Homepagina » Financieel » “Sluit niet langer de ogen voor het basisinkomen”
"Sluit niet langer de ogen voor het basisinkomen"

“Sluit niet langer de ogen voor het basisinkomen”

De arbeidsmarkt is zo veranderd, daar passen nieuwe concepten bij. Sluit dus niet langer de ogen voor het basisinkomen, betoogt Norbert Klein van de Vrijzinnige Partij.

“Er komen steeds meer lokale regionale initiatieven voor vormen van een basisinkomen, maar dat is niet meer dan een regelarme bijstand. Het wordt tijd dat de landelijke politiek serieus naar het onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen gaat kijken,” zo stelt Klein.

Initiatiefnota

Om deze reden heeft Klein de initiatiefnota Zeker Flexibel naar de Tweede Kamer gestuurd om het basisinkomen op de agenda te zetten. Een basisinkomen is een vast (maand)inkomen, dat de overheid aan iedere burger verstrekt of garandeert zonder daar voorwaarden bij te stellen.

Klein gaat graag de open discussie aan met de Tweede Kamer en het kabinet over hoe dit het beste vormgegeven kan worden.

Antwoord

“De economische crisis, de vele bezuinigingen die hierop volgden en de steeds verdergaande automatisering en robotisering zijn van grote invloed geweest op de arbeidsmarkt,” zegt Klein. “Daarop zullen we met een antwoord moeten komen.”

“Het basisinkomen biedt daarvoor een oplossingsrichting,” gaat hij verder. “Het grote voordeel van een basisinkomen is ook dat mensen hiermee meer mogelijkheden krijgen om zichzelf te ontplooien in de richting die zij zelf kiezen, een zeer belangrijk uitgangspunt voor vrijzinnige politiek.”Vond je deze info leuk? Deel het dan met iedereen op Facebook/Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

33 reacties

 1. Prima idee, maar waar wordt het van betaald?

  4 likes
  • 80% belasting op winst die gemaakt wordt door de banken, big farma, zorgverzekeringen en de levensmiddelenindustrie(dus niet de boeren, maar de supermarkten en de aholds enzo). Zo kunnen ze groeien en bijdragen aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid die ze hebben. Misschien maakt dat een eind aan het graaien.

   25 likes
  • Dat wordt betaald door alle controle en regelinstanties die nu de uitkeringen regelen werkeloos te maken. ?

   19 likes
  • Wie de rekening van dit utopische plan zal betalen? Het werkende deel van de bevolking. Die zullen er door de gigantische belastingverhoging – noodzakelijk door enorme stijging van de overheidsuitgaven en een significante daling van de arbeidsparticipatie – fors op achteruit gaan.

   En daar gaat dit rare plan dus al direct mank: Waarom zou het werkende deel van de bevolking dit accepteren? Waarom zouden ze hun zuur verdiende geld afstaan aan mensen die de hele dag thuis zitten? Het antwoord is natuurlijk dat ze dit niet zullen accepteren; er is geen maatschappelijk draagvlak.

   0 likes
   • “Waarom zou het werkende deel van de bevolking dit accepteren? Waarom zouden ze hun zuur verdiende geld afstaan aan mensen die de hele dag thuis zitten?”

    Je stelt wel een heel zwart/wit beeld neer over mensen en waarden, het is allang berekend dat het wel degelijk werkt en dat het mensen de mogelijkheid biedt zich te ontwikkelen door dit als stimulans te bieden.
    Als je dit met een open mind benaderd en er niet voor gekozen hebt thuis te willen zitten zal dit zeker de oplossing zijn..

    0 likes
 2. Goed plan!! Zo kunnen mensen die graag minder willen werken dit doen, en zo ontstaat er meer werkgelegenheid voor de werkelozen. Hoop dat het er voor iedereen doorheen komt.

  45 likes
  • ik hoop dat een basisinkomen er komt voor alle mensen op moeder aarde en niet voor de enkel dus voor ons allemaal waar je ook woont België , Nederland , enz voort zou mooie zijn toch

   18 likes
 3. Tuurlijk eerst iedereen geld geven , dan is iedereen afhankelijk van de staat. Dan papier geld afschaffen. Dan iedereen chippen, en dan zijn we er eindelijk.!!! Iis iedereen hier nou blind, niets is in deze wereld gratis ben je bereid de prijs te betalen hiervoor????

  16 likes
  • Je hebt gelijk over het digitale geld. Dat is ontzettend gevaarlijk. Maar dat is iets wat los hoort te staan van het basisinkomen.

   Digitaal geld moeten we echt niet mee akkoord gaan. Echt niet.

   15 likes
  • Papieren geld afschaffen? Dan gaan we toch gewoon over op Bitcoin? Dan hebben ze ook niets meer te vertellen gezien Bitcoin geen centrale bank heeft en er dus geen derde partij is die het geld beheerd waardoor er ook geen machtsmisbruik is.
   Wij hebben meer te vertellen dan onze ‘leiders’, dat moet alleen even duidelijk gemaakt worden bij onze mede bevolking. Als wij niet willen dat we bijvoorbeeld gechipt gaan worden gebeurt dat ook simpelweg niet. Wij zijn in de meerderheid, de staat is afhankelijk van ons. Niet andersom.

