Innovatie

Ontdek hoe thorium een einde aan de energiecrisis kan maken (video)

Help mee door dit artikel met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Thorium wordt in veel gesteenten aangetroffen en kan in energie worden omgezet zonder transuranen te produceren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ontdekt dat thorium gebruikt kan worden als kernbrandstof, maar het element werd genegeerd omdat er geen bommen van gemaakt kunnen worden.

Met een thoriumreactor kan op een optimale manier energie worden verkregen uit thorium. De vloeibaar fluoride thoriumreactor (LFTR, spreek uit als lifter) heeft de potentie om een einde te maken aan de hedendaagse energiecrisis.

Oud-ruimtevaartingenieur van NASA Kirk Sorensen legt uit hoe thorium kan worden gebruikt als brandstof.

Experimenteel stadium

Thorium komt op aarde driemaal zo veel voor als uranium en is qua beschikbare hoeveelheden vergelijkbaar met lood. Bij een thoriumreactor wordt kernsplijting van thorium als energiebron gebruikt (in plaats van uranium of plutonium). Gebruik van thorium in kerncentrales bevindt zich nog in een experimenteel stadium.

Veel landen hebben ermee gewerkt of geëxperimenteerd, waaronder Duitsland, de Verenigde Staten en India. Met name Noorwegen heeft interesse in dit type reactor omdat het mineraal in dat land ruim voorhanden is, in tegenstelling tot uranium. In de zeventiger jaren is er ook in Nederland (KEMA) mee gewerkt in een proefcentrale.

Veiliger

Een kerncentrale op thorium is aanzienlijk veiliger dan conventionele kerncentrales die gebruik maken van uranium of plutonium. Daarnaast ontstaat bij het gebruik van thorium geen plutonium, zodat het risico op proliferatie van kernwapens kleiner is dan bij centrales die uranium gebruiken. Een thoriumreactor levert ook veel minder radioactief afval dan een traditionele reactor.

Een vloeibaar fluoridereactor gebruikt een oplossing van verschillende fluoridezouten zoals lithiumfluoride, berylliumfluoride en uraniumtetrafluoride als kernbrandstof. Fluoridezouten hebben een aantal voordelen ten opzichte van solide brandstoffen. Zo zijn ze bestand tegen straling, kunnen ze in de vorm waarin ze bestaan worden verwerkt en kunnen ze veel thermische energie (warmte) vasthouden.

In tegenstelling tot koelvloeistof die wordt gebruikt voor traditionele kerncentrales, zoals vloeibaar natrium, reageren de fluoridezouten niet met lucht of water. Dit komt omdat ze al in hun meest stabiele chemische vorm bestaan. De eigenschappen veranderen in tegenstelling tot solide brandstof niet als gevolg van straling.

Leer hier meer over thorium.

Bron: Thoriumremix.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x