Homepagina » Het Complot » Operation Mockingbird: Hoe de CIA het wereldnieuws wist te manipuleren
Operation Mockingbird: Hoe de CIA het wereldnieuws wist te manipuleren

Operation Mockingbird: Hoe de CIA het wereldnieuws wist te manipuleren

Het Amerikaanse leger blijkt de sociale media te manipuleren met nepaccounts om discussies te beïnvloeden en pro-Amerikaanse propaganda te verspreiden. Dit gebeurt onder de noemer ‘Online Persona Management Services’. Iedere soldaat mag tot 10 nepaccounts aanmaken, die ook wel ‘sock puppets’ worden genoemd.

Het doel van dit programma is volgens de Britse krant The Guardian het aan banden leggen van vrije meningsuiting. Het project wordt door internetexperts vergeleken met pogingen van China om de vrijheid van meningsuiting op internet te beperken. Volgens critici kunnen op deze manier tegendraadse meningen worden ondergesneeuwd en debatten in de kiem gesmoord.

Volgens projectleider Centcom is het programma bedoeld om tegenwicht te bieden aan extremisten en vijandelijke propaganda buiten de Verenigde Staten. Twee jaar terug werd de verspreiding van misleidende propaganda in de VS gelegaliseerd. Een nieuwe wet stelt de Amerikaanse overheid in staat op een legale manier desinformatie te verspreiden onder burgers.

Daar komt bij dat de CIA de grootste persagentschappen in de jaren vijftig al heeft geïnfiltreerd. In die tijd werd Operation Mockingbird gestart, een geheime campagne waarbij tijdens de Koude Oorlog via de reguliere media desinformatie werd verspreid naar andere landen.

Tijdens congressionele hoorzittingen werd duidelijk dat redacteurs en journalisten van onder meer The New York Times, CBS News, de Washington Post, Newsweek, persbureau AP en Reuters werden omgekocht. Het is niet duidelijk of Operation Mockingbird ooit is beëindigd.

De gerespecteerde Britse onderzoeksjournalist Nick Davies schreef in zijn boek ‘Flat Earth News’ dat kranten onzin schrijven en nieuwsprogramma’s vol leugens zitten. “Sommige collega’s haatten me, ze haatten mijn boek, bedreigden me zelfs met fysiek geweld,” zei Davies. “Ze konden het niet uitstaan dat ik ons eigen falen openbaar maakte.”

“Maar daarna kreeg ik berichten van journalisten uit de hele wereld, die blij waren dat ik het eens heb opgeschreven. Ze herkenden het, want het is overal zo. Journalisten zijn niet meer op zoek naar de waarheid. Ze zitten achter hun bureau, en schrijven berichten over van persbureaus en PR-organisaties. Ze hebben geen tijd om iets uit te zoeken of te controleren en het maakt hun bazen niet uit. Als ze maar kranten verkopen en kijkers en luisteraars trekken.”

Aanleiding voor zijn boek was de berichtgeving over de massavernietigingswapens in Irak. Wapens die er achteraf niet bleken te zijn. “Wat me frustreerde, is dat wij de schuld van de valse informatie legden bij regeringen en inlichtingendiensten. Terwijl de media net zo schuldig waren aan het verspreiden van de valse informatie, en dus aan de oorlog in Irak.”

De berichtgeving over de Mexicaanse griep is volgens hem een alarmerend voorbeeld van de manipulatie door de PR-industrie. “De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde voor een pandemie. Tienduizenden mensen, misschien wel een miljoen, zouden sterven. Dat is niet gebeurd. Wat blijkt volgens een recent rapport van de Raad van Europa? Farmaceutische bedrijven hebben geïnfiltreerd in de Wereldgezondheidsorganisatie en die overgehaald te waarschuwen voor een pandemie. Met als gevolg dat regeringen in de hele wereld miljoenen van onze dollars, euro’s en ponden hebben uitgegeven voor medicijnen die we niet nodig hadden. Het was één grote oplichting.”

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Kal-Purush schreef:

  “Het is niet duidelijk of Operation Mockingbird ooit is beëindigd.”

  Kijkt u wel eens tv en naar de nieuws programma’s of DWDD of iets dergelijks?
  Maar het zal wel weer goedgepraat worden door nederlanse krachten die dit ook doen in opdracht.
  Hou de mens dom en wij zullen het wel regelen.

  Heeft de US ooit wel eens de waarheid verteld?
  Heeft er ooit iemand wel eens de waarheid verteld tegen het volk of de wereld?

  Liegen en bedriegen staat overal hoog in het vaandel en vooral naar het volk toe.

