Buitenland

Palestina lid van Unesco, VS stoppen direct financiering

Help ons door dit artikel met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op maandag besloot de VN-cultuurorganisatie dat Palestina volwaardig lid wordt. De VS reageerden gelijk door de financiering van de Unesco stop te zetten.

Een Amerikaanse wet uit de negentiger jaren verbiedt de financiering van elk VN-orgaan dat Palestina als volwaardig lid erkent. De kaarten worden geschud.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland liet journalisten weten dat haar regering de geplande $60 miljoen voor deze maand, 22 procent van het budget van Unesco, niet langer zal overmaken. Al eerder staakten de Amerikanen de financiering van Unesco, te weten in 1984. Toen noemden de VS de ‘anti-westerse politiek’ en het ‘inefficiënte management’ als reden. Pas in 2003 trad het land weer toe tot het VN-orgaan.

De stemming op het hoofdkwartier van de cultuurorganisatie in Parijs komt in navolging van het verzoek van de Palestijnen om door de VN als volwaardig lidstaat te worden geaccepteerd.

Verandering

Afgezant van de Palestijnse Autoriteit Yasser Abed Rabbo was teleurgesteld over de Amerikaanse zet. “De (Arabische) wereld verandert dus is het beter om de rechten van het Palestijnse volk te erkennen in plaats van terug te vallen op hetzelfde oude beleid dat heeft bewezen geen vruchten af te werpen,” aldus de regeringsfunctionaris.

Op maandag voerde Israël een drone-aanval uit op Palestina waarna vanuit Gaza verschillende raketten op het land werden afgevuurd. Egypte kwam tussenbeide in een poging een einde te maken aan het geweld.

Nederland

Een tweederde meerderheid van de leden van Unesco was nodig om Palestina volwaardig lid te maken. 107 landen waren voor lidmaatschap, zoals Brazilië, Rusland, China, India, Zuid-Afrika en Frankrijk. In totaal hebben 14 landen tegen gestemd, waaronder Nederland, de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Australië, Tsjechië, Litouwen, Zweden en Israël. 52 landen onthielden zich van stemming.

Op het moment dat het Palestijnse lidmaatschap was goedgekeurd barstte luid gejuich los in de conferentiezaal, aldus verschillende persbureaus. Verrassend genoeg stemde Frankrijk, één van de belangrijkste bondgenoten van de VS, voor. Het land kon rekenen op applaus van de afgevaardigden.

De gevestigde orde laat openlijk blijken dat zij weinig waarde hecht aan mensenrechten. Ileana Ros-Lehtinen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden noemde de goedkeuring ‘roekeloos’, ‘anti-Israël’ en ‘anti-vrede’. De Amerikaanse ambassadeur voor Unesco David T. Killion vindt dat het lidmaatschap het vredesproces in het Midden-Oosten ondermijnt.

Belang

Directeur-generaal van Unesco Irina Bokova vroeg de Verenigde Staten een organisatie niet af te straffen vanwege een beslissing die is gemaakt door de raad van bestuur, die bestaat uit afgevaardigden van de verschillende leden van de cultuurorganisatie. In een brief aan de Washington Post zei ze dat Unesco verschillende Amerikaanse kwesties ondersteunt die betrekking hebben op de nationale veiligheid. Zo helpt het agentschap regeringen en gemeenschappen met de voorbereiding op het leven na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak en Afghanistan.

“Het Palestijnse lidmaatschap zou deze initiatieven, die veel verder gaan dan het Midden-Oosten, niet mogen ondermijnen,” voegde ze toe terwijl ze refereerde naar het werk van Unesco aan tsunamiwaarschuwingsystemen in het Caribisch gebied en de Stille Oceaan. “Dit is niet in het belang van Unesco, noch in het belang van de Amerikanen.”

Bron: Washingtonpost.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Inge
Inge
11 jaren geleden

Schandalig, een stel terroristen van een niet bestaand land, hoe gek zijn we nou eigenlijk met z’n allen?

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x