Buitenland

Oorverdovende stilte in Brussel na grootste overwinning ooit voor Italiaanse eurosceptische partijen. Wat je moet weten

Help ons door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De eurosceptische partijen zijn de grote winnaars van de Italiaanse verkiezingen. Met ruim 32 procent van de stemmen is de Vijfsterrenbeweging (M5S) de grootste partij geworden.

Binnen het centrumrechtse blok is niet Berlusconi’s Forza Italia maar de Lega van Matteo Salvini (foto) de grootste partij geworden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Het signaal is duidelijk: de Italianen hebben de buik vol van de gangbare politiek en de EU. In Brussel blijft het vooralsnog oorverdovend stil.

Italiaanse Farage

Salvini, ook wel de ‘Italiaanse Farage’ genoemd, zei dat hij de strijd zal aangaan met Brussel om ervoor te zorgen dat ‘Italië op de eerste plaats komt’.

Tijdens zijn verkiezingscampagne dreigde hij geld terug te trekken uit de EU en Italië voor te bereiden op een ‘Italexit’ als zijn eisen niet zouden worden ingewilligd.

Zijn campagne was gericht op het bestrijden van illegale immigratie en het beschermen van Italië tegen de ‘oneerlijke’ financiële wetten binnen de EU.

Beschadigt

Salvini heeft vaak uitgehaald naar de eurocraten, die de euro steeds verder willen integreren. Hij noemt de euro ook wel ‘een Duitse munt’.

Hij claimde verder dat de regulering die wordt opgelegd door de EU, de Italiaanse industrie en economie schade toebrengt.

Luigi Di Maio, leider van de Vijfsterrenbeweging, riep op tot grote hervormingen. Hij wil opnieuw gaan onderhandelen over een aantal EU-regels.

Gefeliciteerd

Europarlementariër Nigel Farage heeft de Vijfsterrenbeweging gefeliciteerd met deze klinkende overwinning.

De partij heeft openlijk vraagtekens gezet bij de werkzaamheid van vaccinaties. Veel Italianen geloven dat de BMR-prik autisme kan veroorzaken, en zijn fel tegen een nieuwe wet die vaccinatie tegen 12 ziektes verplicht stelt.

De Italiaanse politicus Paolo Bernini (Vijfsterrenbeweging) zei enkele jaren geleden dat de aanslagen op 11 september 2001 ‘een inside job waren en dat het officiële verhaal in alle opzichten is ontkracht’.

Foto: Viscontino Wikimedia Commons

[Express]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeff
Jeff
6 jaren geleden

eindelijk een opstand in spe? Nou maar hopen, dat het haalbaar is of dat niemand zich laat verleiden. Campagne is 1 ding, nu de daad bij het woord.

Gezinusk
Gezinusk
6 jaren geleden

Het rommelde al enige tijd in Italië al wist Brussel dit jarenlang grotendeels onder het tapijt te schuiven middels de mainstream media.

Kwestie van tijd denk ik alvorens Italië samen met Oostenrijk, Spanje en de Visegrad landen een sterker geluid laat horen richting Brussel onder het motto, dit pikken we niet langer.

wolfje
wolfje
6 jaren geleden

als het stabiliteitspact (zoals gegarandeerd door ‘gladde’ gerrit z. indertijd) in werking wordt gezet klapt de zaak in één keer

Eksegese
Eksegese
6 jaren geleden

Yes, weer een dikke nagel aan de doodskist van de EU. En nou doorpakken idd.

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x