Homepagina » Gezondheid » “Genoeg redenen om suiker als drug te beschouwen”
"Genoeg redenen om suiker als drug te beschouwen"

“Genoeg redenen om suiker als drug te beschouwen”

De maatschappij moet suiker net als alcohol en tabak als een drug behandelen. Dat stelt Robert Lustig van de Universiteit van Californië in een wetenschappelijke studie in het tijdschrift Advances in Nutrition, een paper in vakblad Nature en een interview met Vox.

Lustig benadrukt dat de mens maar een beperkte hoeveelheid suiker kan verwerken. Zes tot negen theelepels per dag is geen probleem, maar meer dan dat – Amerikanen consumeren er bijvoorbeeld gemiddeld 22 per dag – ligt aan de basis van hartziektes, obesitas, diabetes, kanker, dementie en leveraandoeningen.

Voedselproducenten voegen op grote schaal suiker toe aan hun producten. Ze proberen hun klanten zoveel mogelijk producten te verkopen. Mensen krijgen net als drugsverslaafden last van zware ontwenningsverschijnselen als ze na langdurige overmatige suikerconsumptie proberen af te kicken.

Volgens Lustig is suiker een verslavende substantie met een hoog potentieel voor misbruik die overal verkrijgbaar is en nadelige gevolgen heeft voor de maatschappij. Suiker voldoet daarmee aan de criteria om het te controleren, te belasten en te reguleren, aldus de medisch expert.

De meeste mensen beseffen dat suiker gevaarlijk kan zijn, maar een suikerbelasting of strengere regulering schiet de meesten in het verkeerde keelgat. Toch is suiker volgens 15 procent van de Amerikanen gevaarlijker dan tabak, alcohol of cannabis.

Lustig wil mensen aansporen hun gedrag te veranderen door een suikerbelasting te combineren met subsidies voor gezond voedsel. “Op allerlei manieren beperken we misbruik van andere drugs: we maken ze duurder en beperken hun toegankelijkheid,” zei hij. “Tegen suiker doen we echter niets. We geven het aan pasgeboren baby’s en aan kleuters. We bieden het aan op verjaardagsfeestjes en op scholen. Ga een supermarkt binnen en je hoort tal van kinderen erom zeuren. We zijn een natie van verslaafden.”

Bekijk ook onderstaande video over suiker:

[Express]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Edwin
Edwin
6 jaren geleden

Ik snap de gedachtegang wel, zelf ben ik ook niet zo happig op suiker…
Maar wie verzint al deze producten?
De mens zelf, we verzinnen de gekste dingen om er maar geld aan te kunnen verdienen, weer zo’n fijne uitvinding van de mens : geld..
Al dat verbieden, al dat krampachtige gedoe, schiet het echt op?
Zodra we middels wetgeving de mensen veilig afgeschermd denken te hebben van een of ander kwalijk product, komt er weer iets anders om de hoek kijken dat de mensheid bedreigd.
Utopia, bestaat dat wel? Is het beeld van een perfecte toekomstige samenleving, de perfecte mens die nooit meer ziek wordt of kan sterven…haalbaar? Is het streven naar een ideale samenleving niet hetgene wat juist vele mensen tot waanzin drijft?

Nogmaals, ik probeer geen pleidooi te voeren voor suiker, in mijn ogen is het troep.Het gaat mij om het volgende: Suiker is een product dat door mensen gemaakt is….
Moeten we de mens voor de mens beschermen?
En heeft de geschiedenis ons niet geleerd dat alles wat verboden wordt juist interessant wordt om ermee te gaan experimenteren?

Idealisme is een mooi principe, mooie uitvindingen heeft het voortgebracht…maar in hoeverre moet idealisme worden doorgevoerd?

Jody
Jody
6 jaren geleden

Helemaal mee eens!! ik probeer nu al bijna 2 jaar af te kicken van suiker en ik heb er nog steeds moeite mee.. ondanks dat ik weet dat ik er heel erg moe van word, kan ik het soms niet weerstaan om iets met suiker te eten. het is echt bende, ik ben voor suikerbelasting!

