Homepagina » Binnenland » Onze democratie verkeert in een crisis. Kijk en huiver
ouders

Onze democratie verkeert in een crisis. Kijk en huiver

Ouders die werden verdacht van fraude met de kinderopvangtoeslag en die inzage wilden in de dossiers, hebben volledig zwartgelakte rapporten gekregen. Het lijken net topgeheime documenten van de CIA.

Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA), die de ouders in de zaak heeft bijgestaan, retweette een filmpje over de dossiers met de aanbeveling ‘kijk en huiver’.

Tijdens het toeslagendebat kreeg het Kamerlid geen of halve antwoorden van het kabinet, wat de democratische verhoudingen tussen regering en parlement ondermijnt.

Gesold

“Er wordt gesold met de Grondwet,” stelt onderzoeksjournalist Ton F. van Dijk.

Al vanaf 2017 vroeg Omtzigt om relevante stukken. Steeds kreeg hij halve antwoorden of helemaal geen respons, aldus Van Dijk.

Het Kamerlid vroeg of hij misschien maar journalist moet worden, zodat hij via een Wob-verzoek alsnog aan de benodigde informatie kan komen.

Crisis

Dit maakt duidelijk dat onze democratie in een crisis verkeert, zegt Van Dijk.

De Grondwet bepaalt namelijk dat Kamerleden, dus ook Omtzigt, toegang hebben tot alle informatie waarover de regering beschikt.

Met voeten getreden

Dat Omtzigt in de toeslagenzaak keer op keer op zijn parlementaire knieën moet om antwoorden te krijgen, is een bedreiging voor ieder democratisch principe, schrijft Van Dijk.

“De Grondwet wordt met voeten getreden,” benadrukt hij.


[HP/De Tijd]

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Gezinusk schreef:

  Een volgende aanwijzing dat Nederland niet veel verschilt met een land waarheen nog wel eens verwezen wordt als het gaat om corruptie e.d., de Congo.

  • Willem schreef:

   De nazi staat is zo goed als klaar, nu helemaal met die green deal, de arrogantie van die zogenaamde kamerleden is hemeltergend en ze blijven het gewoon uitzitten totdat de totalitaire staat compleet is en dan oorlog. Dan zit dat nep koningshuis allang hoog en droog met de regering ergens in een warm veilig land aan de kaviaar en champagne, WA zijn opa de nsb;er zou trots op hem zijn geweest als zoveelste generatie Bilderberger.

 • André schreef:

  Ja, we komen er steeds meer achter dat democratie een farce is. We leven gewoon in een halve dictatuur, voornamelijk aangestuurd door de EU. Dit is decennia geleden in gang gezet en als wij als burger, integere kamerleden en journalisten niet opstaan leven we over 10 jaar in een echte dictatuur. Hard maar waar..

 • duitinzakje schreef:

  Dit staat allemaal in de Protocollen van de Wijzen – wie die ook geschreven heeft.

  Een onbetrouwbare Overheid die de belangen van de burgers niet nastreeft maar deze burgers eerder dwars zit op alle mogelijke manieren.

  Een onbetrouwbare rechterlijke macht die keer op keer elk gevoel van rechtvaardigheid tart. Wij mensen hebben een door God gegeven innerlijk kompas voor wat rechtvaardig is of niet. Dat wordt steeds weer geschonden. Daders worden zachter aangepakt dan redelijk zou zijn en slachtoffers voelen zich niet serieus genomen. En bestuurders komen steeds weer weg met grove fraude en diefstal.

  Een overdaad aan dom vermaak en vrachten sex om de mensen lekker bezig te houden en zo elk zicht op hun situatie kwijtraken.

  Wat kunnen we doen? Ons moreel wapenen! Ons niet laten verleiden tot gewelddadigheid omdat de terechte woede een uitweg wil. Beter is het onze bestuurders scherp te observeren en hen ‘lastigvallen’ met vragen vragen vragen. Wij zullen deze rit naar beneden moeten uitzitten in de zekerheid dat alles zichtbaar wordt en deze verraderlijke bestuurders geen poot meer zullen hebben om op te staan en in schaamte zullen moeten afdruipen.

  Wij burgers moeten ons daarbij niet tegen elkaar laten uitspelen maar vereend en solidair met elkaar blijven. Waar je maar kunt, een hand uitsteken of een hart onder de riem om elkaar als het ware op de been te houden. Wij hebben een lange adem nodig en God’s hulp want ‘we are at war’. Er is een oorlog tegen ons gaande die vooral van psychologische aard is. Geef ze die overwinning niet! Blijf moreel sterk en gezond!

  • René schreef:

   Een tijdje geleden viel ik in een grote slangenkuil:
   – Eerst probeerde ik de slang een hand te geven, weg hand
   – Toen probeerde ik door te praten te laten zien dat ik geen kwaad in de zin had, weg tong
   – Ik keerde de andere wang toe, negeren dan maar…. Helaas…..
   – Geen andere oplossing: KOP eraf gehakt.

