medicatie gezeten en had niemand ooit iets van Albertje Einstein vernomen.

   7 likes
  • Kinderen onder druk. Ouders onder druk. Leraren onder druk. En de psychologen draaien overuren (ㆆ_ㆆ)

   6 likes
  • idd, alleen een gespecialiseerde arts kan en mag deze medicatie voorschrijven, en dat is maar goed ook, een leraar/lerares beschikt niet over de Know How.

   3 likes
 2. Het zoveelste voorbeeld van de onwaarschijnlijke luiheid van de ambtenaren, het lijkt wel of ze de bejaardenhuizen als voorbeeld nemen. Giet al die oudjes vol met medicijnen, blijven ze lekker rustig,moeten we nu ook maar met die etterbakjes doen, wat een waanzin.

  19 likes
 3. Ipv. kinderen en jezelf te drogeren kan je beter meditatie gaan toepassen.

  13 likes
 4. Het zoveelste teken dat we ons als bevolking moeten gaan terug trekken uit de believen van de overheid.
  Even hard op nadenken hoor.
  Een oplossing zou kunnen zijn, thuis scholen en ter compensatie extra sociale activiteiten voor de omgang met andere kinderen. Echter maakt dit het voor gezinnen wel erg lastig om de vaste lasten rond te krijgen. Al zou het voor het huishoudelijk werk zelf “natuurlijk in het ideaalplaatje” nog goed kunnen zijn op langer termijn, mocht je je kinderen gemotiveerd krijgen om ook daar meteen een beetje in mee te helpen. Ik ben van mening dat kinderen gewoon lekker kind moeten kunnen zijn, maar je moet ze ook niet in de ontkenning sturen van de realiteit van het leven.
  buiten het nadeel dat de ouders nog maar weinig tijd hebben om te werken en het voor alleenstaanden zelfs onmogelijk gemaakt wordt met dit idee, is wat rust aan het hoofd voor de ouder ook wat gebrekkig. Er valt natuurlijk vaak in je omgeving wel het een en ander te regelen maar of het vanzelfsprekend is valt in twijfel te trekken.
  Echter, sinds dat er in iedere buurt wel ouders zijn die het onderwijs beetje bij beetje beu beginnen te worden is het misschien een mogelijkheid om die thuis scholen af te wisselen met andere ouders waardoor er iets meer vrijheid ontstaat. En kinderen meteen uit verschillende perspectieven in verschillende ruimtes leren. iedere ouder heeft wel een sterke kant waar hij of zij les in zou kunnen geven.
  Zie het als een minicollectiefje van mensen die het zelf regelen omdat hun vertegenwoordigers de ze bakken met geld betalen het niet voor elkaar krijgen.

  iemand misschien invulling of feedback op dit beknopte concept?
  ik denk graag in oplossingen.

  peace

  2 likes
  • @Captian Georgeous: mee eens, denk liever in oplossingen en doe niet aan symptoombestrijding. Pak het probleem, voor zover het een probleem is, gewoon bij de wortels aan. De kwaliteit van het onderwijs is ver te zoeken, dus als ouder moet je gewoon meer zelf doen. Geen tijd vanwege werk? Dan maak je maar tijd! Mij lukt het ook en ik werk ook 60 tot 70 uur per week. Je kind hoeft niet elke dag volledige aandacht en/of wat extra bijles, maar moet gewoon kind kunnen zijn. Lekker laten buiten spelen, leren ze ook van. Om de paar dagen samen iets leuks doen is ook prima. In de zomer lekker gaan fietsen en onderweg vertellen over alles wat je ziet. Leren ze meer van dan tegenwoordig in een “biologieles” of hoe het ook heet. Tijd maken voor je kind en zelf aanvulling geven op het onderwijs waar ze moeite mee hebben. Voor mijn kind (waarvan ze ook wilden beweren dat het een adhd-tje was maar waarvan bleek dat ze gewoon een laatbloeier was) helpt het prima.

