Homepagina » Binnenland » NOS neemt onzinberichten over stijgende koopkracht klakkeloos over. Zo zit het echt
NOS neemt onzinberichten over stijgende koopkracht klakkeloos over. Zo zit het echt

NOS neemt onzinberichten over stijgende koopkracht klakkeloos over. Zo zit het echt

Nibud: het leven wordt duurder, maar we gaan er toch iets op vooruit. Dat schreef de NOS op vrijdag 18 januari.

Volgens het Nibud gaan slechts vier van de 100 meest voorkomende voorbeeldhuishoudens erop achteruit. De hashtag koopkracht was enkele dagen trending topic op Twitter.

Bedrijfskundige Rutger van den Noort besloot het berekeningsmodel van het Nibud te controleren.

Onderschat

Hij zag gelijk een aantal tekortkomingen in de methode die het Nibud hanteert. Zo gaan de cijfers aan de inkomstenkant uit van een optimistische inkomensstijging van 2,9% voor 2019 (waar we nog lang niet op zitten).

Aan de uitgavenkant worden de feitelijke uitgaven waar burgers op dit moment mee geconfronteerd worden, onderschat.

Er wordt gerekend met een inflatie van 2,4%, maar Van den Noort komt uit op 3,5%. Dat is een verslechtering van de koopkracht van 1,1%, zegt hij.

Niet representatief

Bovendien is het model niet representatief voor de totale Nederlandse bevolking.

Hij wijst er verder op dat de prijsstijging van gas en elektriciteit in 2019 in veel gevallen 20-25% bedraagt, inclusief de belastingverhoging.

Daarnaast nemen woonlasten voor eigenaren toe met gemiddeld 4,3% en voor huurders met 5,4%.

Klakkeloos

“Waar ik moeite mee heb is het gemak waarmee het Nibud conclusies trekt voor de gehele Nederlandse bevolking,” stelt Van den Noort.

“De NOS neemt de persberichten klakkeloos over en daarmee lijkt het alsof 96% van het land het in 2019 beter heeft,” vervolgt hij.

Doorgeefluik

Volgens zijn analyse gaat de helft van Nederland er dit jaar juist op achteruit.

“Het Nibud zou de reality check op de berekeningen van het Cultureel Planbureau moeten zijn, in plaats van doorgeefluik,” besluit hij.

[OpinieZ]


Vond je deze informatie goed? Deel het dan met mensen die je kent op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

27 reacties

 1. NOS en ook RTL plus het achterbakse krantenkartel, Telegraaf,AD, VK en NRC zijn sinds Keulen door de mand gevallen. Toen werd onbedoeld het bewijs geleverd dat zij niet onafhankelijk zijn. Een journalistieke schande die je niet meer terug draait.
  Niemand neemt toch het NOS en zijn neoliberale propaganda meer serieus.

  23 likes
  • ach , nos constant fake news.
   ben toch benieuwd hoe het er na 20 maart gaat uitzien.
   ondanks twijfels, toch stemmen,
   graag fvd of pvv.
   en anders niet meer zeuren.

   13 likes
   • Ja, Wilders gaat het land erbovenop helpen met zijn opruierij. Die man heeft alleen maar negatieve ideeën, en komt nooit met oplossingen of uitgewerkte plannen.

    9 likes
   • Geen enkele partij kan dit land nog redden. Ook niet de PVV en FvD. Wil er werkelijk iets veranderen dan moet het hele huidige machtsbeleid eerst verdwijnen, en niet alleen in Nederland. In het Binnenhof wordt niets bepaald, alleen uitgevoerd. De PVV verandert niets, de FvD ook niet. De FvD lijkt gewoon de volgende misleiding te zijn om het volk in te tomen. Baudet kan goed praten zoals we nu wel door zouden moeten hebben, na tientallen jaren mooie praatjes zonder daden, is er nog nooit iets door verbeterd. Baudet lijkt al hetzelfde te zijn. Hij praat mooi maar heeft wel tegen het terug draaien van de belasting verhoging gestemd. Zogenaamd om het voor iedereen betaalbaar te houden en DAT is al zo’n excuus van hem om tegen te stemmen. Want miljoenen mensen komen al tekort. Als hij werkelijk voor het volk stond dan had hij voor het terug draaien van de belastingverhoging gestemd.

