Homepagina » Gezondheid » Antibiotica maken dik

Antibiotica maken dik

Het overmatig gebruik van antibiotica heeft niet alleen geleid tot de ontwikkeling van superbacteriën. Ook de biljoenen bacteriën die in ons lichaam voorkomen veranderen erdoor.

Er is nu bewijs geleverd dat de nieuwe flora in ons darmkanaal verantwoordelijk is voor onze uitdijende taille.

Al 70 jaar lang neemt het gebruik van antibiotica steeds verder toe. Ze worden nu vaak voorgeschreven als voorzorgsmaatregel wanneer een bacteriële infectie niet kan worden vastgesteld. Microbioloog Martin Blaser van de Universiteit van New York is van mening dat overmatig gebruik van antibiotica schadelijk kan zijn voor bepaalde groepen ‘goede’ bacteriën die rond je ingewanden leven.

Helicobacter pylori

De effecten zijn in sommige gevallen onomkeerbaar. Zo verdrijven bepaalde antibiotica Helicobacter pylori uit hun huis in onze maag. Gebruik van antibiotica valt samen met een afname van de populatie H. pylori in mensen. Wanneer H. pylori uit het lichaam verdwijnt hoopt zuur zich gemakkelijker op waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor bijvoorbeeld slokdarmkanker.

Het team van Blaser wilde voorts onderzoeken of het overmatig gebruik van antibiotica ook verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de obesitas-epidemie. Zijn team gaf jonge muizen lage doses penicilline. Na 30 weken waren de muizen die penicilline kregen toegediend zo’n 10 tot 15 procent groter en twee keer zo dik als medicijnvrije muizen.

T-helpercellen

Ook bleek de samenstelling van bacteriegroepen in de antibioticagevoerde muizen anders te zijn dan in de onbehandelde muizen. Als gevolg van de antibiotica werd Lactobacillus uit de muizen verdreven. Deze bacterie verlaagt onder meer de kans op terugkeer van kanker.

Antibiotica hebben mogelijk eenzelfde schadelijk effect op het immuunsysteem van kinderen, aldus Blaser. In een andere studie kregen muizen gedurende een korte periode hogere doses antibiotica zoals kinderen die krijgen wanneer ze last hebben van een infectie. De groep onderzocht of deze doses van invloed waren op T-helpercellen, een groep witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem. De groep ontdekte dat antibioticagevoerde muizen veel minder T-helpercellen in hun lichaam hadden, wat erop wijst dat hun immuunsysteem werd aangetast.

Overgewicht

Toen Teresa Ajslev en haar collega’s van de Universiteit van Kopenhagen een studie deden naar 28.000 baby’s ontdekten ze dat zevenjarige kinderen meer kans hebben op overgewicht als ze in de eerste zes maanden van hun leven antibiotica hebben gekregen.

Blaser kan rekenen op bijval van Kristine Wylie van de Universiteit van Washington in St. Louis: “Het kan goed zijn dat antibiotica bijdragen aan de obesitas-epidemie.” Uit een recente studie naar 3.000 jaar oude menselijke uitwerpselen blijkt dat de samenstelling van ons microbioom danig is veranderd. Om ons te beschermen tegen ziekten is het zaak dat we ons darmkanaal weer bevolken met goede bacteriën, concludeert Blaser.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

supermarkt

Sluiting ‘corona-supermarkt’ gepaard met groot machtsvertoon: ‘Dit hoort thuis in een politiestaat’

In Noord Deurningen is een supermarkt gesloten ...

artsen

640 Europese artsen slaan handen ineen tegen ‘onderdrukkende coronamaatregelen’

Op 27 juli gaven Amerikaanse artsen een ...

>