   0 likes
  • Goed denkwerk Captian Gorgeous,

   In hoeverre is het ADHD bij kinderen een probleem of ziekte van het kind?
   Volgens mij hebben ze zelf niet eens zoveel klachten, maar zijn het ouders en onderwijzers die het meeste moeite hebben met ze.

   Een gebrek aan aandacht (van ouders of docenten) , een gebrek aan lichaamsbeweging (de hele dag op school en dan achter de computer of tv want de tweeverdienende ouders zijn te moe om zich met het kind bezig te houden)..
   Ik vraag me af of er uberhaubt wel ruimte is voor kinderen die laatbloeien, vroegbloeien, anders denken of voelen.

   Ik denk niet dat deze ADHD kinderen per definitie gedrogeerd moeten worden, maar dat er een onderlinge verstandhouding en begrip moet komen dat iedereen gewoon uniek is, met leuke en lastige kanten.
   Met dit bewustzijn kun je kinderen niet vroeg genoeg confronteren. Het zal ze helpen om later in het volwassen leven ditzelfde principe te hanteren, waardoor ‘samenleven’ er een stuk toleranter wordt.

   Zoiets..

   0 likes
 5. Het feit dat je ten onrechte het label ADHD kan krijgen betekent dat er geen objectieve wetenschappelijke diagnose bestaat. Die bestaat overigens voor geen enkele psychiatrische aandoening. De diagnose ADHD, PPD-NOS enz zijn gewoon subjectieve oordelen over gedrag.
  Als we met z’n allen besluiten dat we een druk kind een ADHDer noemen dan is dat zo. We kunnen ook besluiten dat niet te doen. Zo werkt dat als je geen objectieve wetenschappelijke metingen kan doen.

  2 likes
 6. Vraag eens aan kinderen wat ze voelen en graag willen.(geen spullen). Vaak geven kinderen helemaal niks om spullen. Dat denken vaak de volwassenen media commercie enz. Leer kinderen zich te uiten door taal. Desnoods beginnen met gebaren.
  Het valt mij op dat volwassenen slecht luisteren/invoelen wat kinderen te zeggen hebben. Worden dus verkeerd begrepen, omdat kinderen zich moeilijk kunnen uiten in taal. Dit proces moet in balans zien te komen door rijping. Bij elk kind verloopt dit anders. Iemand die verlegen is zal zich ook minder snel zich uiten in taal.
  Het draait niet alleen om adhd-ers. Het draait om vele kinderen die zich niet gehoord voelen. Mede door systeem/volwassen overheersing.
  vb. Mijn dochter 20 heeft een DTP diploma en volgt nu een uitgebreide media opleiding. Daar krijgt ze ook het vak DTP. Die leraar spreekt heel snel en geeft geen volgorde in lesstof.(van hak op de tak) Gevolg: ze begrijpt niks wat die man nu wil. Meerdere leerlingen die ook een DTP diploma hebben, hebben er ook moeite mee om hem te volgen. Ze kregen op hun kop dat ze niet goed meededen. Daarop is een gesprekje geweest met meerdere leerlingen. Maar de leraar wil hun niet begrijpen. Blijft hun als lastig zien. Dit zijn dus rustige leerlingen, want ik ken ze persoonlijk. Deze leerlingen zijn dus niet ongemotiveerd, omdat ze al veel stof kennen, maar ze willen duidelijkheid in volgorde/structuur van lesstof. Zal ik contact op moeten nemen? Heeft dat wel zin?
  Ik heb 2 kinderen op vervolgonderwijs. Ik hoor regelmatig chaotische toestanden wat onnodige druk geeft. Ik zie duidelijk dat het onderwijs steeds verder commerciëler wordt. Het lijkt al aardig op een filter die de sterkste eruit haalt. Dus kinderen(ook die eigenlijk niks mankeren) die ergens moeite mee hebben, die mogen het zelf uitzoeken. Zo ver is het al.
  Nog een voorbeeld. 3 klassen zijn in 1 groot lokaal neergezet. 6 leraren. Mijn dochter en meerdere leerlingen vinden dit niet fijn. Hebben gevraagd of de ruimte in drieën gedeeld mag worden. Er zitten 2 schuifwanden in. Zo krijgen leerlingen meer aandacht, omdat het overzichtelijker wordt om hulp te vragen.(aandacht verdeling) Zegt die manager/directeur/hoge piet. Daar beginnen we niet aan.
  Ik ben dus eigenlijk klaar met het onderwijs en over de digitalisering chaos zal ik het maar niet hebben. In mijn tijd was alles overzichtelijker, mede door vaste structuur op meerdere vlakken. Kinderen krijgen nu veel te veel onnodige druk met zich mee.
  Beetje hetzelfde als je een brief binnen krijgt van VGZ en daarin staat dat je niet betaald hebt. Je hebt wel betaald, maar er is iets mis gegaan bij pc programma.(gekruist) Jij moet dan wel zelf bellen/energie in steken, want anders krijg je een aanmaning enz. Ik noem dit onnodige druk. 1 keer is niet erg om iets recht te zetten, maar herhaaldelijk iets rechtzetten vind ik een vorm van geestelijke mishandeling. Het kost je ook nog belgeld. Wordt een probleem als je weinig geld hebt.
  Het systeem is puur theoretisch, maar in praktijk werkt het anders. Dat is het hele eieren eten van vandaag en morgen. Ik moet vandaag mijn ouders gaan helpen met de belasting invullen. Ook zoiets. Oudjes in paniek. Geef die mensen gewoon rust. Hebben hun hele leven hard gewerkt. Staan al met 1 been in het graf.
  Ik zeg jullie, er komt een dag dat het hele systeem in elkaar stort. Men houdt geen/weinig rekening meer met praktijk. En ja, wil je iets verbeteren kun je het beter buiten het systeem om doen.

