Homepagina » Universum » Dit is ‘m dan: de allereerste foto van een zwart gat. Astronomen laten het onmogelijke zien
Dit is 'm dan: de allereerste foto van een zwart gat. Astronomen laten het onmogelijke zien

Dit is ‘m dan: de allereerste foto van een zwart gat. Astronomen laten het onmogelijke zien

Voor het eerst is een foto van een zwart gat in de ruimte gemaakt. Zwarte gaten, waarvan het bestaan door Albert Einstein is voorspeld, zijn objecten van extremen. Het zijn overblijfselen van ontplofte sterren.

Als de kern van zo’n ster meer dan ongeveer vijf keer zo zwaar is als de zon, implodeert de kern van de ster uiteindelijk tot een zwart gat.

De massa van een zwart gat is zo sterk samengeperst dat er niets aan zijn enorm hoge aantrekkingskracht ontsnapt, ook licht niet.

Verraden

Vandaar de naam ‘zwart gat’, want het is optisch niet zichtbaar.

Het ding slokt verder alle materie in de omgeving op waardoor de massa en dus ook zwaartekracht toeneemt.

Zwarte gaten bevinden zich waarschijnlijk in bijna alle sterrenstelsels. Sommige hebben zich verraden doordat zij materie in hun omgeving opslokken.

Supertelescoop

Om een eerste foto te kunnen maken is de internationale Event Horizon Telescope (EHT) opgezet, met inzet van een netwerk van acht radiotelescopen op vier continenten, om een supertelescoop te maken waarvan de diameter zo groot is als die van onze planeet.

De eerste onderzoeksobjecten van de EHT waren het zwarte gat Sagittarius A* in het centrum van de Melkweg op 26.000 lichtjaar, en een nog veel groter exemplaar in het centrum van sterrenstelsel M87 op 50 miljoen lichtjaar.

De eerste foto is van dat tweede zwarte gat:

[Belga, Veritasium]


Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met anderen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. Bas van Stapelberg

  Mijn interesse in astronomie en ruimtevaart heeft de afgelopen 30 jaar flinke klappen gekregen. Vertrouwen is gedaald tot een dieptepunt. Eerst begonnen universiteiten iedereen belachelijk te maken en loopbanen om zeep helpen voor de groep mensen die uitkwam voor hun mening die zij had betreft ‘buitenaards leven. Toen werd door iedere ruimtevaartorganisatie in de wereld God hel en verdoemenis erbij gehaald als je dit standpunt had.
  Bij terechte kritiek op de enorme geldstromen richting deze sector, ja als er volgens de leiding toch niets valt te ontdekken en geen buitenaards leven is waarom dan miljarden richting jullie clubje terwijl meer dan de halve wereld honger lijdt?
  Als deze sector geld nodig had werd er een campagne me5 sensationeel nieuws opgezet en ja hoor daar gingen weer de miljarden.
  Eerlijk gezegd ik weet niet of dit wel waar is. Ze kunnen je van alles op de mouw spellen er is werkelijk niets te controleren in deze ondoorzichtige wetenschap.
  Je mag mij van alles vertellen maar ik haal mijn schouders er tegenwoordig over op..

  19 likes
  • “Ze kunnen je van alles op de mouw spellen er is werkelijk niets te controleren in deze ondoorzichtige wetenschap.”
   Astronomie is geen wetenschap. Het is pseudo-science. Het kan namelijk de scientific method niet volgen.
   Dat is Observeer een Fenomeen, construeer een hypothese, en voer een experiment uit. Hierdoor kun je oorzaak en gevolg achterhalen.
   Astronomie komt alleen tot het observeren van iets. Daarna verzint met een “just so” verhaaltje en klaar is Kees.
   Mooie foto, wie bewijst hoe deze foto is gemaakt/tot stand is gekomen. En dan nog wat is het precies waar we naar kijken.

   Dus mee eens. Ik vertrouw dit voor geen meter.

