Buitenland

Epicentrum van zika-uitbraak ligt in gebied waar vorig jaar genetisch gemodificeerde muggen zijn vrijgelaten

Help anderen door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het aantal mensen dat is besmet met het zika-virus groeit heel erg snel. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht dat het virus vrijwel overal op het Amerikaanse continent zal opduiken. Een oplossing is voorlopig niet voorhanden.

De WHO vreest dat zo’n drie tot vier miljoen mensen op het Amerikaanse continent besmet zullen raken, onder wie 1,5 miljoen Brazilianen. Het virus wordt overgebracht door muggenbeten en is niet erg bedreigend voor volwassenen. Bekende symptomen zijn koorts en uitslag.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Zwangere vrouwen die het zika-virus oplopen, hebben een grotere kans op een kindje met een te klein hoofd. In Brazilië, het land dat wordt gezien als het epicentrum van de uitbraak, werden vorig jaar 3500 baby’s geboren met onvolgroeide hersenen. Dat kan leiden tot een verstandelijke beperking of een vroege dood.

Averechts effect

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC adviseert zwangere vrouwen voorlopig niet naar gebieden te gaan waar ze het zika-virus kunnen oplopen. Het RIVM heeft 12 meldingen ontvangen van besmettingen.

De Braziliaanse overheid heeft opdracht gegeven in recordtempo een vaccin te ontwikkelen. Volgens Amerikaanse wetenschappers kan het nog zeker enkele jaren duren voordat het medicijn op de markt ligt.

Het Britse bedrijf Oxitec doet sinds juli 2012 proeven in Brazilië met een genetisch gemodificeerde tijgermug in een poging het aantal gevallen van knokkelkoorts terug te dringen. Dit insect verspreidt onder meer het dengue- en zika-virus.

Het bedrijf probeerde de verspreiding van het dengue- en zika-virus te beheersen, maar het vrijlaten van de muggen lijkt juist een averechts effect te hebben gehad. De genetisch gemodificeerde muggen werden namelijk vrijgelaten in de regio Juazeiro, waar ook veruit de meeste besmettingsgevallen zijn geconstateerd.

Herpesvirus

Oxitec maakte een gen met een stukje DNA van het herpesvirus en de E. colibacterie en plaatste dit in het DNA van de tijgermug. Zodra het mannetje paart met een wild vrouwtje, treedt het genetisch gemodificeerde stukje DNA in werking. Het zorgt ervoor dat vrouwelijke nakomelingen niet kunnen vliegen en paren.

In Florida, Maleisië en Brazilië keerden mensen zich tevergeefs tegen de vrijlating van miljoenen genetisch gemodificeerde muggen.

Ironisch genoeg stelde het MIT Technology Review afgelopen week voor een uitbraak op het westelijk halfrond te bestrijden met behulp van genetische modificatie. De Braziliaanse stad Piracicaba heeft aangegeven meer genetisch gemodificeerde muggen van Oxitec te gaan inzetten.

[The Anti-Media]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Ik ken iemand uit Brazilië en die de bestigde dat de pleuris is uitgebroken daar sinds dat Zika Virus.

koloth
koloth
8 jaren geleden

De geleerden moesten zonodig weer even ingrijpen bij de schepping, ze dachten het weer beter te weten.
Maar misschien is het nog wel erger, dat dit weer een onderdeeltje van het grotere plan is om de wereldbevolking terug te brengen naar 500 miljoen NWO.
Wanneer komen we nou eens in opstand tegen al die ellende die onze regeringen aanrichten.

Elise49
Elise49
8 jaren geleden

Hier gebeuren ook rare insecten beten. Afgelopen zomer in eigen tuin(tegels) gebeten, gebied rond mijn enkel. Het werd een grote blauwe pijnlijke plek(10/15 centimeter) en na 2 dagen ging pijn pas weg. De plek zelf ging pas weg na enkele weken. Ging toen googlen en meer mensen hebben dit dus afgelopen zomer(2015) gehad. We weten niet welk beest het nu was. En voor de meeste was het dus de eerste keer(anders ga je het niet melden) en bij iedereen was het rond de enkel. Wat kan dit zijn?

Johan
Johan
8 jaren geleden

Jaren geleden gelezen over genetische experimenten met fruitvliegjes.

Men had er voor gezorgd dat een aantal fruitvliegen geen ogen meer hadden.

Na een paar generaties hadden de nakomelingen van deze fruitvliegen weer ogen.

Men concludeerde dat er gentisch herstel is.

Wat nu als deze gentisch gemaniluleerde muggen weer in een paar generaties naar natuurlijke staat zijn teruggekeerd met mogelijk een erfenis.

Dan zeggen we natuurlijk: dankjewel meneer Gates, onze filantroop, dat heb je goed geregeld.

http://bestgezond.nl/index.php/2016/01/28/genetisch-gemanipuleerde-mug-met-zika-virus-ontwikkeld-door-het-britse-bedrijf-oxitec-gefinancierd-door-bill-gates/

Back to top button
36
0
We lezen graag je reactie!x