Homepagina » Binnenland » Rapport werpt licht op omvang misbruik binnen de kerk in Nederland. Dit zijn de schokkende cijfers
Rapport werpt licht op omvang misbruik binnen de kerk in Nederland. Dit zijn de schokkende cijfers

Rapport werpt licht op omvang misbruik binnen de kerk in Nederland. Dit zijn de schokkende cijfers

De afgelopen jaren hebben zich 3712 vermeende slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk gemeld bij het speciale meldpunt dat hiertoe in 2010 is opgericht.

Uiteindelijk dienden van alle melders 2062 mensen een officiële klacht in. 1002 misbruikzaken werden gegrond verklaard.

In honderden gevallen was er bijvoorbeeld te weinig ondersteunend bewijs. In 941 gevallen is financiële compensatie toegekend.

Geen vertrouwen

De kerk heeft hun ruim 28,5 miljoen euro aan smartengeld uitbetaald. 65 slachtoffers die zeer ernstig zijn misbruikt, ontvingen het maximale bedrag van 100.000 euro. Dat blijkt uit het eindverslag van het meldpunt.

De meeste slachtoffers die zich de afgelopen jaren hebben gemeld, wilden geen psychische hulp. “Veel mensen hebben geen vertrouwen meer in hulpverleners,” aldus een woordvoerder van het meldpunt.

“Bovendien hebben zij jarenlang gezwegen over wat hun is overkomen. Schaamte, ontkenning en angst kunnen hiervoor de basis zijn. Voor verder herstel is erkenning van groot belang,” klinkt het.

Niet geloofd

Het misbruik binnen de kerk vond regelmatig plaats, over een langere periode en in het grootste geheim. De slachtoffers werden vaak niet geloofd door hun ouders.

De macht van de dader plaatste hem boven elke verdenking. Zelfs in die gevallen waarin de ouders hun kind geloofden, bleven mensen vaak zwijgen uit angst of achting voor de kerk.

Hoewel het meldpunt wordt opgeheven, kunnen meldingen nog altijd worden gedaan bij de katholieke kerk.

Vele malen hoger

Verschillende slachtofferorganisaties schatten dat het aantal kinderen dat is misbruikt vele malen hoger ligt.

“Nogal wat mensen zijn overleden. Vele anderen hadden er geen trek in zich te melden,” zegt Guido Klabbers van belangenorganisatie Klokk.

[ANP]


Vond je dit artikel belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. Misbruik in de kerk is niet het enige demonische en barbaarse wat er binnen Nederland plaats vindt.

  13 likes
  • Precies er is ook misbruik buiten de kerk.

   8 likes
   • Tegenwoordig vind je het op twitter, facebook en youtube, kindermisbruik samen en met harde pornografie, wat na rappoteren vaak niet wordt weggehaald. Net als dat elsa-gate. DE BESCHERMING NAAR DE KINDEREN MOETEN NOG MEER VERSTERKT WORDEN ZELFS. Dit misbruik heeft een ander jasje aangetrokken en probeert het te doen lijken alsof zo’n ‘rapport’ zogenaamd het recht heeft zege laten vieren? Ze zijn gewoon slimmer geworden en krijgen steeds meer speelruimte omdat zeker het er bij ons is ingebakken om er eerder voor te kiezen te zwijgen dan de waarheid te vertellen met dit soort dingen.

    0 likes
 2. Daar gaan we weer. Alsof alleen de katholieke kerk met misbruik te maken heeft gehad. ALLE instituties en verenigingen en clubs enz. hebben met dit kwaad te maken. De vraag moet dus zijn waar dit kwaad vandaan komt. In ieder geval is zeker dat de katholieke kerk vanaf de jaren dertig vorige eeuw zwaar in geïnfiltreerd door de commies.

  Bella Dodd (ex-communiste) heeft in de jaren vijftig vorige eeuw voor een commissie verklaard hoe de communistische partij hun agenten in de kerk hebben weten binnen te smokkelen. Op het moment van haar verklaring heeft ze gezegd dat de commies via de seminaries hogerop in de hiërarchie van de kerk moesten komen. De commies en vrijmetselaars zitten sinds de jaren dertig vorige eeuw overal in de kerk met de opdracht de kerk onmogelijk te maken en het geloof te vernietigen.

  Hieronder een lang citaat van een aanwezige priester bij dit verhoor van mevrouw Dodd:

  “I listened to that woman for four hours and she had my hair standing on end. Everything she said has been fulfilled to the letter. You would think she was the world’s greatest prophet, but she was no prophet. She was merely exposing the step-by-step battle plan of Communist subversion of the Catholic Church. She explained that of all the world’s religions, the Catholic Church was the only one feared by the Communists, for it was its only effective opponent. The whole idea was to destroy, not the institution of the Church, but rather the Faith of the people, and even use the institution of the Church, if possible, to destroy the Faith through the promotion of a pseudo-religion: something that resembled Catholicism but was not the real thing. Once the Faith was destroyed, she explained that there would be a guilt complex introduced into the Church…. to label the ‘Church of the past’ as being oppressive, authoritarian, full of prejudices, arrogant in claiming to be the sole possessor of truth, and responsible for the divisions of religious bodies throughout the centuries. This would be necessary in order to shame Church leaders into an ‘openness to the world,’ and to a more flexible attitude toward all religions and philosophies. The Communists would then exploit this openness in order to undermine the Church.”

