Homepagina » Natuur en Milieu » Reusachtige oceaan ontdekt richting aardkern
Reusachtige oceaan ontdekt richting aardkern

Reusachtige oceaan ontdekt richting aardkern

Diep onder het aardoppervlak is een reusachtige oceaan gevonden die drie keer groter is dan alle oceanen tezamen. De ontdekking kan helpen verklaren waar de aardse zeeën vandaan zijn gekomen.

Het water zit opgesloten in ringwoodiet, een verschijningsvorm van het mineraal olivijn dat op een diepte van 700 kilometer wordt gevonden. De enorme omvang van het reservoir doet vermoeden dat de oceanen langzamerhand uit het inwendige van de aarde zijn voortgekomen.

“Dit is bewijs dat het water op aarde van binnenuit is gekomen,” zei hoofdonderzoeker Steven Jacobsen van de Northwestern University in de Amerikaanse staat Illinois. Het verborgen water dient mogelijk als buffer voor de oceanen aan het oppervlak, wat kan verklaren waarom ze al miljoenen jaren dezelfde omvang hebben.

Het team van Jacobsen gebruikte 2000 seisometers om seismische golven van ruim 500 aardbevingen te bestuderen. Deze golven passeren het binnenste van de aarde en kunnen aan het oppervlak worden gemeten.

Door de snelheid te meten waarmee de golven zich verplaatsten, kon het team bepalen welke soorten gesteente ze waren tegengekomen. De laag met water remde de golven aanzienlijk af. In zijn laboratorium produceerde hij ringwoodiet en stelde het vervolgens bloot aan de enorme druk en temperaturen op 700 kilometer diepte.

Bergtoppen

Op 700 kilometer onder het aardoppervlak wordt het water als gevolg van de druk en de temperatuur uit het ringwoodiet geperst. De bevindingen van Jacobson komen overeen met een recente studie door Graham Pearson van de Universiteit van Alberta in Canada. Pearson ontdekte dat diepere lagen van de aardmantel gigantische hoeveelheden water bevatten.

Het vermoeden bestaat al langer dat er in de aardmantel oceanen van water te vinden zijn. Tot dusver heeft Jacobsen alleen bewijs dat het waterhoudende gesteente onder de Verenigde Staten kan worden gevonden. Hij wil nu weten of het ook op de rest van de planeet voorkomt.

Als al het water in het binnenste van de aarde in één keer naar boven komt, zijn de bergtoppen de enige resterende stukken land, aldus Jacobson. Het onderzoek staat in vakblad Science.

[New Scientist]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

39 reacties

 1. Hier is geen sprake van vloeibaar water. Onder de eerste link vind je een press-release die inderdaad als titel heeft “oceans of water deep in the earth” — maar als je verder leest staat er “Though not in the familiar liquid form — the ingredients for water are bound up in rock deep in the Earth’s mantle”. Kort daarvoor staat “…oceans worth of water…” (GOED VOOR oceanen van water). De stof water is dus te vinden in een mantellaag, gebonden in mineralen in de vorm van hydroxyl. De concentratie is ongeveer 1%. “Oceanen” moet je dus overdrachtelijk lezen, niet letterlijk. Dat er water in de mantel voorkomt is al lang bekend. Het verklaart o.a. de explosieve stratovulkanen nabij subductiezones, waar het water met oceaansedimenten mee de mantel in wordt getrokken.

  2 likes
  • @Henk 001 Je bent volledig geslaagd .Het is nogal een verhaal waar de onzinnigheid van afdruipt.Jules Verne was zijn tijd ver vooruit en had het Heel goed gezien en verwoord .Het enige wat hij volgens mij niet heeft aangegeven was de hollow earth met de overgebleven mensheid van Lemuria 2 die in de H.E gevlucht zijn zo,n 30 milj jaar geleden.Waar in wezen het aardse paradijs is.!!! Naar de bodem v/d oceaan geholpen jawel door de atlantiers die zichzelf 13000 jaar geleden naar de bodem van de zee hebben laten verhuizen.Wat je een ander aandoet doe je dus jezelf aan..Nu in deze eindtijd komt alles aan het licht zo ook de 2 verdronken landmassa,s En zal b.v dit satanische Europa in kleine eilandjes uit elkaar vallen.En van dit verdorven pedo land zal misschien de Biesbos over blijven .de rest verdwijnt onder water.Wie zaait zal oogsten.