   11 likes
   • @ Bas en Syrinx, inderdaad, ze kunnen je tegenwoordig van alles voorspiegelen waarvan geen enkel tastbaar bewijs ka worden geleverd. Wat er waargenomen wordt is meestal ook nog eens een onbewuste en onmenselijke uitleg omdat ze alleen maar iets geloven terwijl het niets met het leven en bewustzijn te maken heeft. Ze sturen dan miljarden naar dit soort hobbyisten maar voor een paar euro maakt een beetje creatieveling zo’n afbeelding in fotoshop of soortgelijk programma. Ze begrijpen niet eens het leven en dan willen ze kosmische gebeurtenissen onderzoeken? Dit soort clubjes zijn net als alle andere nutteloze organisaties, het kost bakken met geld en het levert als mens niks op. Dus dragen ze nergens iets aan bij maar verspillen wel enorme bedragen aan geld waar heel veel mensen een basis leven van kunnen hebben.

    5 likes
   • Juist, er is een wereld van verschil tussen de observeerder en het geobserveerde, uiteindelijk is het gewoon een mening/interpretatie zoals duizenden anderen.

    Wetenschap ziet/erkend alleen wat ze willen….al de rest noemen ze pseudowetenschap terwijl dat ze niet beter zijn….vandaar ook mijn ban op verschillende wetenschappelijke sites.

    Wat het huidige bericht betreft, het is radio fotografie, dus ze zien het niet maar wel indirect, maar dat kon men voorheen ook al.

    3 likes
  • Helemaal mee eens. Alles wat we zien is een foto. Niet meer en niet minder.

   9 likes
 2. We hebben niet eens een duidelijke foto van Mars, maar nu wel een “foto”van iets dat 55 miljoen lichtjaren ver weg is…
  Lol..! Dat zwarte gat gaat vanzelf verdwijnen, net als zwarte piet..hahaha

  14 likes
  • @Aradhel, inderdaad. Sterker nog, we hebben niet eens een werkelijk duidelijke foto van de maan. Volgens veel berichten gebeuren daar dingen op de maan of is de maan iets heel anders dan ze ons doen geloven. Als dat waar is dan is een onderzoek als dit ook gewoon weer afleiding. Dan richten ze de aandacht op iets dat heel erg ver weg is zodat wat dichtbij is wordt vergeten. Althans, dat zal de bedoeling zijn.

   3 likes
 3. Het is geen echte foto, het is een visuele presentatie van opgevangen radio signalen.
  Oke, nog steeds EM signalen maar niet in de lichtband

  6 likes
 4. 50 miljoen licht jaar weg en dan zon foto Knap hoor laat me niet lachen Ze kunnen nog geen behoorlijke foto van de maan maken (en als ze die dan maken is ie korrelig en zwart wit) Dus ik heb mn twijfels wat hierboven wordt beweerd

  2 likes
 5. Wij hebben niks te zoeken in de lucht en ruimte. Alle kennis wordt misbruikt voor controle doelen hier op aarde.
  Ga eens op onderzoek uit hoeveel satellieten er al in de lucht hangen. En achterhaal wat ze allemaal kunnen doen. Dat is de reden waarom wij een mobieltje/internet etc. moeten hebben.
  Er is geen bedreiging van aliens buitenaf. Alles heeft te maken met macht. Zelfs het weer wordt gemanipuleerd. Is echt niet om aliens tegen te houden.
  Aan mensen die het nog niet weten. Alles wat doorgevoerd moet worden wordt verpakt in een mooi jasje. De binnenkant is door en door rot.

  1 likes
 6. De film Interstellar kijken dan weet je hoe een zwart gat er uit ziet .
  En natuurlijk star trek.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

ruimtesignaal

Harvard-prof: Dit ruimtesignaal is mogelijk van een buitenaardse beschaving

Eerder deze maand kondigden Canadese onderzoekers aan ...

Superzwaar zwart gat ontdekt dat eigenlijk niet kan bestaan. Astronomen staan voor een raadsel

Reusachtig zwart gat ontdekt dat eigenlijk niet kan bestaan. Astronomen staan voor een raadsel

Chinese astronomen hebben een supermassief zwart gat ontdekt ...