Buitenland

‘Nieuwe wind’: Piratenpartij is de grootste in IJsland en deelt straks mogelijk de lakens uit

Help mee door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

IJsland kwam in 2008 in grote problemen door de bankencrisis. Even dreigde een bankroet, maar acht jaar later heeft het land zich weer hersteld. De overheid koos er niet voor om de banken te redden. Sterker nog: frauderende bankiers belandden in de gevangenis.

Het politieke landschap van IJsland is de laatste tijd aan het veranderen. Als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden, zou de IJslandse Piratenpartij 19 van de 63 zetels binnenhalen en een nieuwe regering mogen vormen. Uit een recente peiling blijkt namelijk dat zo’n 34 procent van de IJslanders op de Piratenpartij zou stemmen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png
Schrik

De partij wil meer zeggenschap voor het volk, meer transparantie, een humane aanpak van drugsgebruikers, een 35-urige werkweek en afschaffing van censuur. De partij wil bovendien het hele bankensysteem gaan hervormen en het land ‘bevrijden van de verstrekkende macht van internationale financiers en virtueel geld’.

Bij de huidige regeringspartijen zit de schrik er goed in. Premier Sigmundur Gunnlaugsson zei dat er ‘reden is tot bezorgdheid’.

Geen vooruitgang

Partijleidster Birgitta Jonsdottir (foto) is verbaasd over de grote steun die haar partij geniet bij het volk. “De traditionele politiek biedt duidelijk geen vooruitgang en de mensen zijn het beu om te wachten op verandering,” zei ze. “We dwingen op z’n minst andere partijen om zichzelf een spiegel voor te houden.”

Parlementslid Asta Helgadottir van de Piratenpartij zei dat de financiële crisis het startpunt was voor een nieuwe wind. Helgi Gunnarsson zit ook in het parlement namens de Piratenpartij. Hij werd vorig jaar verkozen tot politicus van 2015.

[DeMorgen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
8 jaren geleden

Ijsland heeft de mazzel dat het niet interessant is voor de plunder-elites. Er wonen nog geen half miljoen mensen die hun inkomen genereren uit visvangst en toerisme. Hun bodemschat bestaat uit geothermische bronnen en een ander deel van de energie wordt opgewekt uit waterkracht. Ze hebben maar weinig olie nodig en bedruipen zich zelf voor het leeuwendeel. Dat is gewoon heel moeilijk te stelen of te plunderen. Ook qua inwonersaantal is daar geen eer te behalen voor een plunderaar van enig niveau. Daarom maken ze zich niet zo druk over wat er wel en niet gebeurt in Ijsland. Daar aan kun je zien dat de zogenaamde elite gemist kan worden als kiespijn. Wij daarentegen worden helaas geregeerd door de lakeien van Wallstreet en de gootbankiers en wordt het bedje gespreid voor het dievengilde.

J. Hofmans
J. Hofmans
8 jaren geleden

En nu in Nederland. Oh nee, wacht dat gaat niet. We ARE America.

Marie
Marie
8 jaren geleden

Het is een begin! Misschien worden anderen hierdoor wakker geschut..

Elise49
Elise49
8 jaren geleden

Ik zou er niet willen wonen. Vulkanen enz.

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x