Homepagina » Mens en Dier » MSNBC-presentator houdt vurig betoog: “Amerika is gesticht op genocide”
MSNBC-presentator houdt vurig betoog: "Amerika is gesticht op genocide"

MSNBC-presentator houdt vurig betoog: “Amerika is gesticht op genocide”

In de Amerikaanse staat North Dakota protesteren honderden indianen tegen de aanleg van een omstreden oliepijpleiding naar Illinois. De leiding wordt bijna 1900 kilometer lang en doorkruist vier staten.

Indianen van de stam Standing Rock Sioux hebben net buiten hun reservaat bij het stadje Cannon Ball een kamp opgeslagen. Het aantal demonstranten in het kamp is snel gegroeid en bestaat inmiddels uit honderden indianen van verschillende stammen uit het hele land.

In november vorig jaar gaf de Amerikaanse overheid geen toestemming voor de bouw van de Keystone-pijpleiding. De indianenstammen willen ook dat de aanleg van de Dakota Access Pipeline wordt stopgezet en hebben een rechtszaak aangespannen.

Vijanden

De indianen kunnen rekenen op steun van een prominente commentator voor het grote MSNBC. Al sinds het begin van het koloniale tijdperk worden de vrije en oorspronkelijke bewoners van dit halfrond behandeld als vijanden, erger nog dan alle andere vijanden in alle andere oorlogen, zei Lawrence O’Donnell op 25 augustus aan het einde van zijn nieuwsshow The Last Word.

“Na al onze andere oorlogen werden verdagen ondertekend, waar we ons aan hebben gehouden,” ging hij verder. “Na de Tweede Wereldoorlog hielpen we Duitsland bij de wederopbouw. Met andere woorden: geen Noord-Amerikaanse indianenstam is ooit zo goed behandeld als de Duitsers na de oorlog.”

Indringers

Donald Trump is bang voor ‘indringers van buitenaf die onze manier van leven willen veranderen’, een angst waar de indianenstammen in Noord-Amerika al 500 jaar lang dag in dag uit mee worden geconfronteerd, aldus O’Donnell.

“De zonde van dit land is dat wij als indringers iedere indiaan doodschoten die we maar konden vinden en verdragen sloten met de rest,” zei hij. “Dit land is gesticht op genocide nog voordat het woord genocide überhaupt bestond, voordat er een oorlogstribunaal in Den Haag was.”

Hij legde uit hoe ieder verdrag sindsdien is geschonden en dat het doden van indianen een paar generaties terug nog de gewoonste zaak van de wereld was. Het kamp bij Standing Rock herinnert ons aan de verachtelijke daden die de meeste Amerikanen het liefst zouden willen vergeten, besloot O’Donnell.

Bekijk de video hieronder:

[Indian Country Today]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Jaya schreef:

  De Amerikanen moeten het land terug geven aan de oorspronkelijke bewoners, de Indianen.

  22 likes
 • Rob ter Horst schreef:

  Helemaal gelijk!

  17 likes
 • Caesar Lion Cachet schreef:

  LS…

  Het waren de Europese Khazaren en de Europese Inteelt Boeren en Uitschot die Amerika verwoestte en nog steeds verwoesten tot aan de dag van vandaag.

  11 likes
 • iubuntu schreef:

  Mooi gezegd en nog helemaal waar ook.
  “Land of the free and the damned.”

  12 likes
 • Padja schreef:

  Zucht, indianen wonen in India.
  Er worden natives americans bedoeld.
  Inheemse Amerikanen dus.

  1 likes
 • Wim schreef:

  Als de nucleare wapens vallen dan, is het van niemand meer en daarmee; “Basta”.

  4 likes
 • Jos schreef:

  Vergeet Australie niet ook daar hebben walgelijke praktijken plaats gevonden. Zal niet zeggen wat ik denk wat hier nu plaats vind in stilte met goedkeuring door de linksen,,,
  En dan wat er plaats vind met de Koerden met goedkeuring van de EU.

  3 likes
 • Bassie schreef:

  De Amerikanen moeten het land terug geven aan de oorspronkelijke bewoners, de Indianen.

  0 likes
 • flardinga schreef:

  Al die woorden die kunnen de First Nations niks helpen, daden kunnen dat wel, zie die pijpleidingen gewoon doorgaan, ten koste van alles moet het doorgang vinden, de First Nations hebben al eeuwenlang die prijs betaald, schoon drinkwater daar gaat het om bij die First Nations, zij hebben vaak geen eens electriciteit en hun reservaten en hun bevolkingen zijn de allerarmste van heel de VS, het liefste zou de Amerikaanse overheid hen uitroeien, maar ze doen het subtieler he, op de lange termijn gaan ze kapot en dat wil die overheid ook, genocide is het inderdaad, tegelijkertijd is dit zelfde land een groot voorbeeld voor veel blanke Nederlanders, hoe ik er echt over denk schrijf ik maar niet, en de First Nations help ik er niet mee ook en dat is het belangrijkste natuurlijk, wel bijzonder dat iemand het eens echt zegt op de Amerikaanse TV dat dan weer wel.

  0 likes
 • x

  Check Also

  merkel

  Ambassadeur vergelijkt Merkel met Hitler: ‘Zijn droom is uitgekomen!’

  De Maltese ambassadeur in Finland heeft de ...

  poetin

  Poetin haalt uit naar Westen: ‘Júllie werkten met hem samen, met Hitler’

  Het Europees Parlement heeft onlangs een resolutie ...

  >