Archeologie

Robot ontdekt mysterieuze bollen in oude tempel

Help mee door deze info met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onder de tempel van de gevederde slang, een oude trappiramide op enkele tientallen kilometers van Mexico-Stad, zijn honderden mysterieuze bollen gevonden.

De bollen, die in één van de belangrijkste bouwwerken van de historische stad Teotihuacán liggen, zijn ontdekt met behulp van een robot.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

“Ze zien eruit als gele bollen, maar we weten niet waar ze voor dienen,” zei Jorge Zavala, een archeoloog van het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis in Mexico. “Het gaat om een unieke ontdekking.”

Drie kamers

De ruïnes van Teotihuacán, die in 1987 zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst, markeren één van de grootste stedelijke centra van de oude wereld. De stad werd in de hoogtijdagen bewoond door meer dan 100.000 mensen, maar werd rond 700 na Christus om mysterieuze redenen plotseling verlaten. Pas honderden jaren later verschenen de Azteken ten tonele.

De opgravingen concentreerden zich rond een 100 meter lange tunnel die onder de piramide loopt. Het verkennen van de tunnel, die door de inwoners van Teotihuacán bewust met puin en aarde was gevuld, nam een aantal jaren in beslag.

“Een paar maanden geleden vonden we op 72 en 74 meter van de ingang een paar kamers,” zei archeoloog Sergio Gómez Chávez. De archeologen verkenden de tunnel met een op afstand bestuurbare robot genaamd Tláloc II-TC. Hij ontdekte in totaal drie kamers in de tunnel, aldus Gómez Chávez.

Pyriet

De mysterieuze bollen zijn aangetroffen in de noordelijke en zuidelijke kamer. Ze zijn tussen de 4 en 13 centimeter groot, hebben een kern van klei en zijn bedekt met lichtgeel jarosiet.

“Dit materiaal vormt zich door de oxidatie van pyriet, wat betekent dat ze er voor de komst van Spanjaarden uitzagen als metalen bollen,” voegde Gómez Chávez toe. “Er liggen honderden van deze bollen in de zuidelijke kamer.”

Professor emeritus George Cowgill van de Arizona State University spreekt van een fascinerende vondst. “De bollen moeten fel hebben geschitterd. Ze zijn zeker uniek, maar ik heb geen idee wat ze betekenen,” zei hij.

Verlicht

De muren en het plafond van beide kamers waren bedekt met een mengsel van magnetiet, pyriet en hematiet, waardoor de ruimte op een speciale manier werd verlicht.

“We denken dat hoge priesters of heersers de tunnel betraden om rituelen te doen,” zei Gómez Chávez. De archeologen troffen verder aardewerk en houten maskers met kristal, jade en kwarts aan.

“De tunnel verkeert in zeer goede staat en is bijna twee millennia onaangeroerd gebleven,” zei Ng Tze Chuen, een onderzoeker die werkte aan het ontwerp van de robot. Hij denkt dat de Mexicaanse tunnel zou kunnen leiden tot één van de belangrijkste archeologische vondsten in Teotihuacán.

De tunnel is twee keer afgesloten. Zo’n 1800 jaar geleden werden dikke muren voor de ingang afgebroken om iets belangrijks in de centrale kamer aan het einde van de tunnel op te slaan.

Bron: Discovery.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Toen ik dit artikel eerst las, dacht ik aan kannonskogels.Maar ja die bewaar je echt niet in een oude tempel, en het buskruid was nog niet uitgevonden.Dus wat die bollen betekenen, en waarvoor ze dienden, is mij een raadsel.Ik hoop dat discovery.com hier nog op terug komt.

dr. Why
dr. Why
11 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]Toen ik dit artikel eerst las, dacht ik aan kannonskogels.Maar ja die bewaar je echt niet in een oude tempel, en het buskruid was nog niet uitgevonden.Dus wat die bollen betekenen, en waarvoor ze dienden, is mij een raadsel.Ik hoop dat discovery.com hier nog op terug komt.[/quote]
kegelen, tiens 🙂

Moks
Moks
11 jaren geleden

Discovery heb ik nog nooit kunnen betrappen op antwoorden Hunting Wolf 😉

Goku
Goku
11 jaren geleden

het zijn de Dragonballs natuurlijk!

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x