  0 likes
 7. Oproep aan ouders die deze site lezen. Krijgt uw kind(eren) ten onrechte bijv. ADHD opgeplakt vnl. door het onderwijzend personeel, een afspraak maken met een neuroloog of psychiater, vragen of ie wil onderzoeken of het kind inderdaad ÄDHD heeft en na bevinding van de arts met het rapportje gaan naar huisarts en onderwijzend personeel. Blijven de onderwijzers nog vervelend doen een onderwijsjusrist erbij halen en u kunt dan gelijk halen bij de rechter, want een onderwijzer is geen huisarts, geen psychiater of psycholoog, dus maw de onderwijzer zit moeilijk door het systeem waarin hij zit, maar daarvoor hoeven de ouders, die nota bene ouderlijk gezag hebben, niet geïntimideerd te voelen door het onderwijzend personeel, maw dat het ouderlijk gezag beschermd word door de rechter.

  0 likes
 8. Als Ouder met een kind met adhd en dus met 20 jaar ervaring durf ik wel te stellen dat een gebrek aan kennis van zaken bij leerkrachten een groot deel van het probleem is! De consequente aanpak die een adhd kind nodig heeft,,,kort en duidelijk communiceren en zeker niet corrigeren als “anderen” het kunnen horen ( dit prikkelt de persoonlijke onzekerheden ) zit als denk- en werkwijze niet ” tussen de oren ” bij de leerkrachten! Je niet emotioneel laten maken door irritant of uitlokkend gedrag is al helemaal een kwetsbaar punt bij deze leerkrachten die bij het idee dat ze les moeten geven tegen dat salaris al half overspannen worden!..Overspannen worden door een klas is een gebrek aan overwicht en dus is het wellicht beter om wat sterkere karakters voor de klas te zetten !

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

hormoongif

Een aanval op de gezondheid van de burger. Dit nieuwe onderzoek waarschuwt voor hormoongif op groente en fruit

Groenten en fruit uit de supermarkt zijn ...

Deze man spioneerde jarenlang voor de overheid. Maar niet op de manier waarop je zou denken

Iets als ADHD bestaat ook helemaal niet. Rapper Lange Frans legt in deze podcast uit hoe we geprogrammeerd worden in de Matrix

De meeste mensen doen helemaal niks. Ze ...