 • Fred Barendse schreef:

  Ach het Derde Rijk 2.0 wordt opgestart. Alleen nu niet onder leiding van man met snorretje, edoch o.l.v. de Jodenknecht Macron; getrouwd met een nazaat van de Rothschilds. Na drie Duitse-Franse oorlogen is het toch uiteindelijk gelukt. Zoals Herzl reeds voorspelde rond 1900, zijn de arme Joden “verdwenen” en zijn de intellectuelen en rijken overgebleven. Na WW II heeft ieder land zijn munteenheid moeten inleveren en werd de dollar leidend. We leven in het Zionistische Tijdperk, net zoals er een Ottomaans rijk, een Romeins/Grieks Rijk was, etc.etc. Je ziet het pas als je Ze doorhebt. Heeft niets met complotten te maken o.i.d., dat heet tegenwoordig Strategisch Management

 • Jan Geerink schreef:

  Nederland heeft een fascistische dictatuur. Ze vreten ons allemaal op, die bankiers. Wij worden zombies en de uitvretende klasse zal over ons heersen. De Grondwet wordt niet gewijzigd en dat is de reden dat monarchen de baas zullen blijven.

 • Jeff schreef:

  Ik ga me steeds vaker afvragen hoe west Europa er uit zou hebben gezien als Duitsland gewonnen had. Niet alleen uit nieuwsgierigheid, maar vooral ook omdat ik vrees dat dat niet perse slechter hoeft te zijn geweest.
  Ik denk dat dit een dieptepunt is in mijn gedachtegoed.

  • Anita schreef:

   De overheersing van Duitsland moest ingedamd worden en wil u weten waarom lees dan het boek de De Volkeren der Aarde vanuit Gene Zijde bezien. Die Tweede Wereldoorlog wordt in dat boek tot in detail voorspeld en beschreven door Jozef Rulof. Meer informatie is te vinden op de officiele website.
   Ik hoop dat u dat boek kunt aanvaarden.

  • Anita schreef:

   Duitsland moest die oorlog verliezen, en wil u weten waarom lees dan het boek De Volkeren der Aarde vanuit Gene Zijde bezien. Die Tweede Wereldoorlog wordt daar tot in detail voorspeld door Jozef Rulof.
   Wij moeten toe naar een wereld zonder geweld en overheersing en dat is alleen gebaseerd op samenwerking.

 • duitinzakje schreef:

  Jammer voor jou René dat je alleen was in die slangenkuil. Was je met medestanders geweest, had je veel meer kans gehad.

  Wij zijn met heel veel en moeten ons realiseren dat het Getal Macht is.

 • Elise schreef:

  Wij moeten solidair zijn met elkaar. Dat hadden we jaren geleden al moeten doen! Naar mij werd al jaren scheef gekeken, omdat ik in een uitkering zit. Uitgekotst/misbruikt/geïntimideerd/gemanipuleerd.(door gewone burgers/overheid) Terwijl ik veel heb meegemaakt. Zoals velen in een uitkering veel hebben meegemaakt en nog meemaken. Zou zeggen: ga mensen eerst eens leren kennen.(wel in hun waarde laten).
  Deze toestanden, daar zijn wel veel kinderen ook de dupe van geworden.(kostte ook weer veel extra zorg) Wel grappig dat in de agenda21 iets staat van uitroeiing armoede. Tot nu toe krijgen we steeds meer armoede. Tenzij ze bedoelen dat als er veel mensen/kinderen dood gaan, het dan ook opgelost is.

 • Herman de Graaf schreef:

  We kunnen de Meesters kwaad aankijken voor de hel waar zij ons naar toe voeren.
  Maar vergeet de ambtenaren niet hun handen vuil maken met het uitvoeren van de opdrachten.
  Die ambtenaren zullen zich niet kunnen verschonen, net zo min als een dief die steelt in opdracht.

 • salvar schreef:

  ha ha ha we zijn er met zijn allen (incl. ik) flink ingetuind door in de EU te blijven.
  kijk en huiver naar fransje met zijn baard , bad bad sint.
  zo meteen huiveren we niet meer maar rillen we van de honger.

 • Rob schreef:

  Ze laten wel steeds meer zien hoe de wereld van macht in elkaar steekt. Diverse berichten hebben al aangegeven dat dit slechts het begin is. Alles gaat aan het daglicht komen en het wordt een enorme bende. In die zin wel goed want het is niet meer te verbergen en ze hebben alleen maar ware macht als het geheim blijft. Ook het verhaal rond Epstein en Andrew schijnt het begin te zijn van het open gooien van de hele pedofiele en satanische bende. Dat zal waarschijnlijk nog veel schokkender worden voor het gros. Dan nog het banken systeem dat op instorten staat. Het hele machtsimperium brokkelt af en volgens Thomas Williams komt dat dan nooit meer terug. Dat worden roerige tijden.

 • Gijs Meulenmeesters schreef:

  Dit maakt duidelijk dat onze democratie in een crisis verkeert, zegt Van Dijk.
  het is te hopen dat de leerlingen van het voort gezet onderwijs dit ook inzien.
  zij zijn verplicht om naar de kamer te komen te zien wat democratie is, hiervoor zijn tien tallen miljoenen uitgetrokken. Maar volgens mij weten ze in de kamer ook niet wat democratie is.
  war is democratie zonder referrendum
  groetjes Gijs Meulenmeesters

 • Jeff schreef:

  dank voor je tip

 • Jan schreef:

  Respect houd meer in stand .dan op heden .dezen ongeloofs heden grt

 • Elise schreef:

  Dat doen al velen. Honger en kou lijden. Maar ja, das eigen verantwoording!(cynisch).

 • x

  Check Also

  rutte

  ‘Rutte gaf opdracht te stoppen met dossier Demmink’

  Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) beet zich jaren ...

  coronawet

  Brief aan Kamer over coronawet: ‘Geen uitschakeling van de democratie. Sta het niet toe!’

  Een groep verontruste Nederlanders stuurt vandaag een ...

  >