Noorse overheidsfunctionarissen ‘hadden zeer beperkte kennis’ over wat er in Libië gebeurde, maar besloten toch zonder aarzelen mee te doen aan de militaire campagne, waardoor het Noord-Afrikaanse land een broeinest van terrorisme werd. Dat blijkt uit een Noors overheidsrapport.
Noorwegen hielp zijn NAVO-bondgenoten in 2011 om Libië plat te bombarderen, zonder te weten wat zich afspeelde op de grond.
Het rapport is opgesteld door een commissie onder leiding van oud-minister van Buitenlandse Zaken Jan Peterson.
Geen idee
De commissie schrijft dat politici in Oslo ‘zeer beperkte kennis hadden over Libië’ toen ze Noorwegen meesleurden in de bombardementencampagne tegen de Libische overheid.
“In dergelijke situaties zijn besluitvormers vaak afhankelijk van informatie van de media en andere landen,” aldus het rapport.
De commissie stelt verder dat Noorse overheidsfunctionarissen eigenlijk geen idee hadden aan wat voor soort conflict Noorwegen zou deelnemen voordat gevechtsvliegtuigen werden ingezet in Libië.
De Noren steunden de antiregeringsrebellen die de Libische leider Moammar Gaddafi probeerden af te zetten.
588 bommen
Toen Gaddafi werd vermoord brak er al snel een burgeroorlog uit in het land, dat een broeinest van terrorisme werd.
Noorwegen zette tijdens de campagne zes F-16’s in, die tussen maart en juli 2011 596 missies uitvoerden en 588 bommen gooiden op Libische doelen.
De onthullingen hebben ertoe geleid dat sommige politici de betrokkenheid van Noorwegen bij de campagne in Libië opnieuw onder de loep gaan nemen.
“Als je kijkt wat er daarna is gebeurd – dat Libië een broeinest van terrorisme is geworden – dan is dat niet iets om trots op te zijn,” zei voormalig leider van de Centrumpartij Signe Navarsete.
Pijnlijk
Leider van de Linkse Socialistische Partij Audun Lysbakken zei tegen lokale media dat ‘Noorwegen niet meegedaan zou moeten hebben aan de oorlog in Libië’.
De nieuwe informatie ‘is erg pijnlijk’ voor de politieke klasse, zei Morten Boas van het Noorse instituut voor buitenlands beleid.
In 2011 werd gedacht dat Noorwegen meedeed ‘om humanitaire redenen’. “De andere belangrijke spelers waren vooral geïnteresseerd in regimeverandering en wilden van Gaddafi af,” aldus Boas.
Tijd voor een soortgelijk onderzoek in Nederland?
Foto: Bernd.Brincken Wikimedia Commons
[RT]
Nu wetenschappelijk bewezen: baking soda is goedkope en veilige manier om auto-immuunziekten te bestrijden. Big Pharma kan wel inpakken
Belgische overheid steunt Al Qaida. Zo lopen de lijnen
Zo ziek is onze bevolking: het is nog veel erger dan je denkt
Witte Huis reageert op petitie erkenning buitenaards contact
Mysterieuze knallen gehoord op 64 plekken op aarde. Waardoor worden ze veroorzaakt?
Dit verdienen de directeuren van goede doelen in Nederland
We worden stelselmatig opgelicht door Ruttes roversbende. Stop de rooftocht
Nederland levert 1,9 miljard aan Oekraïne, maar kabinet weet niet dat de verkiezingen daar zijn opgeschort
Ophef over nieuwe studies: Transgene maïs van Monsanto bevat schadelijke stoffen en veroorzaakt ziektes