Homepagina » Buitenland » Nu zijn ze er gloeiend bij: Nederlandse regering steunde terreurgroep in Syrië. Alles wat je moet weten
Nu zijn ze er gloeiend bij: Nederlandse regering steunde terreurgroep in Syrië. Alles wat je moet weten

Nu zijn ze er gloeiend bij: Nederlandse regering steunde terreurgroep in Syrië. Alles wat je moet weten

De Nederlandse regering heeft in Syrië een terreurbeweging gesteund. Dat blijkt uit onderzoek van het programma Nieuwsuur en de krant Trouw.

Het gaat om Jabhat al-Shamiya, door het OM als een ‘criminele organisatie met terroristisch oogmerk’ omschreven.

Tussen 2015 en 2018 steunde Nederland 22 gewapende groepen in Syrië. Die geheim gebleven organisaties kregen voor ruim 25 miljoen euro aan onder andere auto’s, voedsel, medicijnen, uniformen en trainingen.

Kalifaat

Welke groep hulp kreeg bleef geheim, volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ‘in verband met de veiligheid van de betrokken partijen’.

Nieuwsuur en Trouw melden dat aan Jabhat al-Shamiya onder meer uniformen en pick-uptrucks zijn geleverd. Diplomaat Nikolaos van Dam legde contact met de groep.

Het OM noemt de groepering ‘salafistisch en jihadistisch’, die ‘streeft naar oprichting van een kalifaat’.

Ernstige mensenrechtenschendingen

Strijders van Jabhat al-Shamiya vochten eerder dit jaar mee aan de zijde van Turkije toen dat land de Noord-Syrische regio Afrin aanviel.

Trouw en Nieuwsuur spraken met zo’n 100 Syrische rebellen en identificeerden behalve Jabhat al-Shamiya nog vijf gewapende groepen die Nederlandse hulp kregen.

Uit het onderzoek blijkt dat deze groepen samenwerkten met extremistische groepen en ernstige mensenrechtenschendingen pleegden.

Stopgezet

Veel partijen vreesden eerder al dat de Nederlandse steun bij de verkeerde partijen terecht zou komen.

Wat het lastig maakt de regering te controleren is dat veel informatie over de Nederlandse steun tot staatsgeheim is verklaard.

Overdrachtsbewijzen van goederen die geleverd zijn, mogen niet worden ingezien.

Afgelopen vrijdag werd plotseling alle steun aan Syrische groepen stopgezet, kort nadat Nieuwsuur en Trouw hun bevindingen hadden voorgelegd.

Foto: Tan Khaerr Wikimedia Commons

[Nieuwsuur, Trouw]


Vond je deze informatie interessant? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

29 reacties

 1. Ze leren goed van hun Amerikaanse meesters: verklaar iets tot ‘staatsgeheim’, en je kan niets meer gebeuren. Hier is de veiligheid van de staat echter totaal niet in het geding. Dit alles is gebeurd op verzoek van onze machthebbers in Washington, waar ze in Den Haag als makke schapen achteraan lopen, en dus wordt ook dit weer een gevalletje ‘onderste steen’.

  40 likes
 2. niets aan de hand mensen, gewoon doorlopen. Rutte tekent gewoon weer voor 4 jaar erbij.

  33 likes
 3. De Nederlandse overheid en politiekheeft bloed aan de handen, maar doet alsof de neus bloedt. En ondertussen gaan ze gewoon verder met afpersen roven en moorden.

  Het meest banale is dat veel mensen de zogenaamde vluchtelingen welkom heten, maar vergeten wie oorlog, dood en verdriet zaaien in het Midde-Oosten. En dat van ons belastinggeld.

  Het wordt tijd voor pek, veren en de brandstapel.

  Kan dan ook gelijk dat stuk drek van D66 mee op de stapel?

  29 likes
 4. Assad heeft dus eigenlijk al die tijd gelijk gehad toen hij zei dat er buitenlandse proxy’s Syrië destabiliseren.

  Blijf er van overtuigd dat ISIS een plagende afkorting is (Israëli Secret Intelligence Services) door Mossad en Westerse geheime diensten om diverse doeleinden te realiseren.

  De meeste doden en slachtoffers zijn moslims maar ze zijn zogenaamd islamitisch….tuurlijk. Aanslagen worden opgeëist door een site waarvan de server al eens herleid is naar een gebouw van de GHCQ in London.
  Wapens met Hebreeuwse tekst erop teruggevonden op heroverd gebied op “ISIS” in Irak. Kan nog wel even doorgaan.

  22 likes
 5. De Nederlandse regering heeft in haar behoefte om met de grote jongens mee te spelen mede de omstandigheden geschapen waarin de meest verschrikkelijke zaken in een soeverein land plaats konden vinden. Een heel land in puin. Als hier geen internationaal rechterlijke consequenties aan verbonden worden, is onze rechtsstaat niks meer waard. Let wel: onze grote oorlog duurde 5 jaar, hun oorlog duurt al langer.

