Financieel

Welk mysterieus bedrijf bepaalt al 95 jaar lang de goudprijs?

Help anderen door dit artikel met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Met de fixing van de goudprijs in Londen is iets heel vreemds aan de hand. Op de London Bullion Market wordt de goudprijs al 95 jaar bepaald door The London Gold Market Fixing Limited, een bedrijf waar we tot nu toe nog heel weinig over weten. Daar dreigt echter verandering in te komen.

In het artikel From Rothschild To Koch Industries: Meet The People Who ‘Fix’ The Price of Gold licht Zero Hedge voor het eerst een tipje van de sluier op. Bij het vastleggen van de goudprijs werkt The London Gold Market Fixing Limited samen met vijf grote banken, te weten Scotia-Mocatta, Barclays, Deutsche Bank, HSBC en Société Générale.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Eén van die banken is Barclays en daar heeft het hoofd van de afdeling gold trading Mark Booker deze week ontslag genomen. Over de reden van het ontslag is niets bekend. Mogelijk heeft de man schrik van het onderzoek dat over de manipulatie van de goudprijs wordt gevoerd. De fixing van de goudprijs is een proces dat twee keer per dag telefonisch wordt uitgevoerd tussen de deelnemende banken.

Volgens de Duitse toezichthouder op de financiële markten BaFin is de manipulatie in de valuta- en goudhandel mogelijk nog ernstiger dan de fraude met de Libor-rente. Een dag na de verklaring van BaFin trok Deutsche Bank zich terug uit de groep van vijf banken die dagelijks de referentieprijs voor goud vaststelt. Gezien de omstandigheden lijkt het erop dat Deutsche Bank nattigheid voelt, aldus een bron die vertrouwd is met de materie.

Al sinds 1919 wordt de goudprijs door een klein aantal banken vastgesteld. Dat begon in het kantoor van de familie Rothschild in het financiële hart van Londen, waar bankiers twee keer per dag bij elkaar kwamen. De procedure wordt vandaag de dag telefonisch uitgevoerd, maar is in de basis niet veranderd.

[Zero Hedge]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
bliss
bliss
9 jaren geleden

had er laatst nog een discussie over, ik was van mening dat de prijs van goud zo hoog was omdat er weinig aanbod was, maar mijn tegenstander zei net dat er genoeg aanbod is en dat het goud nog lang niet uitgeput is en dat de prijs doelbewust hoog gehouden wordt

Ivor Biggun
Ivor Biggun
9 jaren geleden

De goudprijs wordt doelbewust laag gehouden.

Ook in het eerste kwartaal van 2014 bleef de vraag van goud op een hoog niveau. Zelfs een koersdaling van 30% bleek niet genoeg om beleggers af te schrikken.

De vraag naar goud bedroeg 1074,5 ton en overtrof daarmee opnieuw de wereldwijde productie van goud.

In 2013 werd er bijvoorbeeld 2.700 ton goud geproduceerd, hetgeen ruwweg overéén komt met 675 ton per kwartaal.

De vraag in het eerste kwartaal lag dus maar liefst 59,1% hoger dan het aanbod!

henk
henk
9 jaren geleden

Ze hebben pas een hele planeet van goud gevonden dus goud genoeg

rob
rob
9 jaren geleden

Goud ,Geld ,Geloof, Drie misleidend mensonterende krachten, die men maar al te graag dient.
word eens tijd dat men dat ten volle gaat beseffen.

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x