  23 likes
  • Huisheks schreef:

   Weet je wat ik dan zo vreemd vind ?
   Dat keer op keer blijkt dat de US een loopje nemen met hun eigen bevolking en de wereld, maar dat er toch de hele tijd info gegeven wordt verstrekt door diezelfde amerikanen.
   En dat we weten dat hun rapporten niet deugen, maar dat wij ze wel steeds voorgeschoteld krijgen.
   Dat we weten dat ze liegen en bedriegen en dat wij toch maar steeds braafjes in de pas met onze “Vrienden ” blijven meelopen.
   Dat vind ik heel VREEMD. Alsof er helemaal geen andere landen zijn op deze aardbol die ook wat te melden hebben.

   0 likes
   • frans schreef:

    Hier komt het zelfbewustzijn om de hoek kijken, dat we steeds weer de leugens lezen, beluisteren of beide tegelijk. Je hebt dus zelfbewustzijn nodig en daarmee bewustzijn van wat je eigenlijk aan het doen bent!!
    Dus uit de radio, uit de TV, . Nu nog de fluoride uit de tandpasta, en de jodium uit het zout. Want dit zijn ontikkende stoffen. en werken zelfbewustzijn tegen! Kom tot rust en stilte. en laat de wereld razen in zijn storm, want met die storm wil ze ieder wegvagen die zelfstandig denkt en zich zelfbewust is. Dat is er ook aan de hand met alle oorlogsvoeringen van dit moment. Steeds weer en meer wordt er over gelogen in elke nieuwsrapportage.

    2 likes
 • Johannes schreef:

  Het feit dat dit nu naar buiten komt blijkt dat het steeds moeilijker wordt om nieuws te manipuleren. Dit vind ik overigens geen nieuws deze truc word al eeuwen lang gebruikt.

  In mijn ogen bestaat de perfecte nieuws bron niet dan wanneer jij het zelf heb mee gemaakt en dan nog kan de interpretatie anders zijn als dat van de buurman. Wil je echt onafhankelijk nieuws, dat bestaat niet. Wil je een zo neutrale mogelijke mening kunnen verkondigen, lees meerdere nieuws bronnen en het liefst een mix van zowel de “gangbare” als “alternatieve” media.

  Ter verdediging van de nieuws bronnen moet ik wel melden dat er in het verleden onderzoek is gedaan naar het ideale nieuws. Het ideale nieuws is wat de kijker graag wilt horen en wat de kijker graag wil horen is alles rondom dat hun (luxe) leventje niet in gevaar komt. Bij het “ongunstige” andere nieuws steekt de kijker graag zijn kop in het zand of in modern geval slaat het nieuws over of zet de TV uit.

  8 likes
 • Freddie de Roeck schreef:

  Nieuws is pas nieuws als ze het live op tv en internet laten zien. Maar geen filmpjes van een paar dagen oud die kunnen vast gemanipuleerd zijn.

  1 likes
  • GS88 schreef:

   Waarom zou je denken dat er live niks gemanipuleerd kan worden? Live kunnen dingen ook in scene worden gezet of verzwegen/verdraaid/gelogen worden…

   Ook bij media hier in NL (vandaag de dag nog) heb je mensen met zulke accounts die maar al te graag feiten verdraaien en verhaaltjes aan elkaar liegen.. was onlangs nog op hpdetijd.nl ene “Burgermans” die zo’n persoon is. En zoals hem/haar/het zijn er nog veel meer.

   4 likes
 • Artist schreef:

  Is het ook niet raar dat de VS dagen wachtte met het vrijgeven van de radarbeelden van hun beschuldigingen m.b.o. MH17 en nu vrijwel meteen radarbeelden kunnen geven van de mogelijke Russische invasie van Oekraïne?
  En is het niet raar dat Rusland in hun media de invasie ontkennen? Stel dat de VS gelijk heeft, dan is het een kwestie van tijd dat de Russische media een flinke flater zou maken naar het eigen volk. Dan zou hun strategie toch veel logischer zijn om de invasie goed te praten i.p.v. te ontkennen, toch?
  Dat er vrijwillige Russen zijn die in het gebied separatisten zijn gaan helpen is natuurlijk mogelijk, maar mag je dat dan bestempelen als invasie?
  Ik zou zeggen, let goed op de verschillende nieuwsbronnen.

  2 likes
  • Ferrimassi schreef:

   Onze regering neemt genoegen met een googlemaps powerpoint presentatie. Deed mij vooral denken aan Collin Powell en zijn yellow cake sprookje voor de VN veiligheidsraad. Was genoeg voor Nederland om de Irak oorlog te steunen. Onderzoeksjournalistiek is dood.. Nu moeten we het doen met twijfelachtige blogjes op het internet en social media.

   2 likes
 • x

  Check Also

  hugo de jonge

  Hugo de Jonge wil niet leren van het verleden. Begint alles weer van voren af aan?

  Minister Hugo de Jonge is terug van ...

  presentator

  Presentator zegt waar het op staat: ‘Dit kun je toch geen pandemie noemen?’

  Sky News-presentator Alan Jones heeft iets gedaan ...

  >