Binnenland

Nederlandse koningshuis duurste van West-Europa

Help mee door deze informatie met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voor de zesde keer heeft de Belgische hoogleraar bestuurswetenschappen en openbare financiën Herman Matthijs van de Universiteit van Gent de kosten van de verschillende vorstenhuizen in West-Europa berekend.

Daarbij moet wel een kanttekening worden gemaakt: inzage in de bedragen was lastig vanwege een gebrek aan transparantie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De kosten in België zijn zelfs minder transparant dan in Nederland. In België zijn bijvoorbeeld personeelskosten niet meegerekend, terwijl die voor Nederland bijna 18 miljoen euro bedragen. Kosten voor onder andere de beveiliging zijn in tegenstelling tot voorgaande jaren niet meegerekend.

Niet omlaag

Het Nederlandse koningshuis is meer dan vier keer zo duur als het Spaanse, zo blijkt uit de berekening (pdf). Onlangs maakte koningin Beatrix nog bekend dat haar salaris niet omlaag gaat. Ons staatshoofd verdient 830.000 euro per jaar. Haar Spaanse ambtsgenoot Juan Carlos levert wel 7 procent in, hoewel het Spaanse koningshuis al het goedkoopste van West-Europa is.

De salarissen van de koninklijke familie, het personeel en onkostenvergoedingen kosten de Spanjaarden in 2012 in totaal 8,2 miljoen euro. Voor dezelfde kostenposten is Nederland dit jaar 39,4 miljoen euro kwijt. Ons land streeft daarmee het Verenigde Koninkrijk voorbij als koploper op de lijst van duurste monarchieën in West-Europa. Het Britse koningshuis kost dit jaar 38,2 miljoen euro.

Minder transparant

Tot het jaar 2009 kwam Matthijs voor Nederland uit op een nog hoger bedrag. Zo kwamen de kosten in 2009 uit op 110 miljoen euro. In 2010 veranderde in Nederland de wijze waarop kosten openbaar werden gemaakt om ‘meer duidelijkheid te scheppen over de kosten’. De maatregel werkte juist averechts, want volgens Matthijs is het nieuwe systeem minder transparant dan het vorige.

Tot besluit heeft Matthijs de kosten van de monarchieën vergeleken met het bedrag dat de republieken Frankrijk en Duitsland kwijt zijn aan hun staatshoofd. De Franse blijken elk jaar 111,7 miljoen euro uit te geven aan hun president. De Duitse bondspresident kost jaarlijks 30,7 miljoen euro. De Belgische hoogleraar merkt op dat Frankrijk het meest transparante systeem heeft.

Bron: RTL.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

59 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Trix
Trix
11 jaren geleden

Nou nog een mooi voorbeeld waar ik als ik soeverein ben geen geld meer aan ga betalen. Ze stikken er maar in.
Dikke vette onzin. Geen wonder dat we als die er al is een begrotings tekort hebben. Ben er zo klaar mee he.

EHC
EHC
11 jaren geleden

Jaja dit laat voor de zoveelste keer de ware, identiteit van deze calvinist zien..

cr
cr
11 jaren geleden

pppfffttt zie je nu dat ze wel het meeste geld hebben en dan ons land dit gaat melden aan jullie is toch wel erg . je word hier inderdaad moe van en maar van jullie profiteren …maar wij zitten met van Rompeay en jullie met Beatrix . gaan we nog tax betalen ?

Whatshenneping
Whatshenneping
11 jaren geleden

[quote name=”Trix”]Nou nog een mooi voorbeeld waar ik als ik soeverein ben geen geld meer aan ga betalen. Ze stikken er maar in.
Dikke vette onzin. Geen wonder dat we als die er al is een begrotings tekort hebben. Ben er zo klaar mee he.[/quote]

zo te zien spreek je voor iedereen.

well done!!

Peace….

Back to top button
59
0
We lezen graag je reactie!x