    Daarbij valt er aan een gesloopt land weinig te redden. Ons geld is al grotendeels de wereld over gegaan en dat halen ze in het Binnenhof nooit meer terug. De staat is allang failliet, de banken zijn allang failliet, er zijn grote hoeveelheden kleine bedrijven failliet gegaan toen we de EU in zijn geloodst (ik meen 100.000 tot 120.000 kleine bedrijven in de eerste paar jaar, duizenden per maand), de zorg is de nek omgedraaid, zo ook de arbeidsmarkt etc. Alles wat ooit dienstverlenend en zorg verlenend was is ‘hervorm’ naar macht en controle doordat iedereen zichzelf moest gaan overeind houden, zo ook al die dienst verlenende (overheids) instellingen. Ons land valt niet meer te redden. De politiek is alleen nog de laatste financiële bron aan het uitputten: de bevolking. En dan s het afgelopen met Nederland. Dan is iedereen failliet, staat Nederland op straat in de kou. Wil er iets veranderen dan zal dat iets veel groters moeten zijn. En dat is volgens veel informatie wel gaande: het ontmantelen van de heersende macht op grote schaal en hoog niveau. Willen wij straks iets veranderen dan moeten we weer van voor af aan beginnen op te bouwen. Maar an wel op een heel andere manier waarvoor je je allereerst je eigen mens-zijn bewust moet worden, anders verandert er nog weinig. Zoals altijd gezegd wordt: verander de wereld, begin bij jeZelf.

    8 likes
   • Wat denk je te bereiken met iets niet doen?

    1 likes
    • stem je toch lekker VVD gaat het land zeker naar de pleuris
     word toch eens wakker man, misschien pvv om een statement af te geven of ben jij er eentje van het hollandse koetjesvolk, ik stem wat pa en ma ook doen.
     het is al bewezen dat onze eeuwige grijns : Rutteketut ” het niet echt goed doet of wel ?

     3 likes
 2. Er is al ruim 40 jaar lang helemaal geen koopkrachtstijging, er wordt meer arbeid ingezet dan ooit en de arbeidsproductiviteit is de afgelopen 40 jaar wel enorm gestegen.

  Maar ja, we hebben dan ook een luxere wasmachine, “smart” phone en weet ik niet wat voor andere materiele prulletjes. En natuurlijk een goed wegennet zodat de slaafjes iedere dag netjes in de file kunnen gaan staan om aanwezig te zijn voor een grijpstuiver.

  STOP STEMMEN Het heeft de afgelopen 40 jaar ook niets geholpen.

  Fijne dag allemaal.

  21 likes
 3. Al jaren wordt er gezegd dat er bijkomt. Nooit wordt er gezegd wat er aan een andere zijde er weer meer af gaat. Nu de boodschappen extra duurder zijn geworden is het al weer meer een crime om rond te komen. Denk dat veel mensen het schip in gaan door de energie jaarafrekening. Huursubsidie en zorgtoeslag zijn al een aantal jaren bevroren.
  Hoor van winkelmedewerkers, dat er steeds meer gestolen wordt. Tja, dat vind ik niet gek.
  Ik ben iemand die van niks iets kan maken. Sober kan leven. Heb nog geen schulden. Laatste bezuinigingen: verzekeringen inboedel opgezegd. We zijn overgegaan op blokken zeep.
  Ik ben een bijstandsmoeder(1100 euro/incl subsidies) met 2 kinderen 18+. Dus geen kinderkorting/kinderbijslag meer. Al drie jaar niet meer. Ik ben chronisch ziek dus kan niet uit de bijstand komen. Mijn kinderen krijgen studiefinanciering/lening(HBO) en mogen maar 1125 euro per jaar bijverdienen, want anders gaat de huursubsidie eraan. Ook mogen ze niet teveel bijverdienen, want dan verlies je je studiefinanciering. Dat schiet dus niet op. Ze gaan er wel van uit dat zij mij financieel moeten ondersteunen. Waarvan? Zij hebben zelf al hoge kosten. Momenteel leven we/3 personen van 250 euro per maand. Dus alles. Niet alleen eten. Volgens het Nibud horen wij min 500 euro over te houden om te eten.
  Gaan zij werken(niet meer studeren), dan gaat mijn uitkering omlaag(260 euro per maand/per kind). Als je kind een vaste baan heeft en redelijk verdiend is dat wel te doen. Maar in deze tijd een vaste baan? Vaste uren? Das niet prettig ivm berekeningen. Zo geraak je in de problemen/schulden.
  Kortom het hele systeem deugt niet. Houdt geen rekening met. Het stimuleert niet eens. En het zorgt er ook nog eens voor dat je je kinderen min of meer snel het huis uit moet zien te krijgen om zelf weer adem te kunnen halen/beetje te kunnen leven.
  Ik vind als je kind(jongere) nog studeert/nog aan het opbouwen is, dan moet je dat kind niet gaan belasten met de situatie van zijn/haar ouders.
  Dit systeem heeft ervoor gezorgd(ook bij werkenden) dat er heel jongeren op straat zijn beland. Ja, hier in het rijke westen.