Fred
Fred
6 jaren geleden

Hierover valt genoeg te lezen de laatste jaren.
Voor mij was het lezen van ‘Sugar blues’ ( wat ongelukkig vertaald in het Vlaams “Suikerweeën), geschreven door William Dufty, de ommekeer in mijn suikergebruik.

Een absolute aanrader!

Len
Len
6 jaren geleden

Teveel suiker is zeker zeer slecht.
Als kind kreeg ik mee: Van suiker krijg je slechte tanden en word je dik.
Wel, er is wel veel meer aan de hand dan dat.
Van teveel suiker zal je letterlijk ouder worden: je bloedvaten worden harder, je huid slechter, hart en vaatziekten.

Niet alleen zit overal bewerkte suiker in, als we denken geen suiker te eten, dan eten we alsnog suiker.
Wit brood is puur suiker, enkel zetmeel is bijna 100% koolhydraten en heeft een glycemische index die dicht tegen kristalsuiker aan zit. Friet idem dito. (energie boost van frietje? vraag je af waarom…)

Suiker is niet per definitie slecht, je hebt het hard nodig, maar het zit bijna overal in dus te kort kom je het in elk geval NIET. Een handige vuistregel is: bewerkt eten = veel suiker. Zodra je meer producten gaat eten die direct in de natuur te vinden zijn dan eet je automatisch (mits gevarieerd natuurlijk) minder suiker. Best lastig nog, want onze hele wereld is erop gericht om niet zo te eten. Het is duur en onhandig.

Ik ben echter voor een groot deel om.
Begin bijvoorbeeld met je ontbijt. eet geen brood. Veel mensen eten brood en dan ook nog eens met hagelslag bijvoorbeeld. Ik snap dat wel, je krijgt meteen een suiker-boost. sloot koffie erover en wakker. Ik start de dag met 3 glazen water, noten en fruit. bevalt zeer prima, is genoeg in te variëren.

just my 2cts

biko
biko
6 jaren geleden

Koolhydraten = suiker.
Dus denk niet dat je er met het schrappen van snoepgoed bent.

Louise
Louise
Reactie op  biko
6 jaren geleden

Het is tegenwoordig ook weer de trend alle vormen van suiker zwart te maken.

Er bestaan enorme grote verschillen tussen de soorten suiker.

Neem je witte suiker, glucosesiroop, wit brood? Of neem je vers fruit, of zilvervliesrijst dat de goede koolhydraten bevat. Het lichaam werkt op koolhydraten, en geeft je energie. Geloof me zonder koolhydraten kan je niet meer nadenken en wordt je helemaal slap.
Het ‘enige’ wat je moet doen is de TOEGEVOEGDE en de SLECHTE suikers vermijden.

Natuurlijke, aanwezige koolhydraten/suikers zijn prima en heb je juist nodig.

Jippiiiiiiiiiii!!!
Jippiiiiiiiiiii!!!
6 jaren geleden

Ik gebruik helemaal geen suiker, eet wel gevarieerd misschien uit bruin en of wit brood ik wissel het af, maar ik gebruik nooit theelepeltjes en of suikerklontjes niet in de koffie en ook niet in de thee, ik snoep zelden af en toe pure chocolade. Maar dit ook eigenlijk niet meer, ik heb wel suiker in huis maar dat gebruiken alleen de visite 🙂

eNdEmiOn
eNdEmiOn
6 jaren geleden

Prima dat er een verbod komt op onnodig toegevoegde suikers. Je kent ze wel die waarvan je het helemaal niet bewust proeft zoals tegenwoordig altijd ±3% suiker in de chipszak zit. En zo ook in tal van andere producten.

Maar zo’n idee van belasting valt ook bij mij meteen in het verkeerde keelgat. En vind het ook helemaal geen goede zaak dat het op die andere producten zit zoals aangehaald. Het wel of niet tot je nemen van bepaalde substanties is wat mij betreft aan jezelf.

x

Check Also

sociale media

Ben jij nog wel echt vrij, of heeft dit gevaarlijke fenomeen jou ook in zijn greep?

Het gebruik van sociale media zoals Facebook, ...

ua nfn kinderobesitas

Schokkend: Meer dan 124 miljoen kinderen dreigen vroeg te sterven

Er is een ware crisis gaande, die ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

8
0
We lezen graag je reactie!x