Innovatie

Nieuw kristal laat duikers onder water ademen

Help door dit artikel met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Misschien hebben we binnenkort helemaal geen zware uitrusting meer nodig om te kunnen duiken. Deense wetenschappers hebben een kristal ontwikkeld dat zuurstof uit de omgeving kan opnemen, opslaan en weer afgeven. Daardoor zou het in de toekomst voor mensen mogelijk kunnen worden onder water of op grote hoogte te ademen.

Het zogeheten Aquaman Crystal werkt op basis van het element kobalt. Slechts enkele korrels van het kristal zijn voldoende om een mens zonder zuurstoffles onder water te kunnen laten ademen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Het systeem kan worden vergeleken met de werking van een spons, aldus hoofdonderzoeker Christine McKenzie van de Universiteit van Zuid-Denemarken. Met een kobalt-masker kan de mens in de toekomst zowel onder water als op grote hoogte opereren. Kobalt kan voortdurend zuurstof uit de omgeving opslaan, waardoor een duiker slechts een paar korrels van het kristal nodig heeft om lange tijd onder water te kunnen ademen.

Ook longpatiënten kunnen baat hebben bij het Aquaman Crystal. Het kobalt-masker kan de zuurstoftank vervangen die patiënten nodig hebben om goed te kunnen ademen. De kristallen die hoge concentraties zuurstof absorberen, kunnen in de toekomst dus ook voor hen van pas komen.

Tot slot kan het Aquaman Crystal ook in de auto-industrie worden gebruikt. Waterstofauto’s rijden bijvoorbeeld niet op benzine of diesel, maar hebben een brandstofcel waarin elektriciteit wordt gemaakt uit zuurstof en waterstof.

[National Geographic]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Buddy
Buddy
9 jaren geleden

Cool. waar kan ik dit kopen? 😉

Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Alleen bestemd voor de ultra rijken onder ons. Als er wat met de aarde gebeurd; kunnen zij het tenminste overleven…. (dit is cynisch bedoeld)

Pascal
Pascal
9 jaren geleden

Wellicht is dit de kennis die ze vaak in SF films lieten zien, zoals in Star Wars en Star Trek. Het was een plaatje wat ze tussen hun tanden nemen en onder water kunnen ademen.

Wat in SF films te zien is, is vaak al toekomst werkelijkheid!!

eNdEmiOn
eNdEmiOn
9 jaren geleden

In het lichaam van een volwassene komt 1 à 2 gram kobalt voor. Zou dat niet op de een of andere manier te gebruiken zijn.
Helemaal geen apparatuur meer nodig 😉

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x