   0 likes
   • Wat een fantasie!!
    Atlantiërs op de bodem van de oceaan, al 13.000 jaar? Fantastisch. Lekker druk (à 100 bar per 1000 m diepte). Op de bodem van de Marianentrog +- 1100 bar (= 1100 kg/cm² waterdruk).
    En al 13 mln jaar in de H.E.? Op een diepte van 700 à 800 km? Dat is de overgangszone tussen de buitenste en de binnenste Aardmantel. Lekker warm +- 3000°C. Wat de druk op die diepte is heb ik niet gevonden (is nog 690 à 790 km dieper dan de Marianentrog).
    Fantastico, Jules Verne, The Early Sience Fiction. 20.000 mijl onder de zee … haha … de diepste zeebobem (Marianentrog) is niet eens 7 mijl. De diameter van de Aarde is nog geen 8000 mijl. … Hahaha.

    1 likes
    • de 20.000 mijl is de afstand afgelegd onder water. Niet de diepte. Bovendien zijn zeemijlen anders dan landmijlen.

     1 likes
     • OK Dani,
      1 landmijl = 1,6 km
      1 zeemijl = 1,8 km
      Maar Jules Verne blijft Science Fiction voor mij.
      Met Jules Verne kan je, denk ik, geen ernstige basis leggen.
      Het is en blijft een hele toer om de diepten van de oceanen te verkennen.
      En in het artikel gaat het om een diepte van 700 km waar een enorme druk en temperatuur heerst.
      Het kan, zoals je, net als Henk001 zei, niet om vloeibaar water gaan.
      Grtz, Waggi.

      1 likes
    • ga eens Plato goed lezen !
     jullie praten over de Atlantis, maar jullie hebben geen verstand van,wie was Atlas en zijn dochters?
     wie waren de atlantiers?
     ik ga je een beetje helpen er zijn allemaal Griekse namen,en het heeft te maken met de Griekse mythologie die jullie niet echt kennen,alleen maar van die stomme films die jullie aan kijken zijn die beledigt de geschiedenis en jullie inteligentie

     0 likes
   • Hoi Pietje Bell,
    Off Topic : Geloof je ook dat, naar Verne, er één “bemand” ruimteschip door de Van Allen gordels is geraakt om rond de Maan te cirkelen of er ooit op te landen, en terug te keren?
    Zover ben ik nog niet hoor.
    Tegenwoordig zegt de NASA zelf dat de V.Allengordels vol “killer particals” zitten.
    Google maar op “NASA Van Allen Probes”.
    Grtz, Waggi.

    0 likes
 2. Het spijt me dat ik de feestvreugde een beetje moet drukken: er is geen sprake van een echte oceaan van vloeibaar water. Onder de eerste link staat een press release met inderdaad de titel “oceans of water deep in the earth”. Wie de moeite neemt om even verder te lezen leest “though not in the familiar liquid form — the ingredients for water are bound up in rock in the Earth’s mantle”. Het water zit dus in de mineralen opgesloten in de vorm van hydroxyl. Die “oceans” moet je dus in overdrachtelijke vorm lezen, niet letterlijk. Dat er water in de aardmantel zit is al langer bekend, het verklaart o.a. de explosieve stratovulkanen nabij subductiezones, waar water met oceanisch sediment naar beneden de mantel in wordt getrokken.

  3 likes
 3. deze oceaan zou dan dus ook in princiepen nog onbekende en officieel uitgestorven dier storten kunnen bevatten dat is best een opwindende gedachten

  2 likes
 4. Met die enorme oceaan diep onder het aardoppervlak is er dan nog wel ruimte voor de ‘hollow earth’?

  1 likes
 5. drie keer groter dan alle oceanen te samen????
  moet mij eens uitgelegd worden hoe dat kan?
  het oppervlak van de aarde bstaat voor tweederde uit water en dan zou het 700 kilometer onder het oppervlak drie keer groter zijn?
  moet ergens een foutje zijn naar mijn idee.