  Als de kerk verzwakt is, is het communisme sterk en we weten dat de commies uit zijn op een werelddictatuur, dus ons antwoord zou moeten zijn: maak de kerk weer sterk!

  Er zijn ook andere ex-commies die hetzelfde hebben gezegd als Bella Dodd. Googel met ‘communist infiltration of the catholic church’.

  4 likes
 3. paus benedictus werd ook snel weggemoffeld

  7 likes
  • Strijdervoorvrijheid

   Ja dat zijn nou kerkzitters en bidsprinkhanen, zondags een duit in het zakje en alle zonden zijn weer afgekocht. Dat zijn nou mensen die hun hand op het boek hebben gelegd, ook kamerleden bij hun inauguratie, ook dokters professoren bij het behalen van hun bul. Leg in vredesnaam nooit je hand
   op dat boek ik zal jullie vertellen wat daar op dat moment gebeurd en niemand is zich daar bewust
   van: Op het moment als je je hand oplegt op dat boek dan onderteken je een onzichtbaar contract
   met jou bloed. Mijn vraag in deze is: Bij ‘wie’ teken je een onzichtbaar contract met jou bloed?

   4 likes
 4. Zalig de mens die geen enkel geloof aanhangt,, deze mens verkeert in liefde met zichzelf,echte liefde heeft geen geloof nodig
  Alles wat met geloof te maken heeft is een verdeelde waarheid en kan nooit de liefde zelf zijn wat zij is geen waarheid op zich en bevat ook geen waarheid omdat het dit niet nodig heeft een waarheid die niet is gericht en gesticht is door een geloof of wat dan ook.
  Echte liefde word nooit bevuilt want ze staat boven alle verdeeldheid ,veroordelen en oordelen en ze laat zich daardoor niet beïnvloeden en verlagen door gerichten van menselijke bedenksels .alles wat gebaseerd is op instituten ,kerk, moskeeën of wat dat ook verkeert daarom altijd in een verdeelde waarheid. het is de gesplitste mens met een gesplitste persoonlijkheid die in een gesplitste instituut of instellingen de leer in verdeelde waarheid verkondigden niet in liefde maar op veroordelen de kerk heeft daardoor zijn macht verloren en de liefde vertrapt onder zijn voeten en daardoor kon deze alle misbruiken in geniep plaats vinden .macht heeft niets met liefde te maken vandaar de misbruik en deze zijn echt niet van de laatste tijd het begon al in het begin van het ontstaan daarmee

  6 likes
 5. Deze dienaren van God zouden toch het meest bevreesd moeten zijn voor wat hun te wachten staat in het hiernamaals. Of zou er dan toch geen God bestaan, je zou het wel denken met deze acties van de Priesters.

  3 likes
 6. Maar deze priesters zijn toch de vertegenwoordigers van God op aarde? Betekent dit dan dat de almachtige Vader graag vieze spelletjes speelt met kleine kinderen? En als God dit inderdaad blijkt te zijn, moeten we onze opvattingen over Lucifer dan opnieuw evalueren? Vooral gezien het feit dat hij een revolutie tegen God begon omdat hij het niet eens was met zijn beleid.

  Vragen vragen vragen…

  1 likes
 7. Jeugdbescherming is pas over 50 jaar aan de beurt

  0 likes
 8. Wat een eenzijdige mannenkerk toch kan veroorzaken!!
  Niet alleen naar anderen iets aandoen maar zeer zeker ook zichzelf in een neerwaartse spirale ontwikkeling hebben geplaatst.
  Een enorme degeneratie van spirituele vermogens en daar mee dit aan de mens onthouden tbv de ongekende macht in de wereld.
  Ze is op zijn eind!
  We mogen daar heel gelukkig van worden.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Veiligheidsdiensten Sri Lanka wisten dat dodelijke aanslagen ophanden waren. Zat iedereen te slapen of is er meer aan de hand?

Veiligheidsdiensten Sri Lanka wisten dat dodelijke aanslagen ophanden waren. Zat iedereen te slapen of is er meer aan de hand?

De veiligheids- en politiediensten in Sri Lanka ...

Verwoestende brand Notre-Dame aangestoken? Deze Franse volksvertegenwoordiger denkt van wel (en wordt gelijk afgekapt)

Verwoestende brand Notre-Dame aangestoken? Deze Franse volksvertegenwoordiger denkt van wel (en wordt gelijk afgekapt)

Gisteravond brak er brand uit in de ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 9 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.