Homepagina » Gezondheid » Recente aanval op vitamines is angstcampagne
vitamine947393794433

Recente aanval op vitamines is angstcampagne

Verscheidene mainstream media hebben de afgelopen week misleidende informatie verspreid over vitamines. Sommige media meldden zelfs dat vitamines dodelijk kunnen zijn.

Het mag duidelijk zijn dat het hier gaat om een propagandastunt van de farmaceutische industrie. Ontdek hoe cijfers naar eigen inzicht worden aangepast.

‘Studie: Vitamines leiden tot hogere sterfte onder vrouwen’ – CTV. ‘Studie: Vitamines verhogen mogelijk risico op sterfte onder oudere vrouwen’ – USA Today. ‘We hebben veel geld verspild aan vitamines en voedingssupplementen’ – TIME. ‘Hoger risico op sterfte door sommige vitamines’ – MSNBC. ‘Studie: Voedingssupplementen risicovol voor oudere vrouwen’ – LA Times. ‘Supplementen zijn risicovol blijkt uit studie naar oudere vrouwen’ – NPR. ‘Vitamines doen meer kwaad dan goed, zegt nieuwe studie’ – News.com.au. ‘Vrouwen die vitaminesupplementen nemen lopen mogelijk meer kans te overlijden’ – Huffington Post.

Er zijn wereldwijd vele honderden krantenkoppen die in feite hetzelfde zeggen. Er is enkel één probleem, het betreft misleiding. Opnieuw zijn de mainstream media betrapt op het onnodig bang maken van mensen. De media citeerden een ‘wetenschappelijke’ studie uit het Amerikaanse tijdschrift Archives of Internal Medicine en deden onjuist verslag van de data.

Het tijdschrift is niet geheel verrassend in handen van de American Medical Assocation. De AMA werd eerder door verschillende federale rechtbanken reeds schuldig bevonden aan samenzwering. De mainstream media worden daarnaast voor een groot deel gefinancierd door de farmaceutische bedrijven.

Wat de studie feitelijk onthult

De studie is getiteld ‘Dieetsupplementen en sterftecijfers oudere vrouwen’. De studie beweert het gebruik van voedingssupplementen onder 38.772 oudere vrouwen te hebben onderzocht door ze in een tijdsbestek van 18 jaar drie vragenlijsten te sturen, met onder meer vragen welke vitamines en mineralen ze zoal gebruikten.

Het betreft hier derhalve een observationele studie, die vaak niet erg nauwkeurig zijn. “Deze studie zegt absoluut niets over vitamines,” zei Dr. David Brownstein van het Center for Holistic Medicine in West Bloomfield in de staat Michigan.

Data werden aangepast

De studie wijst een bepaald risico toe aan elk van de voedingssupplementen. Een waarde van 1.0 betekent ‘neutraal’ of ‘geen toename in sterfte’. Een waarde onder 1.0, zoals bijvoorbeeld 0,92, betekent een afname in sterfte. Een waarde van 0,92 voor een bepaalde vitamine zou bijvoorbeeld een afname in sterfte betekenen van acht procent. Een waarde hoger dan 1.0 betekent een toename in sterfte. Dus 1.15 zou een toename van 15 procent in sterfte betekenen.

Voor vitamine B complex, vitamine C, vitamine D, magnesium, selenium en zink werd een afname tussen drie en zeven procent geregistreerd. Deze data zijn door de media echter niet belicht.

Vervolgens werd gekeken naar een aantal factoren zoals leeftijd, opleiding, woonplaats, diabetes mellitus, hoge bloeddruk, body-mass index BMI, gewicht, fysieke beweging, wel of niet roker en inname van de hoeveelheid energie. Aan de hand van de factoren werden de resultaten gecorrigeerd.

Vervolgens wordt in het onderzoek beweerd dat iemand met diabetes een groter risico loopt om te overlijden. Er wordt geen rekening gehouden met het feit dat voedingssupplementen als vitamine C, D en magnesium de symptomen van diabetes kunnen laten verdwijnen.

De onderzoeksresultaten werden andermaal aangepast door ook te kijken naar de categorie groente en fruit. In het onderzoek werd een persoon die meer groente en fruit at beschouwd als gezonder. De auteurs suggereerden vervolgens dat de leeftijd waarop de persoon kwam te overlijden te maken had met andere factoren zoals bijvoorbeeld de vitamines die ze innamen.

Door het aanpassen van de data, het invoeren van eigen aannames en het negeren van de correlaties tussen voeding en het voorkomen van aandoeningen verdween de afname van het risico op sterfte als sneeuw voor de Zon. Door te spreken in termen van ‘multivariabele aangepaste modellen’ en ander vakjargon konden de onderzoekers verhullen dat de studie een wetenschappelijke fraude is.

Belangenverstrengeling

Het tijdschrift Archives of Internal Medicine wordt gefinancierd door de medicijnproducenten. Bovendien is er in de studie geen onderscheid gemaakt tussen synthetische vitamines en natuurlijke vitamines. Er zijn goedkope multivitamines met synthetische chemicaliën die in feite geen vitamines zijn. De meeste daarvan worden gemaakt door farmaceutische bedrijven. Synthetische vitamines zijn niet goed voor de gezondheid.

De westerse wetenschap maakt geen onderscheid tussen een voedingsstof uit een laboratorium en een natuurlijk nutriënt. In de natuur zijn voedingsstoffen echter verschillend. Vitamine C komt bijvoorbeeld niet als zodanig voor, maar wordt altijd gevonden met bijbehorende antioxidanten en fytonutriënten. Vitamine C uit een plant als de camu camu is kwalitatief vele malen beter dan vitamine C uit een laboratorium (ascorbinezuur).

Levend voedsel heeft een kwaliteit die niet gedetecteerd kan worden met behulp van klinische laboratoriumtests.

Bron: Naturalnews.com

Gerelateerd:

 

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

Overvloed

3 Krachtige Stappen om NU een overvloed-mentaliteit te creëren

Wanneer mensen het hebben over overvloed, denken ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

grote reset

Aartsbisschop waarschuwt Trump voor Grote Reset, bedoeld om ‘mensheid te vernietigen’

Aartsbisschop Carlo Maria Vigano heeft een open ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x