  0 likes
  • Geen fout, het klopt wel. Het gaat namelijk niet om het oppervlak, maar om de inhoud.
   Er is op aarde ongeveer 1385 miljoen kubieke kilometer water. Onder het oppervlak zou zich dus zo’n 4000 miljoen kubieke kilometer aarde bevinden. De totale inhoud van de aarde is ongeveer 1,09 * 10E12 [km ³]

   2 likes
  • onder de oceanen zit ook een vaste oppervlakte hoor…

   0 likes
 6. Mr Garcia en Linda Kampen

  Een leuke meneer genaamd “Rj Seeker AB” heeft altijd tegen mij gezegd dat ik niet alles klakkeloos moet geloven wat ze over de aarde zeggen en andere rare gespuis. Ik merk nu idd dat hij gelijk heeft. Hij vertelde mij dat de aarde niet hol is en ook dat er geen Aliens (zoals wij die ons verbeelden) bestaan of een Alien ras in de holle aarde woont. Veel science/wetenschap is meestal gebasseerd op eigen bevindigen en berusten meestal niet feiten, dat melde hij ook. Hij zei op mijn tweet: Scientist can’t prove climate change nor evolution of mankind. Ze kunnen de missende link niet vinden, maar toch claimen ze dat het evolutie is. Hij schijnt daarin ook gelijk te hebben. Ik kreeg reactie terug van: Scientist doesn’t disprove God. They are debating God and battling against other unexplained things.

  Deze gozer is real! Er zit wat puurheid in hem. Wij volgen hem nu al een tijdje.

  1 likes
  • niet alles klakkeloos moet geloven wat ze over de aarde zeggen en andere rare gespuis!!!
   Deze gozer is real! Er zit wat puurheid in hem. Wij volgen hem nu al een tijdje!!!
   En slaapt u vooral verder….u moet niet alles geloven …maar dus wel van hem??
   nee hoor met triljoenen sterrenstelsels ..zijn wij als mens echt de enige ….pffffff
   wake up!!!

   1 likes
 7. ***Als al het water in het binnenste van de aarde in één keer naar boven komt, zijn de bergtoppen de enige resterende stukken land, aldus Jacobson. ***
  De oude ‘mythen’ zeggen ook dat het water uit de Aarde kwam en slechts de bergtoppen boven water bleven staan. De zonvloed dus.

  1 likes
 8. Hi allemaal,

  Als ze water hebben gevonden dan kan dat van de binnenaarde zijn.
  Let wel iedereen is aangeleerd dat hoe dieper je gaat het steeds warmer word.
  Dus onder de laag magma is dus iets wat koeler is dan het magma van meer dan 1000 graden. Water kookt bij ongeveer 100 graden afhankelijk van de druk. Het water zou een dergelijke grote druk ontwikkelen dat het allang een gaatje zou hebben gevonden naar een plek met minder druk of naar het oppervlak als het zo heet zou zijn als het magma.
  Dus we kunnen aannemen dat het binnen in de aarde koeler is dan men denkt en niet zo massief en dat wellicht de druk niet zo hoog zal zijn als men aanneemt.

  Ik wens iedereen een fijne dag toe namaste

  0 likes
  • Henk001 kan ik nog begrijpen.
   Maar dat de Aarde op grotere diepte weer gaat afkoelen is weer zo’n dijenkletser!!
   Welja, wellicht hebben we op 700 à 800 km diepte holle ruimten met een gereduceerde druk van 1 Atmosfeer en een temperatuur van pakweg 27 °C … haha. Wie weet ook een minizonnetje en ‘s nachts een minimaantje … haha. Laat ons het strand en de palmbomen niet vergeten.
   Leuke reacties hier.

   1 likes
 9. Voor Waggi, en alle anderen die gewend zijn om in ‘3D’ te denken:
  Ga het boek “Metatron spreekt” eens lezen, met een OPEN mind. Er zou natuurlijk ook leven kunnen zijn zoals wij dat helemaal NIET kennen, in een andere vorm, niet zoals wij in 3D. Moeilijk voorstelbaar? Misschien, kijk maar eens naar ‘What the bleep do we know’ waar een filmpje te zien is van figuren in 2D, die zich 3D helemaal niet kunnen voorstellen vanuit hun eigen (be)leefwereld. Dat is net zoiets… je zult dus veel meer je verbeelding moeten gaan laten spreken als je ook maar even wilt kunnen open staan voor heel andere werkelijkheden. Wat niet betekent dat je niet kritisch moet blijven lezen, horen, kijken, etc! De grootste uitdaging is echter om je eigen concepten en ideeën los te durven laten en je te laten verrassen door iets heel anders wat er ook wel eens zou kunnen zijn. Be my guest! Het wordt er een stuk spannender en leuker op als je alle mogelijkheden open houdt en onderzoekt 😉 althans … dat is mijn mening.