  32 likes
 4. achteruit,achteruit,achteruit.
  pensioen minder waarschijnlijk door belasting?
  gas en elektra waar ik voor moet betalen (verwarming niet meegeteld) betaalde eerst 40 euro in de mnd en nu kan ik niet minder betalen dan 45 euro,nul lijn waarschijnlijk.
  verzekering inboedel en auto 2 euro omhoog.
  12 euro meer kwijt in de mnd door btw en niet meegeteld verhoging door de supers zelf.
  verwarming waarschijnlijk 250 euro op jaarbasis is nog niet helemaal te berekenen.
  de huren die zullen stijgen 24 euro in de mnd en dat heb ik nog laag ingeschat.
  ik zal nog wel iets vergeten zijn of nog niet weet zoals autobelasting en verzekering van de auto die nog berekend moet worden.
  ben ik erop vooruit gegaan met ongeveer 28 euro in de mnd dacht het niet rutte.

  16 likes
 5. En maar dom zwaaien met die vlaggetjes op Koningsdag mensen!
  Zij betalen gewoon hun tandartsrekeningen niet omdat ze zo krap bij kas zitten (-;
  Belastingontduiking is hun trouwens ook niet vreemd!

  9 likes
  • dat koningshuis is een grote lacher, ze zijn gekozen uit het niets, het is niet eens koninkrijk der nederlanden, het is nog steeds bataavse republiek, en wat duitsen bloed, ik heb het niet het zijn huigelaars

   5 likes
 6. Er niet 1 organisatie die in het dagelijkse nieuwslicht mag treden zonder meegesleurd te zijn in duistere berekeningen, ja ook het NIBUD!! Mensen.
  Er moeten nog meer JF 15tiens komen. ?!
  wie zal het hier snappen? Waar is de vijand ? Of moet die nog door het gelijknamige denken worden uitgedacht? Vijanddenken.
  Van het gas af in een nood-recordtempo? En dat terwijl aardgas het minst-vervuilend is!
  Ja ja ! Groningen wordt Groninger-meer. Dat is de dekmantel.
  En ja ,ook men, de bazen van de gasboeren, willen vooral geen gas uit Rusland. Maar willen wel warmtepompen a 23.000 euro per stuk aan 7 miljoen huishoudens verkopen. Terwijl de techniek nog rammelt! Toch je hart maar openstellen voor echte vrije energie. Voor werkelijke Vrijwording van de burger als die een hoog gehalte aan morele instelling zich eerst eigen maakt.

  8 likes
 7. Nou 50% is nog positief…

  9 likes
 8. Men vergeet in alle berekeningen de verhoogde belasting op vakantiegeld. Die slokt al direct de verlaging van loonheffing op. Als je je vakantiedagen en vakantiegeld per maand uitbetaald krijg. Zoals ik bij mijn werknemers doe. Zijn ze stuk voor stuk per maand 10 euro erop achteruit gegaan. Hoezo koopkracht stijging op alleen al het loon!!!!!

  9 likes
 9. Even zo tussendoor.

  Wie neemt de NOS nog serieus?

  5 likes
 10. De koopkracht van de armen zal nauwelijks stijgen, maar de graaikracht van de rijken zal zeker flink stijgen.
  Ieder jaar komt een lijst van de 500 rijkste mensen uit. Zal mij niks verbazen als het totaal van die 500 rijken weer hoger is geworden t.o.v. het jaar ervoor.
  Het misselijke is dat in de top 500 van de armste mensen ook een heleboel rijken zouden zitten. Zogenaamd mensen die een negatief inkomen hebben en geen belasting hoeven te betalen, integendeel juist geld krijgen van de fiscus.

  4 likes
 11. Ben ik het helemaal mee eens wij worden als moderne slaven ingezet tbv de economie .
  Mensen moeten zoveel mogelijk schulden/hypotheek etc hebben,zodat ze wel moeten werken allemaal en geen keus meer hebben .Ze worden dus als robots aangestuurd vanuit den Haag.

  2 likes
 12. :adrianus-johannes.

  stukje uit een mail wisseling van mij :
  als het belasten of hoger belasten van een produkt/dienst (zorg-eigenrisico) vaak naar ontmoedigingsbeleid streeft; suiker tax, Co2 tax, tabak tax, ed waarom ontmoedigt loon tax dan de werkende mens, niet! geen “aap” zou je zo verkrijgen hoe harder hij werk hoe meer hij moet afstaan, dan durven mensen van zich te zeggen met meer verstand dan apen te zijn geëvolueerd” .. niemand gaat graag zijn eigen illusies ontkennen.. lat ik het klinken..

  1 likes
 13. In een maatschappij/wereld waar rijk rijker en arm armer wordt kreeer je alleen maar een enorme ZIEKTE.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

karskens

Karskens fileert de NOS: ‘In tijden van corona de bevolking bedonderen, is journalistiek crimineel’

De NOS behoort tot de huishouding van ...

bond tegen overheidszaken

Bond tegen overheidszaken start actie tegen Nederlandse lockdown. Hier kunt u zich aansluiten

De Nationale Bond tegen Overheidszaken is een ...