Homepagina » Innovatie » Ontdek hoe thorium een einde aan de energiecrisis kan maken (video)

Ontdek hoe thorium een einde aan de energiecrisis kan maken (video)

Thorium wordt in veel gesteenten aangetroffen en kan in energie worden omgezet zonder transuranen te produceren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ontdekt dat thorium gebruikt kan worden als kernbrandstof, maar het element werd genegeerd omdat er geen bommen van gemaakt kunnen worden.

Met een thoriumreactor kan op een optimale manier energie worden verkregen uit thorium. De vloeibaar fluoride thoriumreactor (LFTR, spreek uit als lifter) heeft de potentie om een einde te maken aan de hedendaagse energiecrisis.

Oud-ruimtevaartingenieur van NASA Kirk Sorensen legt uit hoe thorium kan worden gebruikt als brandstof.

Experimenteel stadium

Thorium komt op aarde driemaal zo veel voor als uranium en is qua beschikbare hoeveelheden vergelijkbaar met lood. Bij een thoriumreactor wordt kernsplijting van thorium als energiebron gebruikt (in plaats van uranium of plutonium). Gebruik van thorium in kerncentrales bevindt zich nog in een experimenteel stadium.

Veel landen hebben ermee gewerkt of geëxperimenteerd, waaronder Duitsland, de Verenigde Staten en India. Met name Noorwegen heeft interesse in dit type reactor omdat het mineraal in dat land ruim voorhanden is, in tegenstelling tot uranium. In de zeventiger jaren is er ook in Nederland (KEMA) mee gewerkt in een proefcentrale.

Veiliger

Een kerncentrale op thorium is aanzienlijk veiliger dan conventionele kerncentrales die gebruik maken van uranium of plutonium. Daarnaast ontstaat bij het gebruik van thorium geen plutonium, zodat het risico op proliferatie van kernwapens kleiner is dan bij centrales die uranium gebruiken. Een thoriumreactor levert ook veel minder radioactief afval dan een traditionele reactor.

Een vloeibaar fluoridereactor gebruikt een oplossing van verschillende fluoridezouten zoals lithiumfluoride, berylliumfluoride en uraniumtetrafluoride als kernbrandstof. Fluoridezouten hebben een aantal voordelen ten opzichte van solide brandstoffen. Zo zijn ze bestand tegen straling, kunnen ze in de vorm waarin ze bestaan worden verwerkt en kunnen ze veel thermische energie (warmte) vasthouden.

In tegenstelling tot koelvloeistof die wordt gebruikt voor traditionele kerncentrales, zoals vloeibaar natrium, reageren de fluoridezouten niet met lucht of water. Dit komt omdat ze al in hun meest stabiele chemische vorm bestaan. De eigenschappen veranderen in tegenstelling tot solide brandstof niet als gevolg van straling.

Leer hier meer over thorium.

Bron: Thoriumremix.com

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zelfrespect

Ken jij de relatie tussen welzijn, zelfrespect en zelfdiscipline?

Wij mensen leven ieder op een bepaald ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

belgische

Belgische rechter torpedeert klachten tegen coronamaatregelen: ‘Complottheorieën’

Ook bij onze zuiderburen is kritiek op ...

jeffrey epstein

Gaat de FBI Bill Gates ondervragen over zijn banden met Jeffrey Epstein?

Ghislaine Maxwell, de vertrouweling van de overleden ...