Gezondheid

Antibiotica maken dik

Help anderen door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het overmatig gebruik van antibiotica heeft niet alleen geleid tot de ontwikkeling van superbacteriën. Ook de biljoenen bacteriën die in ons lichaam voorkomen veranderen erdoor.

Er is nu bewijs geleverd dat de nieuwe flora in ons darmkanaal verantwoordelijk is voor onze uitdijende taille.

Al 70 jaar lang neemt het gebruik van antibiotica steeds verder toe. Ze worden nu vaak voorgeschreven als voorzorgsmaatregel wanneer een bacteriële infectie niet kan worden vastgesteld. Microbioloog Martin Blaser van de Universiteit van New York is van mening dat overmatig gebruik van antibiotica schadelijk kan zijn voor bepaalde groepen ‘goede’ bacteriën die rond je ingewanden leven.

Helicobacter pylori

De effecten zijn in sommige gevallen onomkeerbaar. Zo verdrijven bepaalde antibiotica Helicobacter pylori uit hun huis in onze maag. Gebruik van antibiotica valt samen met een afname van de populatie H. pylori in mensen. Wanneer H. pylori uit het lichaam verdwijnt hoopt zuur zich gemakkelijker op waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor bijvoorbeeld slokdarmkanker.

Het team van Blaser wilde voorts onderzoeken of het overmatig gebruik van antibiotica ook verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de obesitas-epidemie. Zijn team gaf jonge muizen lage doses penicilline. Na 30 weken waren de muizen die penicilline kregen toegediend zo’n 10 tot 15 procent groter en twee keer zo dik als medicijnvrije muizen.

T-helpercellen

Ook bleek de samenstelling van bacteriegroepen in de antibioticagevoerde muizen anders te zijn dan in de onbehandelde muizen. Als gevolg van de antibiotica werd Lactobacillus uit de muizen verdreven. Deze bacterie verlaagt onder meer de kans op terugkeer van kanker.

Antibiotica hebben mogelijk eenzelfde schadelijk effect op het immuunsysteem van kinderen, aldus Blaser. In een andere studie kregen muizen gedurende een korte periode hogere doses antibiotica zoals kinderen die krijgen wanneer ze last hebben van een infectie. De groep onderzocht of deze doses van invloed waren op T-helpercellen, een groep witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem. De groep ontdekte dat antibioticagevoerde muizen veel minder T-helpercellen in hun lichaam hadden, wat erop wijst dat hun immuunsysteem werd aangetast.

Overgewicht

Toen Teresa Ajslev en haar collega’s van de Universiteit van Kopenhagen een studie deden naar 28.000 baby’s ontdekten ze dat zevenjarige kinderen meer kans hebben op overgewicht als ze in de eerste zes maanden van hun leven antibiotica hebben gekregen.

Blaser kan rekenen op bijval van Kristine Wylie van de Universiteit van Washington in St. Louis: “Het kan goed zijn dat antibiotica bijdragen aan de obesitas-epidemie.” Uit een recente studie naar 3.000 jaar oude menselijke uitwerpselen blijkt dat de samenstelling van ons microbioom danig is veranderd. Om ons te beschermen tegen ziekten is het zaak dat we ons darmkanaal weer bevolken met goede bacteriën, concludeert Blaser.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x