Homepagina » Universum » Onze Melkweg heeft kosmische halo van 11,4 miljard jaar oud

Onze Melkweg heeft kosmische halo van 11,4 miljard jaar oud

Tijdens een nieuwe studie is de leeftijd van de buitenste regionen van ons sterrenstelsel vastgesteld. Dat helpt astronomen beter te begrijpen hoe sterrenstelsels in het universum zijn ontstaan.

De leeftijd van de binnenste halo van de Melkweg is vastgesteld op 11,4 miljard jaar, met een foutmarge van 700 miljoen jaar.

De bevindingen zouden astronomen moeten helpen om de galactische evolutie beter te leren begrijpen, aldus Jason Kalirai van het Space Telescope Science Institute in Baltimore.

Donkere materie

De Melkweg bestaat uit drie delen: een centrale verdikking of bulge, een schijf met vier grote en enkele kleinere ‘spiraalarmen’ en een halo. De halo is een ‘bolvormige ruimte’ om de Melkweg heen. Daarin bevinden zich relatief kleine bolvormige sterrenhopen, elk bestaande uit zo’n 100.000 zeer oude sterren. De samenstelling van die sterren verschilt van die in de galactische schijf.

De laatste jaren is onder astronomen het vermoeden gerezen dat zich in de halo veel meer materie bevindt dan die van de enkele honderden bolvormige sterrenhopen. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van de theorie van de donkere materie, een vorm van materie die geen licht uitzendt of absorbeert en behalve door gravitatie nauwelijks interactie heeft met ‘gewone’ materie.

Het is niet onwaarschijnlijk dat de massa van deze donkere materie 10 maal zo groot is als die van de zichtbare materie. De oudste bolvormige sterrenhopen in ons sterrenstelsel zijn naar schatting 13,5 miljard jaar oud.

Witte dwergen

Kalirai keek naar uitdovende sterren in de halo, zogenoemde witte dwergen. Een witte dwerg is een ster die aan het einde van haar levenscyclus is gekomen. De massa van de kern moet kleiner zijn dan 1,4 zonmassa’s anders eindigt de ster als neutronenster, quarkster of zwart gat.

De natuurkunde van de ster wordt gedomineerd door één atoom: waterstof. Met behulp van verschillende telescopen ontwikkelde Kalirai een methode om de leeftijd van nieuw ontstane witte dwergen vast te stellen door de uitstoot van waterstof te analyseren.

Messier 4

Kalirai ontdekte dat de uitstoot de massa en andere belangrijke eigenschappen van de witte dwerg onthult. Hij paste zijn techniek toe bij de analyse van de 12,5 miljard oude bolvormige sterrenhoop Messier 4. Toen hij bevestigde dat zijn methode werkte keek Kalirai naar vier sterren in de binnenste halo van de Melkweg die juist zijn veranderd in witte dwergen.

Op basis van zijn gegevens concludeerde hij dat de sterren 11,7 miljard jaar oud zijn, met een foutmarge van 700 miljoen jaar. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in tijdschrift Nature.

Kalirai wil meer sterren in de binnenste halo onderzoeken om te achterhalen hoeveel tijd de vorming van een ster in beslag neemt. De nieuwe techniek kan echter niet worden gebruikt voor andere sterrenstelsels omdat witte dwergen te weinig licht uitstralen om in detail te kunnen worden bestudeerd.

Bron: Space.com

Gerelateerd:

 Vind je dit artikel belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. PFFF miljarden jaren geleden met een fout marge van 700 miljoenjaar…..

  kan het dan uberhoubt goed zijn ???

  ik bedoel jongens komop hoe kan dit nou ??

  denk is logisch na de mens kan de afstand van de sterren nog niet eens 100 % nauwkeurig berekenen laat staan dit …

  miljarden jaren geleden ?
  klinkt als:
  Lang heel lang geleden…. leefde ze nog lang en gelukkig EEN SPROOKJE DUS >>>
  Ze kunnen de datum van een fossiel nog niet eens berekenen.

  dat zou betekenen dat gefossileerde augurken en mobiele telefoons 65 miljoen jaar geleden ook al bestonden want deze fossielen zijn namelijk ook gevonden en ontstaan in nog geen 10 jaar..

  zo ik heb gesproken 🙂

  groetjes leon

  0 likes
 2. ik ben blij dat het technische steeds sterker word en de mens slimmer . zo komt men veel te weten ik denk dat over 10 jaar dat wij dan toch wel bijna alles weten het gaat heel snel .

  0 likes
 3. [quote name=”cAtharina r”]ik ben blij dat het technische steeds sterker word en de mens slimmer . zo komt men veel te weten ik denk dat over 10 jaar dat wij dan toch wel bijna alles weten het gaat heel snel .[/quote]

  Man we weten nog helemaal niks. We hebben ons eigen melkwegstelsel nog niet eens fatsoenlijk onderzocht. Laat staan dat we over 10 jaar weten hoe het universum in elkaar steekt. 1000 jaar lijkt me een betere inschatting.

  0 likes
 4. ik ben een vrouw hoor , kan maar het gaat wel snel .

  0 likes
 5. Het enige waar we telkens achter zullen komen, is dat het allemaal net iets anders in mekaar steekt dan we voor die tijd dachten….

