Homepagina » Innovatie » Nieuw kristal laat duikers onder water ademen
Nieuw kristal laat duikers onder water ademen

Nieuw kristal laat duikers onder water ademen

Misschien hebben we binnenkort helemaal geen zware uitrusting meer nodig om te kunnen duiken. Deense wetenschappers hebben een kristal ontwikkeld dat zuurstof uit de omgeving kan opnemen, opslaan en weer afgeven. Daardoor zou het in de toekomst voor mensen mogelijk kunnen worden onder water of op grote hoogte te ademen.

Het zogeheten Aquaman Crystal werkt op basis van het element kobalt. Slechts enkele korrels van het kristal zijn voldoende om een mens zonder zuurstoffles onder water te kunnen laten ademen.

Het systeem kan worden vergeleken met de werking van een spons, aldus hoofdonderzoeker Christine McKenzie van de Universiteit van Zuid-Denemarken. Met een kobalt-masker kan de mens in de toekomst zowel onder water als op grote hoogte opereren. Kobalt kan voortdurend zuurstof uit de omgeving opslaan, waardoor een duiker slechts een paar korrels van het kristal nodig heeft om lange tijd onder water te kunnen ademen.

Ook longpatiënten kunnen baat hebben bij het Aquaman Crystal. Het kobalt-masker kan de zuurstoftank vervangen die patiënten nodig hebben om goed te kunnen ademen. De kristallen die hoge concentraties zuurstof absorberen, kunnen in de toekomst dus ook voor hen van pas komen.

Tot slot kan het Aquaman Crystal ook in de auto-industrie worden gebruikt. Waterstofauto’s rijden bijvoorbeeld niet op benzine of diesel, maar hebben een brandstofcel waarin elektriciteit wordt gemaakt uit zuurstof en waterstof.

[National Geographic]


Vond je dit artikel waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

10 reacties

 1. Wellicht is dit de kennis die ze vaak in SF films lieten zien, zoals in Star Wars en Star Trek. Het was een plaatje wat ze tussen hun tanden nemen en onder water kunnen ademen.

  Wat in SF films te zien is, is vaak al toekomst werkelijkheid!!

  13 likes
  • Als je het originele artikel leest zie je ook meteen een kanttekening dat dit niet zomaar kan.

   Zal toch wat groter uitvallen een duiksysteem. Zo zou je bv steeds dezelfde lucht in en uit kunnen ademen waarbij een CO2 membraan er voor zorgt dat dat kan ontsnappen en dit kobalt kristal er voor zorgt dat de zuurstof wordt aangevuld. Dan heb je natuurlijk nog wel een klein druktankje nodig om het drukverschil van boven en onderwater te compenseren

   3 likes
  • Ik zie ook nog wel mogelijkheden met zo’n vloeistof adem systeem zoals in “the abyss”.

   0 likes
 2. Alleen bestemd voor de ultra rijken onder ons. Als er wat met de aarde gebeurd; kunnen zij het tenminste overleven…. (dit is cynisch bedoeld)

  6 likes
 3. Cool. waar kan ik dit kopen? 😉

  4 likes
 4. In het lichaam van een volwassene komt 1 à 2 gram kobalt voor. Zou dat niet op de een of andere manier te gebruiken zijn.
  Helemaal geen apparatuur meer nodig 😉

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

deense

Deense RIVM zegt dat Covid-19 geen gevaarlijke ziekte is, en wordt buitenspel gezet

Uit e-mails die zijn gelekt aan de ...

huisarts

Deze coronapatiënt genas door behandelmethode Meijelse huisarts: ‘Het gaat heel goed’

Huisarts Rob Elens behandelde zijn coronapatiënten succesvol ...