Homepagina » Buitenland » “Democratie is ver te zoeken in Europa. Alle beslissingen worden achter gesloten deuren genomen”
"Democratie is ver te zoeken in Europa. Alle beslissingen worden achter gesloten deuren genomen"

“Democratie is ver te zoeken in Europa. Alle beslissingen worden achter gesloten deuren genomen”

Op dinsdag lanceerde de Griekse oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis DiEM25 (Democracy in Europe Movement). De initiatiefnemer van de beweging bond vorig jaar samen met de Syriza-regering de strijd aan met de trojka en nieuwe bezuinigingsplannen.

“Europa gaat ten onder aan haar onvermogen solidaire oplossingen te vinden,” zei Varoufakis in Berlijn. “Noch de schuldencrisis, noch de vluchtelingencrisis, noch de klimaatcrisis worden op gepaste wijze aangepakt. De EU is een kartel van NIMBY-regeringen (Not In My Back Yard) geworden. Oplossingen die er geen zijn, zoals eindeloze bezuinigingen, doen miljoenen mensen afzien. De EU omringen door muren en prikkeldraad zorgt niet voor veiligheid, maar gaat juist het onveiligheidsgevoel aanwakkeren. En ja, overal nemen nationalisme, racisme en autoritarisme toe.”

“De desintegratie van de EU kan een ineenstorting veroorzaken zoals we die in de jaren dertig hebben meegemaakt met de nazi’s,” zei Sretko Horvath, die meeschreef aan het manifest van DiEM25.

Schuldslavernij

In het manifest valt te lezen: “Democratie is ver te zoeken in Europa. Alle beslissingen worden achter gesloten deuren genomen, zoals de onderhandelingen met TTIP bewijzen, met als doel de burgers te verhinderen een democratische controle uit te oefenen op wat er met het geld gebeurt, financiën, arbeidsomstandigheden en milieu.”

Varoufakis wil met zijn beweging het demos (volk) opnieuw in democratie krijgen. Er is volgens DiEM geen vrijheid in Europa zolang de democratie wordt verkracht, zolang anderen hun waardigheid wordt ontkend en zolang mensen in schuldslavernij worden gehouden.

Het kan niet zo zijn dat beslissingen achter de rug van de burgers om genomen worden en de democratie wordt gekaapt door de powers that be. DiEM25 wil dan ook dat alle topontmoetingen live worden gestreamd en dat de namen van alle lobbyisten worden geopenbaard.

Varoufakis benadrukte dat de vluchtelingencrisis op een humane en solidaire wijze opgelost kan worden, maar dat het afsluiten van Europa achter hekken en prikkeldraad juist het omgekeerde doet.

Onder meer de Groenen uit Frankrijk, Hongarije en Groot-Brittannië, de Duitse piratenpartij, anti-TTIP-collectieven uit verschillende landen, hackers en Blockupy hebben zich achter DiEM25 geschaard.

Het manifest is hier te lezen.

[MO]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
5 jaren geleden

Er moet ook een nieuw systeem komen, meritocratie genaamd.

J@n
5 jaren geleden

Gewoon heel eenvoudig optreden:

-Grenzen dicht
-Uit de EU
-Gulden terug (vele malen stabieler dan de Euro)
-Ziekenfonds terug
-Privatisering van grote ondernemingen terug draaien.

Iedereen zal nu roepen, die is gek, nah dan maar gek maar ik weet 100% zeker dat dat een stabieler klimaat zal scheppen dan wat er nu allemaal gaat aankomen.

bert s
bert s
5 jaren geleden

Het is allemaal goed bedoeld maar o zo kansloos. Laten we met zijn allen nu eens doen wat we naar mijn mening verplicht zijn om te doen naar onze kinderen en kleinkinderen. Trek de stekker eruit, haal al je geld van de bank(de nirp komt eraan) en laat de boel crashen. Niet de elite gaat bepalen wanneer dit gebeurd maar wij het volk gaan dat bepalen, en wij gaan het nieuwe systeem neer zetten. Wij hebben die macht, gebruik hem alsjeblieft voordat het te laat is.

Catrice
Catrice
5 jaren geleden

Misschien is daarom het Amerikaanse format corresponts dinner wel opgezet. Om de democratie om zeep te helpen.
En gezellig daar jongens! En een lol dat ze hadden!
Leuk geprobeerd maar kansloos.

x

Check Also

limburg

Limburg: ergste corona-uitbraken in meest gevaccineerde gebieden

Het aantal besmettingen in de Belgische provincie ...

rutte

‘Rutte persoonlijk verantwoordelijk voor het snel erdoorheen drukken van de QR-code in Europa’

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops stuurde ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

27
0
We lezen graag je reactie!x