Buitenland

VN neemt Iraanse resolutie over wereldwijde nucleaire ontwapening aan

Help door deze info met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De eerste commissie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft een door Iran ingediende resolutie over nucleaire ontwapening aangenomen, ondanks pogingen van de VS en Israël om de stemming tegen te houden.

De commissie richt zich op ontwapening en internationale veiligheidskwesties en keurde de resolutie op maandag goed.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Ondanks de felle tegenstand en negatieve campagnevoering door de regimes in Washington, Tel Aviv en enkele Europese landen werd de resolutie met 107 stemmen aangenomen, zo meldt het Iraanse persbureau IRNA op dinsdag.

De resolutie doet een oproep de toezeggingen die tijdens de drie jongste conferenties over het non-proliferatieverdrag zijn gedaan te implementeren. De verorderning benadrukt het belang van een nucleairvrij Midden-Oosten en eist dat het Israëlische regime het non-proliferatieverdrag ondertekent.

Het non-proliferatieverdrag moet het bezit van kernwapens beperken. Het verdrag is op 1 juli 1968 opgesteld door Ierland en ondertekend en geratificeerd door 189 landen. Hoewel Israël bevestigt noch ontkent in het bezit te zijn van kernwapens heeft het verklaard over de technologie te beschikken zulke wapens te produceren. De schattingen over de hoeveelheid kernkoppen die het land zou bezitten werden bijgesteld na de openbaarmakingen van Mordechai Vanunu die gedetailleerd vertelde over het geheime kernwapenprogramma van Israël in Dimona.

Algemeen wordt aangenomen dat Israël het enige land is in het Midden-Oosten dat over een kernarsenaal beschikt. Alle verzoeken om het verdrag te ondertekenen werden tot nu toe afgewezen door Tel Aviv. Het land laat geen inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap IAEA toe om haar controversiële kernwapenprogramma te onderzoeken.

Ondanks internationale bezwaren hebben de Verenigde Naties en haar nucleaire waakhonden nooit serieuze stappen ondernomen om sancties in te stellen tegen het regime.

De Iraanse regering in Teheran heeft op haar beurt nog een tweede resolutie voorgesteld, dit maal over het uitbannen van raketten. Deze wordt tijdens de volgende sessie van de commissie besproken.

Bron: Presstv.ir

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x