Het Complot

Operation Mockingbird: Hoe de CIA het wereldnieuws wist te manipuleren

Help anderen door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Amerikaanse leger blijkt de sociale media te manipuleren met nepaccounts om discussies te beïnvloeden en pro-Amerikaanse propaganda te verspreiden. Dit gebeurt onder de noemer ‘Online Persona Management Services’. Iedere soldaat mag tot 10 nepaccounts aanmaken, die ook wel ‘sock puppets’ worden genoemd.

Het doel van dit programma is volgens de Britse krant The Guardian het aan banden leggen van vrije meningsuiting. Het project wordt door internetexperts vergeleken met pogingen van China om de vrijheid van meningsuiting op internet te beperken. Volgens critici kunnen op deze manier tegendraadse meningen worden ondergesneeuwd en debatten in de kiem gesmoord.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Volgens projectleider Centcom is het programma bedoeld om tegenwicht te bieden aan extremisten en vijandelijke propaganda buiten de Verenigde Staten. Twee jaar terug werd de verspreiding van misleidende propaganda in de VS gelegaliseerd. Een nieuwe wet stelt de Amerikaanse overheid in staat op een legale manier desinformatie te verspreiden onder burgers.

Daar komt bij dat de CIA de grootste persagentschappen in de jaren vijftig al heeft geïnfiltreerd. In die tijd werd Operation Mockingbird gestart, een geheime campagne waarbij tijdens de Koude Oorlog via de reguliere media desinformatie werd verspreid naar andere landen.

Tijdens congressionele hoorzittingen werd duidelijk dat redacteurs en journalisten van onder meer The New York Times, CBS News, de Washington Post, Newsweek, persbureau AP en Reuters werden omgekocht. Het is niet duidelijk of Operation Mockingbird ooit is beëindigd.

De gerespecteerde Britse onderzoeksjournalist Nick Davies schreef in zijn boek ‘Flat Earth News’ dat kranten onzin schrijven en nieuwsprogramma’s vol leugens zitten. “Sommige collega’s haatten me, ze haatten mijn boek, bedreigden me zelfs met fysiek geweld,” zei Davies. “Ze konden het niet uitstaan dat ik ons eigen falen openbaar maakte.”

“Maar daarna kreeg ik berichten van journalisten uit de hele wereld, die blij waren dat ik het eens heb opgeschreven. Ze herkenden het, want het is overal zo. Journalisten zijn niet meer op zoek naar de waarheid. Ze zitten achter hun bureau, en schrijven berichten over van persbureaus en PR-organisaties. Ze hebben geen tijd om iets uit te zoeken of te controleren en het maakt hun bazen niet uit. Als ze maar kranten verkopen en kijkers en luisteraars trekken.”

Aanleiding voor zijn boek was de berichtgeving over de massavernietigingswapens in Irak. Wapens die er achteraf niet bleken te zijn. “Wat me frustreerde, is dat wij de schuld van de valse informatie legden bij regeringen en inlichtingendiensten. Terwijl de media net zo schuldig waren aan het verspreiden van de valse informatie, en dus aan de oorlog in Irak.”

De berichtgeving over de Mexicaanse griep is volgens hem een alarmerend voorbeeld van de manipulatie door de PR-industrie. “De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde voor een pandemie. Tienduizenden mensen, misschien wel een miljoen, zouden sterven. Dat is niet gebeurd. Wat blijkt volgens een recent rapport van de Raad van Europa? Farmaceutische bedrijven hebben geïnfiltreerd in de Wereldgezondheidsorganisatie en die overgehaald te waarschuwen voor een pandemie. Met als gevolg dat regeringen in de hele wereld miljoenen van onze dollars, euro’s en ponden hebben uitgegeven voor medicijnen die we niet nodig hadden. Het was één grote oplichting.”

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kal-Purush
Kal-Purush
9 jaren geleden

“Het is niet duidelijk of Operation Mockingbird ooit is beëindigd.”

Kijkt u wel eens tv en naar de nieuws programma’s of DWDD of iets dergelijks?
Maar het zal wel weer goedgepraat worden door nederlanse krachten die dit ook doen in opdracht.
Hou de mens dom en wij zullen het wel regelen.

Heeft de US ooit wel eens de waarheid verteld?
Heeft er ooit iemand wel eens de waarheid verteld tegen het volk of de wereld?

Liegen en bedriegen staat overal hoog in het vaandel en vooral naar het volk toe.

Johannes
Johannes
9 jaren geleden

Het feit dat dit nu naar buiten komt blijkt dat het steeds moeilijker wordt om nieuws te manipuleren. Dit vind ik overigens geen nieuws deze truc word al eeuwen lang gebruikt.

In mijn ogen bestaat de perfecte nieuws bron niet dan wanneer jij het zelf heb mee gemaakt en dan nog kan de interpretatie anders zijn als dat van de buurman. Wil je echt onafhankelijk nieuws, dat bestaat niet. Wil je een zo neutrale mogelijke mening kunnen verkondigen, lees meerdere nieuws bronnen en het liefst een mix van zowel de “gangbare” als “alternatieve” media.

Ter verdediging van de nieuws bronnen moet ik wel melden dat er in het verleden onderzoek is gedaan naar het ideale nieuws. Het ideale nieuws is wat de kijker graag wilt horen en wat de kijker graag wil horen is alles rondom dat hun (luxe) leventje niet in gevaar komt. Bij het “ongunstige” andere nieuws steekt de kijker graag zijn kop in het zand of in modern geval slaat het nieuws over of zet de TV uit.

Freddie de Roeck
Freddie de Roeck
9 jaren geleden

Nieuws is pas nieuws als ze het live op tv en internet laten zien. Maar geen filmpjes van een paar dagen oud die kunnen vast gemanipuleerd zijn.

Artist
Artist
9 jaren geleden

Is het ook niet raar dat de VS dagen wachtte met het vrijgeven van de radarbeelden van hun beschuldigingen m.b.o. MH17 en nu vrijwel meteen radarbeelden kunnen geven van de mogelijke Russische invasie van Oekraïne?
En is het niet raar dat Rusland in hun media de invasie ontkennen? Stel dat de VS gelijk heeft, dan is het een kwestie van tijd dat de Russische media een flinke flater zou maken naar het eigen volk. Dan zou hun strategie toch veel logischer zijn om de invasie goed te praten i.p.v. te ontkennen, toch?
Dat er vrijwillige Russen zijn die in het gebied separatisten zijn gaan helpen is natuurlijk mogelijk, maar mag je dat dan bestempelen als invasie?
Ik zou zeggen, let goed op de verschillende nieuwsbronnen.

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x