Gezondheid

Vraagtekens bij veiligheid populairste kunstmatige zoetstof ter wereld. Wat je moet weten

Help ons door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het is onvoldoende bewezen dat aspartaam, de meest gebruikte kunstmatige zoetstof ter wereld, veilig is voor menselijke consumptie. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Sussex.

De Europese voedselwaakhond EFSA bepaalde in 2013 op basis van een aantal studies dat aspartaam veilig is, maar volgens het nieuwe onderzoek bevat de beoordeling ernstige fouten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Zo werden resultaten van alle studies die lieten zien dat aspartaam schadelijk was, aan de kant geschoven door de EFSA.

Waardeloos

Het grootste deel van de studies die concludeerden dat de zoetstof veilig was, werd door de voedselwaakhond betrouwbaar geacht.

Volgens een aantal experts waren deze studies juist ‘waardeloos’.

Al sinds de jaren zeventig blijkt uit onderzoeken dat aspartaam kan worden gelinkt aan hersenschade, lever- en longkanker en problemen met het neuro-endocrien systeem.

Belangenverstrengeling

De kunstmatige zoetstof is terug te vinden in talloze voedselproducten, waaronder light frisdrank.

Hoofdonderzoeker Erik Millstone wil dat de verkoop van aspartaam in de Europese Unie wordt gestaakt tot er een nieuw, onafhankelijk onderzoek komt.

Hij vermoedt dat het positieve oordeel van de EFSA over aspartaam te maken heeft met belangenverstrengeling.

Achter gesloten deuren

“Maar we zullen dat nooit zeker weten omdat alle bijeenkomsten achter gesloten deuren hebben plaatsgevonden,” zei hij.

De onderzoekers hebben over hun bevindingen gepubliceerd in Archives of Public Health.

Een verbod op aspartaam zou grote gevolgen hebben. De zoetstof zit in duizenden producten. Vrijwel alle grote voedselfabrikanten maken er gebruik van.

[VRT, Futurism]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jopie
Jopie
4 jaren geleden

Zal nooit verboden worden , er is veel geld mee gemoeid ! En de gezondheid van Jan met de korte achternaam is totaal niet belangrijk !

peter
peter
4 jaren geleden

Wat je moet weten is dat aspartaam na onderzoek niet mocht worden toegelaten op de markt. Echter had het bedrijf dat aspartaam op de markt zou brengen een prominente ‘werknemer’ genaamd Donald Rumsfeld die er eigenhandig voor gezorgd heeft dat aspartaam wel werd toegelaten.

Wat je ook moet weten is dat een amerikaanse dame daarna op eigen initiatief uitgebreide tests heeft uitgevoerd op ratten. De ratten kregen omgerekend naar hun lichaamsgewicht de door de amerikaanse voedselautoriteit vastgestelde veilige maximale dagelijkse dosis aspartaam toegediend. De beestjes kregen daarop allemaal ongelofelijke tumoren zo groot als hun eigen lijf.

Meer hoef je niet te weten over aspartaam.

Erde
Erde
4 jaren geleden

Ooit ontwikkeld als insectenbestrijdingsmiddel. Nou, dan weet je het wel.
Werkt trouwens goed tegen mieren. Je roeit er zo een heel nest mee uit.

Paniekpanjapakanariepietje
Paniekpanjapakanariepietje
4 jaren geleden

Dan even het volgende
Marketing op onze onzekerheid d.m.v. dieet shakes en eiwit shakes worden we ten eerste misleid door de ingredienten. Er staat een hele waslijst vitamines op wat op 1500kg slechts een klein boterhamzakje vitamine pre mix bevat. De rest bestaat uit melk eiwitten en de overige 50% (!) is niets anders dan suikers, kunstmatige zoetstof en smaakstoffen…i.c.m. Melk is dit een regelrechte aanval op maag en darm en bovendien misleidend voor de consument. Net als een poeder xanthaan gum. Ken je dat dandartsfrisse gevoel na tanden poetsen? Door dat stofje.. Of wa dacht je van afgekeurde big bag aspartaam waar vocht bij kwam en op kamertemperatuur werd bewaard? Het ging lekken en op de vloer bleef een harde witte plek achter die niet eens was weg te krassen.. En als uitzendkracht maar tekenen dat je niets mag zeggen over het bedrijf en anders aanklachten van duizenden euros.. Leuke stofjes leren kennen daar en gezonde collegas met al die powderss…

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x