   6 likes
 4. Meteen doen!

  23 likes
 5. Dat zou inderdaad de creatieve geesten stimuleren nu hollen we nog teveel achter dat “geld” zoals kippen zonder kop 🙂

  11 likes
 6. Het basisinkomen lijkt een goed plan maar het zal uiteindelijk de echte problemen niet oplossen. Iemand met een uitkering heeft met de toeslagen bijna net zo veel als het basisinkomen.
  Ja de mensen die geen toeslagen krijgen lijken er op vooruit te gaan met het basisinkomen + hun inkomen uit arbeid. Maar we zien toch allemaal dat de overheden de belasting op alle producten absurd aan het verhogen is en de marktwerking betekent ook een zo hoog mogelijke winst voor de bedrijven die wij burgers moeten betalen.
  Die 1.500 is zo op met die absurd hoge prijzen die wij voor onze noodzakelijke levensbehoeften betalen.

  Ik hoop dat iedereen inziet dat de overheden en bedrijven in de toekomst echt niet gaan stoppen met het uitbuiten van de burgers, tenzij wij er zelf iets tegen gaan doen.

  Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk om te bedenken voor welk systeem we eigenlijk zouden moeten kiezen. Want waar draait het nu allemaal om?
  Iedereen probeert geld te verdienen door zijn/haar diensten aan te bieden [arbeid]. Van dit geld koopt hij/zij producten en deze producten komen uit de natuur.
  Oorspronkelijk was dit allemaal gratis uit de natuur te halen, maar door “het systeem in de westerse consumptiemaatschappij” is er aan alles een prijskaartje komen te hangen en is het de burgers [vrijwel] onmogelijk gemaakt om dit buiten het systeem om [gratis] te krijgen.

  Sommige grondstoffen moeten in fabrieken bewerkt worden om er een product van te maken. Deze fabrieken zijn in het bezit van enkele mensen [elite] omdat die het zich kunnen veroorloven om te investeren; iets wat de gewone burger niet kan en nooit zal kunnen.
  Die fabriek is ook gemaakt van grondstoffen die gratis uit de natuur komen en de machines in die fabrieken ook.

  Waarom zouden wij [alle levende wezens op aarde] niet met zijn allen toegang direct kunnen en mogen hebben tot alle grondstoffen van de aarde? En waarom zouden wij met zijn allen niet de eigenaar van die fabrieken mogen zijn?
  En waarom zouden wij daar eerst kunstjes voor moeten gaan doen om eerst aan geld te komen [arbeid verrichten] terwijl wij er rechtstreeks, zonder kunstjes, over kunnen beschikken?

  We moeten wakker worden en daarvoor kiezen. Dan kunnen we heel dat domme concept van geld afschaffen en dan zorgen we er voor dat er voldoende voedsel, water en andere producten ter beschikking is voor alle levende wezens, op de plaatsen waar het nodig is.

  Laat je niet afschrikken door die overheidsverhaaltjes dat dit systeem [the venusproject] niet mogelijk is en dat dit tot anarchie zou leiden, want kijk maar eens naar de inheemse volkeren in Azië, Afrika, Zuid Amerika, enz.
  Die inheemse volkeren leven allemaal een relaxed leven in vergelijking met de westerse wereld en de tekorten die de inheemse volkeren hebben, is te danken aan ons westerse systeem [ontbossing door houtkap of bouw, stropen, enz.].
  En kijk eens naar ons westerse systeem [allemaal ellende en chaos als je de media mag geloven].

  Als wij wakker gaan worden en stoppen met het domme westerse systeem dan gaan wij ook eindelijk weer relaxed leven en niemand zal ooit meer tekort komen [geen mens of dier] en je hoeft je ook nooit meer zorgen te maken of je de huur of iets anders niet kan betalen [weg met dat stinkgeld].

  We hebben de kennis, de ruimte, de technologie en de mankracht om dit nieuwe [logische] systeem uit te voeren.
  Het enige wat je moet doen is jezelf afvragen of je dit nieuwe systeem wilt.
  Als het antwoord ja is, vertel het door aan degene in je vriendenkring. Zodra er voldoende mensen wakker zijn en weten dat dit systeem inderdaad mogelijk zou moeten kunnen zijn, dan is er geen enkel persoon van de elite in staat om dit plan tegen te houden en dan kunnen we er wereldwijd aan beginnen.

  9 likes
  • Dat is een mooie ideologie, maar behalve dat geld misbruikt wordt door velen is het wel een mooie afspraak omtrend de waarde van geleverd werk. Ik zeg daarmee niet dat dat nu eerlijk ingedeeld is.

   Winst van grote graai bedrijven belasten en teruggeven aan de mensen. Dat is de oplossing. Echt. En wat als ze nu opeens allemaal aanschaf gaan doen zodat ze bijna geen winst hebben. Dan is dat een mooie impuls voor de wereld economie. Het geld moet in omloop zijn. Net als de koolstofcirkel.