  0 likes
 10. Hoezo water tekorten ?
  Het principe ; er is genoeg voor iedereen is hiermee bewezen.
  Waar water is , is voedsel. Wat een volksverlakkerij, alle honger en extra belastingen.

  0 likes
  • Dat Lijkt mij niet zo’n slim idee, dat water aanboren:

   (1): de boorput is 700 meter diep, met veel geologische obstakels..

   (2): dan veroorzaken we onze eigen zondvloed, via een fontein dat onder
   enorme waterdruk staat..

   0 likes
 11. Als genoeg mensen iets geloven word het realiteit. dit is een natuurwet, The law of attraction.

  0 likes
 12. Dit verhaal zou wel in het straatje van de holle aarde theorie passen. Deze zou op 800km diepte zijn. Zou dus makkelijk moeten passen

  0 likes
 13. Wat een onzin!!
  De Aardkorst is maar gemiddeld 30 km dik. Alles wat daaronder zit is een gloeiende, vloeibare steenmassa. Zie wat er uit de vulkanen komt : vloeibare steen!!
  Water à 2000 °C = super-, superkritische stoom met een onvoorstelbare druk!!
  Met zo’n watermassa op 700 km diepte bestond Moeder Aarde allang niet meer!! Wij ook niet.
  Heb me goed geamuseerd. Haha … Holle Aarde … haha.
  Grtn, Waggi.

  0 likes
 14. Wow, gaaf zeg. Even samengevat, onze Maan botste een paar miljard jaren geleden tegen de Aarde, vandaar de Stille Oceaan aan één kant en Pangea aan de andere kant. Bovenstaand verhaal verklaart inderdaad waar het water van de oceanen vandaan komt.

  Maar waar kwam onze Maan vandaan? Vanaf de Zon gezien: Mercurius heeft geen manen, het is zelf een soort van maan. Venus heeft wellicht wat kleine steentjes dwarrelen, dat weet ik zo niet. En onze buurman aan de andere kant, Mars, heeft een paar manen met een grootte van hooguit 20 km doorsnede. Daarna komen Jupiter en Saturnus, en zij hebben vele manen in grootte vergelijkbaar met onze Maan. Dat is raar! Hoe komt de Aarde aan zo’n grote maan? De Aarde en de Maan zijn een soort dubbelplaneet. En hoe dat zo ontstaan is mag je zelf bedenken. Ik scherm zelf altijd met de theorieën van Zecharia Sitchin, maar ik ga dat nu niet doen, want ik weet ook wel dat velen dit onzin vinden, maar onze Maan komt wellicht wèl van de collectie manen van Jupiter of Saturnus. Onlangs is nog in het nieuws geweest dat de gesteenten van onze Maan niets te maken hebben met die van onze planeet. Ik vind het overigens toevallig dat bij een zonsverduistering onze Maan precies de Zon afdekt (soms iets minder), oftewel vanaf de Aarde gezien is de Maan perspectivisch even groot als de Zon. Toeval? En de Maan toont ons altijd één kant. Ook toeval? Een beter voorbeeld van een dubbelplaneet is er niet.

  0 likes
  • Enneh, trouwens, maar dat gaat heel ver… Als je een ruimteschip wilt bouwen om je thuisplaneet te ontvluchten omdat jouw ster gaat ontploffen of omdat jouw planeet niet meer bewoonbaar is? Wij denken dan altijd aan aerodynamische ruimtevoertuigen waarmee je een andere bewoonbare planeet opzoekt bij een andere ster. Maar waarom aerodynamica in een (bijna) vacuüm? Is een groot bolvormig ruimteschip niet logischer? Waarmee bouw je die? Liefst met materialen die direct voorhandig zijn, zoals stenen en zand. Of gebruik een maan van een grote planeet in de buurt. In tegenstelling tot mijn vorige theorie (onze Maan was er één van Saturnus) kan onze Maan ook wel een overblijfsel zijn van zo een ontsnappingsvaartuig. Wellicht is onze Aarde op die manier gekoloniseerd door mensen van heel ver weg!

