Internet

New York Times-baas legt uit waarom Facebook zeer gevaarlijk is voor de democratie. Had jij dit verwacht?

Help door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het proces dat Facebook doorloopt om te bepalen wat ‘betrouwbare’ nieuwsbronnen zijn is ‘zeer gevaarlijk’ voor de democratie. Deze opvallende uitspraak is gedaan door New York Times-baas Mark Thompson.

Facebook doet een naïeve poging om ‘s werelds digitale hoofdredacteur te worden, die nieuws promoot en weigert op basis van de vraag of het medium ‘betrouwbaar’ is of niet, aldus Thompson.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

“Je zult verwachten dat de New York Times hier juist bij gebaat is,” zei hij. “Mark Zuckerberg vertelde ons dat onze krant het in dit geval erg goed zou doen.”

Buitenbeentjes

“Maar dit is een sinister concept, dat waarschijnlijk de nieuwsbusiness en het democratische debat zal schaden en verstoren,” voegde hij toe.

Hij lichtte toe dat democratie afhankelijk is van concurrentie tussen verschillende journalistieke perspectieven en de uitwisseling van verschillende zienswijzen.

Thompson zei dat er ook geluisterd moet worden naar de buitenbeentjes.

Zeer gevaarlijk

Om ‘nepnieuws’ eruit te filteren is Facebook begonnen met het voorrang geven aan nieuws afkomstig van media die worden gezien als betrouwbaar.

Thompson stelde dat die benadering verkeerd is en kan leiden tot meer nepnieuws. “Dit proces is zeer gevaarlijk,” zei hij.

“Door burgers de mogelijkheid te ontnemen om zelf te bepalen welke nieuwsbronnen betrouwbaar zijn en alles te laten afhangen van een algoritme maak je de democratie niet gezonder, maar beschadig je die nog verder,” klonk het.

Onzichtbare wijze

Facebook benadrukt het belang van ‘betrouwbare media’, maar wie bepaalt of ze betrouwbaar zijn?

“De machtige, gedragsveranderende en stemmingsveranderende algoritmes van Facebook beïnvloeden op onzichtbare wijze onze persoonlijkheid, samenleving en jeugd.”

“Als het om nieuws gaat begrijpt Facebook het nog steeds niets,” besloot hij.

[PJ Media]

4 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
bert s
bert s
6 jaren geleden

Het mag een ieder nu toch wel duidelijk zijn dat het begrip democratie een lege huls is en dat dit niets nieuws is. De Franse revolutie, vlak voor 1800, heeft de hele wereld veranderd. Om de burger revolutie een halt toe te roepen en het volk tot rust te krijgen werd er door de elite voor het eerst verkiezingen gehouden. Geef het volk het gevoel dat hun stem wordt gerespecteerd en het idee dat zij degene zijn die bepalen wat voor nationaal beleid er wordt gevoerd. De verkiezingen waren een succes, het volk bedaarde, ondanks dat de verkiezingen een grote corrupte bende was. De rest van de wereld elite zag dit gebeuren en begrepen dat het begrip democratie het ideale wapen zou zijn om het volk onder controle te houden.
Door corruptie en propaganda wist de elite het volk in die richting te laten stemmen zoals zij dat wilden. Over de hele wereld ontstonden democratieën en werden het klassenstelsel zogenaamd afgeschaft, wat uiteraard in feite nooit is gebeurd. Achter de schermen bleven dezelfde mensen aan de touwtjes trekken.
De afgelopen decennia zijn uit naam van de democratie miljoenen mensen vermoord, Libië en Irak zijn hier voorbeelden van. Echter het doek begint te vallen. De verkiezingsuitslagen verlopen steeds vaker tegen de wensen van de elite in en het populisme wordt steeds sterker, het volk valt steeds moeilijker te sturen, steeds meer mensen worden wakker door de alternatieve mediasites en YouTube. Vandaar ook dat de elite vandaag een enorme aanval doet op deze sites door in het Europees parlement een stemming te houden over een nieuwe wet die een enorme aanval is op de net neutraliteit. Wees de komende periode alert op de veranderingen die gaan komen, de media hebben ze al volledig in handen, nu nog het internet. En wat betreft de democratie in Nederland? Eindresultaat komt altijd in het midden en als daar een mogelijke afwijking dreigt plaats te vinden dan sluiten we deze beweging toch uit (Wilders) of we laten ze vermoorden (Pim Fortuyn), lang leve de democratie.

Christgalactic
Christgalactic
6 jaren geleden

Democratie bestaat niet binnen “onze” samenleving. De zionisten, nazi’s en andere kapitalisten trekken aan de touwtjes. Beslissingen zijn lang vooraf gemaakt binnen de contreien van hun vrijmetselarij clubje.
Wat ik merk, is dat meer en meer mensen eenzaam achterblijven in die stupide wereld van schaarste!! Facebook, die al die gegevens van mensen doorverkocht, echte misdaad!! Wat wil deze oprichten een beest of iets dergelijks?
Er dient echt iets te gebeuren, om dit systeem te veranderen.

Namaste

sjaak afhaak
sjaak afhaak
6 jaren geleden

Facebook gaat een langzame dood sterven.
Totaal niet relevant dit artikel.
De jeugd tegenwoordig doet niet meer aan Facebook, want te oubollig. Maw: facebook zal langzaam uitsterven. Dus zo’n groot gevaar voor de democratie is FB al lang niet meer.
Daarbovenop: artikel komt uit de mond van iemand van de NY Times?! Goh, het is ook een verrassing dat de oude media de duivel zien in de nieuwe media.

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x