  11 likes
 6. Goed dat dit aan de kaak gesteld kan worden in Nederland. En goede actie van de altijd liegende MSM om dit naar buiten te brengen…

  3 likes
  • @Hawk

   Het moet dan wel heel ernstig zijn wil de msn het berichten of wat ik eerder vermoed is dat de politiek hier voor de toekomst probeert de bloed alvast van de stinkende judashanden te vegen. Vraag mij trouwens af waarom flapdrollen als jij het eeuwig opnemen voor dergelijke medeplichtigen, want zo goed zal het toch wel niet betalen. Mocht je pro bono werken dan ben je al helemaal rijp voor het gesticht.

   0 likes
   • ‘Vraag mij trouwens af waarom flapdrollen als jij het eeuwig opnemen voor dergelijke medeplichtigen, want zo goed zal het toch wel niet betalen. Mocht je pro bono werken dan ben je al helemaal rijp voor het gesticht’

    Ik neem het voor niemand op; daar ben ik te dom voor, om namens anderen te spreken. Ik ben, net als jij, gewoon erg kritisch, doe m’n research en trek mijn eigen conclusies. Nee, ik wordt niet pro bono betaald; ik heb gewoon een day-time job en ben een loonslaaf. Maar vertel eens: hoe komt het dat mensen die pro bono werken rijp zijn voor het gesticht?

    3 likes
   • Corr…msm….het bloed…

    Hopelijk gaat de beerput nog verder open. Wie het doet zal me worst zijn. Het mooiste zou zijn als ze elkaar verraden en een mes in de rug duwen. Wie weet, het zijn wat dat betreft mooie tijden.

    1 likes
  • Krek wak zeggen wou

   3 likes
 7. Hier is de staatsveiligheid wel degelijk in geding.
  Dank zij die steun heeft Nederland geen enkele grote terroristen aanval gehad.
  Vrienden of bondgenoten vallen mekaar niet aan.

  9 likes
 8. lijkt me niet dat er ook maar iemand ‘gloeiend bij’ is (titel)

  9 likes
 9. Steunen van gematigde opstandelingen is altijd nog het steunen van moordenaars en is dus medeplichtig zijn aan moord!!

  Hoe mooi de politiek of overheid het ook wil brengen, het is een reden om de verantwoordelijken sowieso te vervolgen en achter gesloten deuren te laten verdwijnen.

  Verder verwijs ik naar onderstaande artikel (zie link)die uitlegt wat er nog meer niet deugt en wat iedere gehersenspoelde Nederlander accepteert als normaalste zaak van de wereld.

  http://www.novini.nl/belasting-is-diefstal/

  4 likes
 10. Trouw en Nieuwsuur hebben dat ontdekt? Ik weet dat al 4 jaar.
  (pas als het op tv is geweest en in de krant heeft gestaan is het waar blijkbaar)

  9 likes
 11. Betaald iedereen netjes zijn belastingen nog?

  2 likes
  • Kunnen we er dan iets tegen doen??? Loonheffing gaat vanzelf hoor. En geen naheffingsaanslag betalen betekent loonbeslag, met rente en boete.

   2 likes
   • @Sergio

    Staat in het artikel (zie mijn reactie en link) wat er gebeurt als er niet wordt afgedragen. En ook waarom een werkgever direct afdraagt en niet de werknemer. Het artikel zou toch iedereen de ogen moeten openen? Je hoeft daarbij het niet met alles eens te zijn, maar zal toch ongetwijfeld aan het denken moeten zetten!!

    Ik heb hier nog een heel vermakelijke video gevonden, kort maar krachtig en toen moest men er nog om lachen. Hoe gek is de mens….of schaap of slaaf, door het allemaal zover te laten komen. Maar goef, het begint onschuldig met een penny en eindigt met een vrachtwagen vol met ellende.

    Little house on the prairie
    . https://youtu.be/3zA2oLBvU7Q

    1 likes
  • Ja natuurlijk, wordt gelijk ingehouden van mijn salaris.
   Graag zelfs, al die prachtige voorzieningen in ons land worden ervan betaald.

   1 likes
 12. Geen geld voor hulpbehoevende in NL maar wel voor oorlog te voeren.
  Zou het niet mooi zijn al het geld dat naar oorlogen gaat eens in vrede te steken en als men oorlog wil als overheid, hen met een collectebus rond te gaan lopen om daar geld voor op te halen.

  6 likes
 13. Hier komen ze echt niet m mee weg, aftreden en een totaal nieuwe 1ste en 2de kamer, stelletje slapers, Welterusten?

  3 likes
 14. Niet dat ik Putin of Rusland of Assad meer vertrouw maar ik vergeet nooit de oproep van Putin om gezamenlijk te gaan strijden tegen Isis net als toen tegen Nazi Duitsland,het bleef akelig stil en Putin en Assad regelde hetzelf,ik weet dat er vele onschuldige mensen dood gaan,het is een burgeroorlog met ingrijpen vanuit diverse groepen vanuit andere landen en zie een kookpan,vreselijk al die doden,blij met Putin en Assad,met kritiek op beide maar toch hebben zij Isis bijna verslagen,net als Nazi Duitsland trouwens!!!

  3 likes
 15. De mensheid verdient het dat Allah wordt ondersteund.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

EU

Betekent de uitbraak van het coronavirus het einde van de EU?

Solidariteit is het fundament van de Europese ...

Syrische vluchtelingen

De waarheid over de ‘Syrische vluchtelingen’ die Erdogan naar Europa stuurt

Enkele dagen geleden meldden de media dat ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 9 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.