  0 likes
 6. Dus als men intelligente beschavingen willen detecteren moet men juist de oude sterren en bolvormige sterren hopen zoeken lijkt mijn conclusie.
  Maar ja ze kunnen go geavanceerd ontwikkeld zijn dat we ze niet zullen waarnemen natuurlijk blijft het dan wel interessant gebied voor de mogelijkheid van buitenaards leven.

  0 likes
 7. aangezien hoge inteligente beschavingen NIET MET RADIO GOLVEN WERKEN. Valt er ook niks te vinden, al zoek je ziljarden lichtjaren ver. als ze een techniek vinden om informatie te verzenden via gamma rays, dan word het een ander verhaal. ze hebben niet de instrumenten daarvoor! En hey mensen hou er rekening mee dat dit artikel weer valse informatie is. Er is allang contact geweest.Wetenschapers zitten absoluut op het foute spoor. ook ivb met donkere materie.

  De natuurkunde van de ster wordt gedomineerd door één atoom: waterstof.

  Wat ik gelezen heb bestaat de natuurkunde van een ster of planeet, uit een morphogenetisch veld die opgebouwd is uit energie patronen die resoneren tussen geluids freqencie en holografische freqencie.

  Op basis van zijn gegevens concludeerde hij dat de sterren 11,7 miljard jaar oud zijn. Ja ja theoretisch gezien.
  Mensen neem de commerciele bronnen als nasa (voorbeeld) niet serieus

  0 likes
 8. Nee, ik zal jou serieus nemen(Kellysheena)en logisch nadenken(leon)weet je uberhaubt wel wat denken is.
  Ik kijk vaak naar deze site, om me te vermaken met mensen die ze niet allemaal op een rijtje hebben, heerlijk.

  0 likes
 9. Peter aangezien jij hier komt, en een mening geeft over mensen die het niet op een rijtje hebben, hoor jij volgens jou opmerking net zo bij die mensen.

  Allen al tegen opmerking geven, en denken alsof je wat bent, en kritiek op andere geven, is in mij ogen bewust geestelijk onderontwikkeld. Laat iedereen zeggen wat ze willen!We doen tenminste moeite om het op onze manier uit te leggen.Aangezien iedereen gelijk is, heb jij ze ook niet op een rijtje.

  0 likes
 10. aan cAtharina r

  hahaha sorry meid, maar weet niet uit welk ei je gekropen bent?(lief bedoelt)
  zo komt men veel te weten ik denk dat over 10 jaar dat wij dan toch wel bijna alles weten het gaat heel snel .

  Zal eerder duizenden jaren duren voor wij uberhoud, het beginnen te snappen.En technologie ontwikkelen om door het universum te reizen, op de manier ET’s het doen. Op de schaal 1/tm 10, kwa spirituele en technische ontwikkeling, zitten wij echter op 1.Hoogontwikkelde beschavingen, hebben geen geld politiek religie ect…
  Mischien dat we kwa technologie, stukken verder komen. Maar spiritueel echt niet.
  Helaas zijn er nog te veel jonge zielen.
  en die snappen het niet. Ja denken dat ze het snappen is wat anders 🙂
  Alle drama en dingen wat op aarde gebeuren, zijn zielslessen. en die moeten zo doorlopen worden.omdat wij zelf kozen hier te incarneren en dualiteit mee te maken. 95% is 3d en 4d propagenda. en de mens afleiden.

  0 likes
 11. mooi verhaal maar wetend dat ze 2 satelieten hebben waartussen ze ze een driehoek meten en zo de afstand meten

  dan zal het wel een hele smalle driehoek zijn

  komt nog eens bij dat de snelhijd van het licht varieeert

  en nog een ander verhaal aan diggelen helpen donkere materie

  alles om ons heen is licht en trillingen dus donkere materie is een rare naam voor iets wat licht geeft het zal wel donker zijn omdat wij het niet kunnen waarnemen

  0 likes
 12. [quote name=”arnold leeflang”]mooi verhaal maar wetend dat ze 2 satelieten hebben waartussen ze ze een driehoek meten en zo de afstand meten
  dan zal het wel een hele smalle driehoek zijn
  komt nog eens bij dat de snelhijd van het licht varieeert
  en nog een ander verhaal aan diggelen helpen donkere materie
  alles om ons heen is licht en trillingen dus donkere materie is een rare naam voor iets wat licht geeft het zal wel donker zijn omdat wij het niet kunnen waarnemen[/quote]

  NASA, ESA etc. hebben vele jaren geleden een aantal sattelieten de diepte in gestuurd, en die gaan zoef zo snel echt ongelooflijk, en door daar gebruik van te maken kun je tijd berekenen (C-14)

  lichtsnelheid varieert in het luchtledige significant en weglaatbaar weinig.

  niet alles om ons heen is licht en trillingen.

  “Donkere materie is materie die op geen enkele manier licht kan genereren”, een theorie dus, niet bewezen.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

zeebodem

Duizenden mysterieuze gaten ontdekt in de zeebodem. Onderzoekers staan voor groot raadsel

Onderzoekers van het Monterey Bay Aquarium Research ...

Bizar effect: Anti-veroudering met hypnose

Al eeuwenlang zijn mensen op zoek naar ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 19 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.