Universum

Onze Melkweg heeft kosmische halo van 11,4 miljard jaar oud

Help door deze informatie met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Tijdens een nieuwe studie is de leeftijd van de buitenste regionen van ons sterrenstelsel vastgesteld. Dat helpt astronomen beter te begrijpen hoe sterrenstelsels in het universum zijn ontstaan.

De leeftijd van de binnenste halo van de Melkweg is vastgesteld op 11,4 miljard jaar, met een foutmarge van 700 miljoen jaar.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De bevindingen zouden astronomen moeten helpen om de galactische evolutie beter te leren begrijpen, aldus Jason Kalirai van het Space Telescope Science Institute in Baltimore.

Donkere materie

De Melkweg bestaat uit drie delen: een centrale verdikking of bulge, een schijf met vier grote en enkele kleinere ‘spiraalarmen’ en een halo. De halo is een ‘bolvormige ruimte’ om de Melkweg heen. Daarin bevinden zich relatief kleine bolvormige sterrenhopen, elk bestaande uit zo’n 100.000 zeer oude sterren. De samenstelling van die sterren verschilt van die in de galactische schijf.

De laatste jaren is onder astronomen het vermoeden gerezen dat zich in de halo veel meer materie bevindt dan die van de enkele honderden bolvormige sterrenhopen. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van de theorie van de donkere materie, een vorm van materie die geen licht uitzendt of absorbeert en behalve door gravitatie nauwelijks interactie heeft met ‘gewone’ materie.

Het is niet onwaarschijnlijk dat de massa van deze donkere materie 10 maal zo groot is als die van de zichtbare materie. De oudste bolvormige sterrenhopen in ons sterrenstelsel zijn naar schatting 13,5 miljard jaar oud.

Witte dwergen

Kalirai keek naar uitdovende sterren in de halo, zogenoemde witte dwergen. Een witte dwerg is een ster die aan het einde van haar levenscyclus is gekomen. De massa van de kern moet kleiner zijn dan 1,4 zonmassa’s anders eindigt de ster als neutronenster, quarkster of zwart gat.

De natuurkunde van de ster wordt gedomineerd door één atoom: waterstof. Met behulp van verschillende telescopen ontwikkelde Kalirai een methode om de leeftijd van nieuw ontstane witte dwergen vast te stellen door de uitstoot van waterstof te analyseren.

Messier 4

Kalirai ontdekte dat de uitstoot de massa en andere belangrijke eigenschappen van de witte dwerg onthult. Hij paste zijn techniek toe bij de analyse van de 12,5 miljard oude bolvormige sterrenhoop Messier 4. Toen hij bevestigde dat zijn methode werkte keek Kalirai naar vier sterren in de binnenste halo van de Melkweg die juist zijn veranderd in witte dwergen.

Op basis van zijn gegevens concludeerde hij dat de sterren 11,7 miljard jaar oud zijn, met een foutmarge van 700 miljoen jaar. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in tijdschrift Nature.

Kalirai wil meer sterren in de binnenste halo onderzoeken om te achterhalen hoeveel tijd de vorming van een ster in beslag neemt. De nieuwe techniek kan echter niet worden gebruikt voor andere sterrenstelsels omdat witte dwergen te weinig licht uitstralen om in detail te kunnen worden bestudeerd.

Bron: Space.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
leon
leon
11 jaren geleden

PFFF miljarden jaren geleden met een fout marge van 700 miljoenjaar…..

kan het dan uberhoubt goed zijn ???

ik bedoel jongens komop hoe kan dit nou ??

denk is logisch na de mens kan de afstand van de sterren nog niet eens 100 % nauwkeurig berekenen laat staan dit …

miljarden jaren geleden ?
klinkt als:
Lang heel lang geleden…. leefde ze nog lang en gelukkig EEN SPROOKJE DUS >>>
Ze kunnen de datum van een fossiel nog niet eens berekenen.

dat zou betekenen dat gefossileerde augurken en mobiele telefoons 65 miljoen jaar geleden ook al bestonden want deze fossielen zijn namelijk ook gevonden en ontstaan in nog geen 10 jaar..

zo ik heb gesproken 🙂

groetjes leon

cAtharina r
cAtharina r
11 jaren geleden

ik ben blij dat het technische steeds sterker word en de mens slimmer . zo komt men veel te weten ik denk dat over 10 jaar dat wij dan toch wel bijna alles weten het gaat heel snel .

FunkyG
FunkyG
11 jaren geleden

[quote name=”cAtharina r”]ik ben blij dat het technische steeds sterker word en de mens slimmer . zo komt men veel te weten ik denk dat over 10 jaar dat wij dan toch wel bijna alles weten het gaat heel snel .[/quote]

Man we weten nog helemaal niks. We hebben ons eigen melkwegstelsel nog niet eens fatsoenlijk onderzocht. Laat staan dat we over 10 jaar weten hoe het universum in elkaar steekt. 1000 jaar lijkt me een betere inschatting.

Catharina r
Catharina r
11 jaren geleden

ik ben een vrouw hoor , kan maar het gaat wel snel .

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x