
Een internationaal team wetenschappers heeft het DNA van 151 Egyptische mummies onderzocht. De mummies dateren van 1400 voor Christus tot 400 na Christus.
Voor zover bekend is dit de eerste keer dat onderzoekers DNA-materiaal uit het skelet van een mummie hebben gehaald.
Het onderzoeksteam wilde vooral weten of de veroveringen van Alexander de Grote en andere buitenlandse machten invloed hebben gehad op de Egyptische bevolking.
Minder
Uit het onderzoek blijkt dat de oude Egyptenaren minder verwantschap tonen met de Afrikanen ten zuiden van de Sahara en vooral verwant waren aan volkeren uit Europa en Turkije.
Uit de DNA-analyse van de Egyptische mummies bleek dat ze genen deelden met de mensen uit het Middellandse Zeegebied.
De onderzoekers ontdekten dat de oude Egyptenaren het nauwst verwant waren aan oude volkeren die in De Levant leefden, het gebied dat het tegenwoordige Turkije, Syrië, Jordanië, Israël en Libanon beslaat.
Baanbrekende studie
Ze waren ook nauw verwant aan Europese en Anatolische volkeren uit de jonge steentijd.
Intensieve contacten met Afrikaanse volkeren kwamen pas de afgelopen 1500 jaar tot stand, zo blijkt uit de studie van het Max Planck Institute for the Science of Human History in de Duitse stad Jena.
De baanbrekende studie is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.
De titel moet zijn.. Europeanen zijn meer Egyptisch dan…?
Enig idee wat Egypte allemaal voorstelde vroeger, los van de farao en piramide verhalen? Waarom denk je dat de Romeinen er graag waren?
Er is veel gestolen en geplunderd.
“we” zijn nu een mengelmoes geworden ,er waren eerst enkele bronnen van “mensen ” wellicht…
Weinig baanbrekend.
Dit is al zeer lange tijd bekend.
De mummies zelf laten niets aan twijfel over.Een van mijn favorieten is Ramses II.
DNA onderzoek liegt er ook niet om.
Begin jaren 70 vorige eeuw werd er een organisatie in het leven geroepen notabene met behulp van de V.N. , het zgn. afrocentrisme wat een hoop schade heeft gedaan zover zelfs dat wetenschappers lange tijd geen publicaties deden.
Maar de hoeveelheid aan onderzoek gecombineerd met steeds nieuwere technologien maken onmogelijk dat men er nog om moet/kan zwijgen of zelfs liegen.
De vraag is hoe deze geschiedvervalsing/geheimhouding binnen de Egyptologie uberhaupt zo lang vorm heeft kunnen hebben.En met welk doel in ogen?
151 mummies vind ik nou niet echt veel om daaruit conclusies hoe groot de DNA verwantschappen van de bevolking toen des tijds is geweest. Wat waren de criteria voor het selecteren van de gebruikte mummies, gebaseerd op deze informatie lijkt het mij dat de onderzoekers zichzelf de uitslag gaven die ze wilde hebben. Nu ben ik niet bekend met dit onderzoek, en van het weekend zal ik eens kijken wat hun onderzoek echt inhield, maar op basis van deze gegevens in dit artikel krijg ik nou niet de indruk dat dit echt om een serieuze studie is gegaan.