Homepagina » Gezondheid » Relatie tussen suiker en kanker onthuld. Deze Belgische wetenschappers doen baanbrekende ontdekking
Relatie tussen suiker en kanker onthuld. Deze Belgische wetenschappers doen baanbrekende ontdekking

Relatie tussen suiker en kanker onthuld. Deze Belgische wetenschappers doen baanbrekende ontdekking

Uit onderzoek van een groep Belgische wetenschappers blijkt dat suiker kankertumoren helpt groeien en bovendien agressiever maakt.

“Een suikervrij of suikerarm dieet is voor een kankerpatiënt dus geen overbodige luxe,” zei professor Johan Thevelein in Het Nieuwsblad.

De gevolgen van de vondst kunnen verregaand zijn. Kankerpatiënten krijgen nu soms serums toegediend om aan te sterken. En die bevatten juist veel glucosesuiker.

Vicieuze cirkel

Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), de Vrije Universiteit Brussel en KU Leuven hebben bijna 10 jaar aan de studie gewerkt.

Suiker blijkt kankercellen nog sneller te doen vermenigvuldigen. De tumor groeit en de kanker gaat agressiever woekeren. Waarna er nog meer kankercellen suiker gaan omzetten. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Tijdens het onderzoek werd het zogenoemde Warburg-effect bestudeerd. “Lang geleden ontdekte de Duitse biochemicus Otto Warburg al dat kankercellen versneld suiker omzetten in melkzuur,” lichtten de onderzoekers toe.

Tegenovergestelde

Gezonde cellen doen precies het tegenovergestelde. “Hoe agressiever de kanker, hoe sneller die cellen de suiker omzetten,” zeggen de wetenschappers.

“Maar waarom ze dat deden en of dat Warburg-effect enkel een symptoom is van de kanker, of er ook invloed op uitoefent, dat wisten we niet. Wij wilden dat achterhalen,” voegen ze toe.

De doorbraak is gepubliceerd in Nature Communications.

[Nieuwsblad]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Mooi dat dit nu door ‘wetenschappers’ is bevestigd, maar in het complementaire circuit is dit al …tig jaren bekend.

  Hoe dan ook, gaan de ziekenhuizen nu hun voedselaanbod aan kankerpatienten ook aanpassen? Of blijven snacks als Mars, Bounty e.d. gewoon bij de thee en de cola geserveerd worden?

  21 likes
  • Ja dat zal zo blijven denk ik. Hoe meer mensen ziek worden hoe meer geld er verdient kan worden. Iedereen pikt een graantje mee over de rug van ‘het simpele volk’, van voedselindustrie en zorgverzekeraars tot aan ziekenhuizen en de ‘big pharma’.

   12 likes
  • Als kankerpatient, weet ik uit ervaring dat hier voorlopig niets aan gedaan zal worden.
   Ik heb dit meerdere malen proberen te bespreken in de afgelopen 8 jaar, echter zitten de internist, oncoloog en zelfs je eigen huisarts, schaapachtig te kijken wanneer je hierover begint.
   Helaas worden door het nog steeds belachelijk maken van “complotdenkers” en “alternatievers” door lieden als Lubach, dit soort, noem het maar bewezen, feiten uit de algemene discussie gehouden en denken een heleboel mensen dat het ook weer een flutverhaaltje is.

   Voorbeelden te over om dit aan te tonen, maar voorlopig is het nog steeds jezelf kwaadmaken omdat je niet gehoord wordt….

   5 likes
  • Niet alleen de zoetwaren hoor. In vrijwel alle Unox soepen wordt suiker toegevoegd. Zelfs aan de “beroemde” erwtensoep.

   3 likes
 2. Een “DOORBRAAK”die in Nederland niet eens in het nieuws komt….Ofwel?? In de vorm van Arjan Lubach om het tegenovergestelde te beweren….beweren????”citeren “in opdracht van.
  Zoals wel vaker de laatste tijd..

  15 likes
 3. Het TV programma : Heel Holland bakt…..
  mensen die ernaar kijken krijgen gelijk trek in een gebak of iets zoet.. das de bedoeling van het programma misschien meer suikerjunks creëren..

  4 likes
 4. ” Het lijkt veelbelovend: kankercellen verbruiken meer suiker dan gewone cellen, dus door geen suiker te eten vertraag je de kankergroei.
  Deze uitspraak is gebaseerd op laboratoriumonderzoek en niet getest op mensen.

  Zelfs als we helemaal geen suiker eten, produceert onze lever dagelijks gemiddeld 200 gram suiker, wat ruimschoots voldoende is om kankerweefsel te ‘onderhouden’.
  Suiker beperken om kanker aan te pakken, heeft daarom weinig zin. ”

  https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/maakt-suiker-kanker-agressiever

  3 likes
  • Als lever suiker produceert impliceert dit dat het voor het lichaam noodzakelijk is.
   Heb een artikel gevonden over het Warburg-effect: http://chivo.nl/warburgeffect/.
   Hierin wordt het een en ander verklaart wat bovenstaande artikel weerspreekt. Ik snap dan ook werkelijk niet wat deze “wetenschappers” aan het doen zijn. Oh ja het zijn Belgen.

   1 likes
 5. Dus als ik goed lees veroorzaakt het geen kanker maar stimuleert de groei van aan wezige tumoren en gezwellen

  insuline geven die patienten suiker spiegel zo laag mogelijk houden (moet natuurlijk niet daar de pijp van uit gaan)

  3 likes
 6. Geen griep prik en ook geen andere vaccinaties ! ALLEMAAL HEEL SLECHT ! wAS OOK BANG VOOR MIJN KLEINKIND MAAr DE OUDERS HEBBEN HELAAS BESLOTEN TOCH DE VACCINATIES TE GEVEN helaas! tOT MIJN GROOT VERDRIET ! aLLEEN EEN BEZORGDE GROOTOUDER ! HERSENESPOELDE KINDEREN !

  0 likes
 7. De laatste jaren is suiker steeds goedkoper geworden!! In alle producten in de supermarkt, van thee tot groentes in blik(!), wordt suiker toegevoegd. Zo maakt de voedselindustrie ons ziek en de Big Pharma ons NIET beter. Google maar is op natriumbicarbonaat en ahoornsiroop wat dat doet tegen kanker en…. het kost niets.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

oncoloog

Oncoloog waarschuwt voor risico’s van straling: ‘Jongens, wees voorzichtig met 5G’

We moeten ons bewust zijn van de ...

marc de hond

Marc de Hond wenst president Trump kanker toe. Kijk, dit zijn zogenaamd de deugers op de linkse flank

Marc de Hond, de zoon van opiniepeiler ...