   0 likes
  • Dat de gesteenten van de Maan “niets” te maken hebben met die van de Aarde is niet waar. Er zijn overeenkomsten en er zijn verschillen. De inslagtheorie kan niet alles verklaren, maar is nog steeds de beste kandidaat, omdat ie andere dingen, zoals de verdeling van het impulsmoment juist het best verklaart. Een maan die ooit gravitationeel gebonden was aan bijv Jupiter in zo’n mooie baan om de Aarde krijgen dat gaat je hemelmechanisch niet lukken, tenzij je er nog een stuk of wat extra hoogst onwaarschijnlijke veronderstellingen aan toevoegt, zoals een verstoring door een onbekende planeet om hem los te maken en daarna weer zo’n verstoring die precies de (bijna) cirkelbaan om de Aarde tot gevolg zou hebben, zoiets als twee keer op rij de hoofdprijs in de loterij winnen.
   Gemiddeld is de schijnbare diameter van de maan net even groter dan die van de Zon (4%), maar omdat de maan niet altijd even ver staat is die schijnbare diameter soms iets minder. Waarom zou dat geen toeval kunnen zijn?
   Dat de maan altijd dezelfde kant naar de Aarde keert heeft een duidelijke verklaring. De getijdenkrachten van de Aarde op de Maan rekken het maanmateriaal een beetje uit, de maan heeft een kleine uitstulping naar de Aarde toe dat heeft de oorspronkelijke rotatie die de maan ongetwijfeld gehad heeft afgeremd totdat deze gelijk op ging met haar omlooptijd om de Aarde. Het omgekeerde doet de maan ook met de Aarde, alleen duurt het nog een paar miljard jaar voordat ook de aarde altijd dezelfde kant naar de maan keert. Maar ons etmaal wordt ook voortdurend een beetje langer. Je mag Aarde-Maan best een dubbelplaneet noemen, dat doen veel astronomen ook, maar wat heeft die naamgeving met de locked rotation van de maan te maken?

   0 likes
   • Toen een andere protoplaneet ter grootte van Mars met de proto-Aarde botste , iets meer dan 4 miljard jaar geleden, bestonden er nog geen continenten. In feite was de vroege Aarde één grote (niet zo diepe) oceaan. Pangea is een supercontinent van 250 miljoen jaar geleden. Daar zit pakweg 3,8 miljard jaar tussen.

    0 likes
 15. Anaclara,
  Na jaren in andere dimensiedenksferen te hebben vertoefd ben ik terugekeerd naar een wereld die me meer vertrouwd is.
  En de “bleep”-achtige dvd’s heb ik alemaal gezien.
  Ik blijf geïnteresseerd, maar sorry, ‘k geloof niet in holle ruimtes op 700 à 800 km onder onze voeten.
  O, ja er kunnen wellicht wel Metetron-achtige wezens en Galactische Federaties bestaan die ons continu ‘zouden’ bijstaan.
  Waarom verblijven ze in “holle ruimtes” als ze een andere bestaans-/dimensiestructuur hebben en wij hen toch niet kunnen waarnemen?
  En dat ik op 9ForNews kom bewijst dat ik weldegelijk onderzoek 😉 ;-).
  Gegroet, Waggi.

  0 likes
  • @Anaclara,

   Ben dit nog vergeten te zeggen :
   Heb geprobeerd het te bekijken in de MonoDimensies en in de MultiDimensies van Michiu Kaku.
   Lees en bekijk alles wat ik vind van Rupert Sheldrake, Lynne Mc Taggart, Ervin Laszlo en vele anderen.
   Vind graancirkels en ooparts uitermate interessant.
   Heb net “Forbidden Archeology” van M. Cremo besteld.

   Denk niet dat ik ongeïnteresseerd ben of een gesloten mind heb … :o).

   Grtz, Waggi.

   0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Bewoonbare superaarde ontdekt waar vloeibaar water kan bestaan. Deze spannende ontdekking kwam totaal onverwacht

Bewoonbare superaarde ontdekt waar vloeibaar water kan bestaan. Deze spannende ontdekking kwam totaal onverwacht

Astronomen hebben aangekondigd dat ze de meest ...

Pluto zou helemaal bevroren moeten zijn, maar blijkt nu vloeibare oceanen te herbergen. Is hier leven?

Pluto zou helemaal bevroren moeten zijn, maar blijkt nu vloeibare oceanen te herbergen. Is hier leven?

Pluto blijft ons verrassen. Toen de ruimtesonde ...