Gezondheid

Antidepressiva in drinkwater dragen bij aan autisme

Help ons door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Antidepressiva en andere psychoactieve medicijnen in de watervoorraad veroorzaken bij vissen veranderingen in genexpressie die worden geassocieerd met autisme.

Het gebruik van antidepressiva is de laatste 25 jaar explosief toegenomen, aldus Michael Thomas van de Idaho State University in Pocatello.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Ongeveer 80 procent van elk medicijn gaat door het lichaam zonder afgebroken te worden en komt uiteindelijk terecht in het rioolwater. In de meeste gevallen filteren zuiveringsinstallaties medicijnresten er niet uit. Dat betekent dat ze in het drinkwater terechtkomen.

Cocktail

Het gehalte van deze medicijnen in drinkwater is erg laag, tot 100 keer minder dan de voorgeschreven doses. Maar omdat de medicijnen met name zijn ontwikkeld om het zenuwstelsel te beïnvloeden kan zelfs een kleine dosis een foetus al aantasten, aldus Thomas.

Het team van Thomas maakte een cocktail van het anti-epilepticum carbamazepine en de antidepressiva fluoxetine en venlafaxine, beide selectieve serotonine heropnameremmers (SSRI). Ze stelden de Amerikaanse dikkop-elrits (Pimephales promelas) gedurende 18 dagen bloot aan de medicijnen en analyseerden daarna de genexpressie in het brein van de vissen.

Hersengroei

Alhoewel de onderzoekers hadden verwacht dat de medicijnen mogelijk genen zouden activeren die een rol spelen bij allerlei soorten neurologische aandoeningen, bleken slechts 324 genen die worden geassocieerd met autisme in mensen te zijn veranderd. Het grootste gedeelte van deze genen is betrokken bij de hersengroei. Het onderzoek is verschenen in PLoS ONE.

De bevindingen sluiten aan bij eerder onderzoek dat zwangere vrouwen die SSRI’s slikken meer kans hebben om autistische kinderen te krijgen.

De onderzoekers gaan nu bekijken of de medicijnen eenzelfde effect hebben op zoogdieren. Vervolgens willen ze onderzoeken of er een mogelijk verband bestaat tussen drinkwater met hoge concentraties medicijnen en verstoorde genexpressie bij vissen en mensen.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
cr
cr
11 jaren geleden

ja waarom halen ze fluor , gloor , en dit niet uit het drink water het is al erg genoeg .

Sipco
Sipco
11 jaren geleden

Voor antidepresieva is er vast een wietsoort, die wel biologisch afbreekbaar is.Maar de farmaceut heeft daar geen patent op, en kan daar dus niets op verdienen.En de gemiddelde mens weet dit niet, en dat wat je niet ziet,(water) daar verwacht de gemiddelde mens het niet.En de farmaceut kan doorgaan met GRAAIEN en bedriegen en verzwijgen.Alles voor het grote geld!!!

Pajki
Pajki
11 jaren geleden

@ SiPco … Hoe kort door bocht van je… Ken je iemand die zwaar depressief is?? Zo Depressief dat die persoon niet meer wilt leven??? Hoe ben je bij de illusie gekomen dat een blowtje de oplossing bied? Ik begrijp echt niet hoe je daar bIj komt… Tuurlijk is t farmaceutische een winstgevende markt maar jij vergeet dat we in een monitaire economie leven en dus moet een bedrijf winst maken om bestaans recht te houden. MIsschien moet je weer eens naar school..
Ik geloof ook heilig in meer dan dit leven en ik geloof ook dat er een duistere kliek is maar wat jij doet is gewoon kort door de bocht en heel simpel denken .. Zonder je te beledigen maar je hebt je ogen op de verkeerde manier geopend… Misschien kun je volgende x verder denken dan je nu deed….

Sipco
Sipco
11 jaren geleden

Behalve antidepressiva kun je verwachten dat hormonen(de Pil) in ons water zit.Door dieren prefentief met antibiotica te behandelen, kom je dit ook tegen in drink water.En dan nog eens de chemische stofjes die onze vergrijzende bevolking aan medicijnen tot zich neemt.Je komt het weer tegen, maar dan onzichtbaar in WATER.1+1=2 Je zult het moeten drinken, maar de persoon die zegt dat het gezond is??Is de onwetende!!!

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x