   2 likes
 7. Het basisinkomen gaat er sowieso komen, linksom of rechtsom, maar het gaat er komen.

  4 likes
  • Ja, als de staat en aanverwante psychopaten er beter van worden. U dacht toch niet serieus dat een basisinkomen wordt ingevoerd om de gewone burger vrijer en onafhankelijker te maken? Dan zullen de burgers toch echt hun eigen muntsoort in moeten gaan voeren, en de staat en de banken er buiten weten te houden. Veel succes daarmee!

   2 likes
   • Het basisinkomen gaat er komen voor ons mensen vrijer te maken. Wij mensen moeten veranderen in ons denken. Daarna kan het geld helemaal afgeschaft worden. Het basisinkomen zie ik als een tussenstap. Het basisinkomen kan zoveel goeds geven. Je moet het alleen willen zien. Daar ben ik echt van overtuigd.

    1 likes
 8. Zuivere slavenhandel en afhankelijkheid van de staat creëren.
  Basisinkomen echt iets voor bedorven zielen.

  Gratis wonen of een stuk land om eigen eten te verbouwen ipv een ww of uitkering. Ga werken en voor jezelf zorgen.

  Laat je niet strikken door de plannen van die slimme geld jongens

  4 likes
 9. te bedenken, dat als je al het geld in omloop onder de totale wereld bevolking zou delen, iedereen miljonair zou zijn ….. zou een basisinkomen toch een koekie moeten zijn, tenzij het dienen van je volk natuurlijk niet de doelstelling is

  3 likes
 10. Schiet nou eens op ermee! De hele bureaucratie wordt een steeds ergere ravage! Het moet nou eens een keer ophouden!

  3 likes
 11. Opvalt is dat er in diverse Europese landen over het basis inkomen wordt gesproken, iets van bovenaf geregeld dus. Ik denk dat het basis inkomen zal zorgen voor een communistische maatschappij, waar iedereen van vuilnisman, naar manager tot directeur uiteindelijk allemaal recht hebben op een basis inkomen (recht hebben op is altijd een verplichting tot. Zoals recht op onderwijs een plicht tot staats onderwijs is)

  En of je nu werkt of niet, iedereen krijgt een minimale bron van basis inkomen. Zodat het bedrijfsleven slechts een minimale vergoeding voor zijn werknemer hoeft te betalen op welk niveau dan ook.

  De politieke managers kennende, zal met de jaren het basis inkomen steeds verder en verder uitgeknepen worden, zodat uiteindelijk iedere burger voor een slaven loontje de staat, cq het bedrijfs leven mag gaan dienen.

  Slavernij v2.0

  3 likes
 12. Dat is… eh… leuk dat Norbert Klein van de Vrijzinnige Partij dit betoogt. Wie is dit? Dit gaat er toch echt niet komen. 1. Wie gaat dat betalen? 2. Waarom zou je dan nog werken? 3. Wie krijgt dit allemaal (ook vluchtelingen, illegalen,…)? 4. Hoe voorkom je inkomenshoppen (in Duitsland krijg je bv. 200 Euro meer, dus wordt iedereen Duitser)? Zomaar wat dingetjes…

  2 likes
 13. Geweldig, een basisinkomen voor iedereen, maar dan wel met een chip in het lijf, want hoe anders houdt men de slaven verder onder zweep? Belastingen (is afpersing met dreigen van geweld) verlagen of afschaffen zou ook kunnen, maar daarmee maak je mensen veel te onafhankelijk en vrij(er) en dat kunnen we toch de machthebbers, onze slavendrijvers, niet aandoen!!….Das gemeen, das niet leuk en niet eerlijk.

  2 likes
 14. goed idee! veel mensen raken werkloos door robotisering, bijvoorbeeld buschauffeurs bestaan straks niet meer ook zij worden vervangen door robot bestuurde bussen ! dus ik zeg doen!

  2 likes
 15. Geen mina maar top basis inkomen.
  Zo laten we beginnen met deze als eerst te verstrekken aan de vluchteling of naar hier gehaalde vreemdeling. Vrij te wonen in huis dat langer dan half jaar leeg te koop staat als nodig op kosten van te renoveren geen be-meter-ring in gas water licht digitaal en ontlasting zo ook voorrang bij de mooiste banen auto met chauffeur een drakenboot en vakantiewoning in zonnig land met hek en haven prive vliegtuig bewaking aan het hek enz.
  Geen belasting verplichting.
  Dat meen je toch niet zo woont er echt niemand in Nederland.

  1 likes
 16. de ondergang van de mens

  1 likes
 17. En wie heeft recht dan op een basis inkomen? Denk even heel goed na voordat je een antwoord geeft.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

jensen

Jensen: ‘Agenda 2030 wordt nu al uitgerold in Nederland, zonder dat je het ziet’

Wat zijn de plannen voor de komende ...

coronaspoedwet

488.030 Nederlanders spreken zich uit tegen coronaspoedwet: Grootste petitie ooit!

Dinsdag zijn aan de Tweede Kamer de ...