Homepagina » Universum » Rode dwerg scheerde 70.000 jaar geleden door ons zonnestelsel
Rode dwerg scheerde 70.000 jaar geleden door ons zonnestelsel

Rode dwerg scheerde 70.000 jaar geleden door ons zonnestelsel

Zo’n 70.000 jaar geleden passeerde een rode dwergster de Oortwolk aan de rand van ons zonnestelsel. De ster kwam vijf keer zo dicht bij onze zon als Proxima Centauri, de ster die op dit moment het dichtst bij de zon staat.

De rode dwerg, ‘ster van Scholz’ geheten, passeerde de zon op een afstand van ongeveer 0,8 lichtjaar, zo melden wetenschappers van de Universiteit van Rochester in het tijdschrift Astrophysical Journal Letters.

Op basis van simulaties hebben de onderzoekers vastgesteld dat sommige kometen in de Oortwolk waarschijnlijk uit hun baan raakten door dit object. Het is echter onwaarschijnlijk dat de ster voor een kometenregen heeft gezorgd.

Uit de baan van de ster kan worden afgeleid dat het hemellichaam 70.000 jaar geleden op 52.000 astronomische eenheden (0,8 lichtjaar) van de zon stond. Proxima Centauri staat ter vergelijking op 4,2 lichtjaar van de zon.

De astronomen schrijven dat ze er 98 procent zeker van zijn dat de ster door de buitenste Oortwolk is gegaan, een gebied aan de rand van ons zonnestelsel gevuld met biljoenen kometen. De snelheid van de ster van Scholz is gemeten met behulp van telescopen in Chili en Zuid-Afrika.

De ster van Scholz staat momenteel op 20 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Eenhoorn. Op het moment dat de ster door het zonnestelsel scheerde, moet hij een magnitude van 10 hebben gehad. Het is volgens de onderzoekers mogelijk dat de ster 70.000 jaar geleden af en toe met het blote oog kan zijn gezien door onze voorouders.

[Rochester]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Ga vlug naar onze shop en profiteer nog tot en met 8 juli van 15% korting! KLIK HIER!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. En dat gebeurt nu weer !
  Waarom staat daar niks over in dit artikel ?
  Lijkt me wel even iets belangrijker, dan wat er 70.000 jaar geleden gebeurt is.

  2 likes
  • Hai Ellen, dat ligt er maar aan vanuit welk perspectief je dat ziet, welke volgens mij wel duidelijk is. Als je het bekijkt vanuit het perspectief dat er bijv, geen heden, verleden of toekomst is, betoogt dat weer een heel andere benadering. Even ter verduidelijking, we zijn slechts een schimp in het heelal en een tijds fractie welke wij bijv. een miljoen jaar noemen kan wellicht een universele seconde zijn. Als je je afvraagt of je nu snel je spaarrekening moet leeghalen, luidt het antwoord dan ook “te laat”…..of was het nou “te vroeg”?
   Ofwel, feiten onder ogen zien en dan het totaal tegenover gestelde voor mogelijk houden…en alles wat daar tussenin zit of zoiets. Dat is niet alleen maar interessant maar vooral ook erg leuk. Groetjes, Jeff

   2 likes
   • Ik begrijp je reactie niet. Klinkt voor mij een beetje als New Age geneuzel.
    We leven in een 3e dimensie en daar bestaat tijd wel degelijk.
    In 1955 was ik een pasgeboren baby, nu ben ik een vrouw van 59 jaar.
    Dat verschil kun je ook zien.
    Ik heb in de tussentijd een heleboel ervaringen opgedaan, en omdat ze opeenvolgend waren, heb ik ervan kunnen leren.
    Actie-reactie, weet je wel.
    Daarvoor bestaat tijd hier dus (nog) .
    Anders zouden we niet kunnen leren van onze ervaringen.

    6 likes
    • Dan heb jij in 59 levensjaren niet veel geleerd als er een rode dwerg nu door het zonnestelsel zou trekken waren we allang maar allang dood. Ook zou je dat ding elke avond zien het is 86 x Jupiter en een bruinester want het is eigenlijk een dubbelster. Ook word er geschat dat hij over 30,000 jaar weer in de buurt komt van ons zonnestelsel. nu is de 20 lichtjaar weg en kan niks van invloed hebben op het zonnestelsel.

     Maar vind het het echt ongelofelijk dat je zou uit spraak doet. lees en studeer voor dat je dingen gaat zeggen die niet waar zijn.

     4 likes
     • dat van die 30.000 jaar kom ik nergens tegen. hoe kom je daaraan? lijkt me ook tamelijk onwaarschijnlijk, aangezien hij nu op 20 lj afstand met hoge snelheid van ons af beweegt. zou hij plotseling zijn snelheid omkeren en de afstand waarover hij zich in 70.000 jaar van ons verwijderd heeft in 30.000 jaar terug kunnen afleggen?

      7 likes
     • JohmSmith, doe geen moeite. Dit heb ik EllenB al eens eerder proberen uit te leggen. Ze leeft in een eigen wereld waar zwaartekracht en logica geen rol speelt.

      6 likes
    • zoals ik al zei Ellen; het ligt er maar aan vanuit welk perspectief je het ziet. Groet je wederom.

     0 likes
    • Ellen,
     Alles draait rond of gaat met gebogen banen in het heelal.
     Ook jouw leven is niet een opeenstapeling van opeenvolgende gebeurtenissen!
     Dat is lineair denken, 3D dus.
     Jouw leven verliep in cycli, in 7-jaarsfasen.
     Er waren gebeurtenissen in de periode van bv. 14 t/m 21, je kon daar al die willens en eisen niet uitvoeren. Het kan dus heel goed zijn dat je tussen je 42e en je 49e iets hebt opgepakt wat in de pubertiet is blijven liggen. Dat is dan wel 21 jaar onder de oppervlakte blijven liggen en ziet opnieuw het licht. Cycli en sprongen. Nooit lineair!
     Omdat we nu in een tijd leven die zegt; ‘ rechtuit kom je het verst’, Zie je ook dat vele levens van mensen middels events gaan. Ja, die event’s zijn gestapeld, omdat het ene event niets met het ander event te maken heeft. Tussen het een en het ander zit geen verbinding. De levensloop is versplinterd, en dit versplinteren gebeurt al op zeer jonge leeftijd bij kinderen. (door tv kijken, en onderwijs). Een versplinterd leven leidt tot event-achtige levensgang. “jongens valt er ergens nog wat te beleven”? event. Alles is buiten je / ons, niets meer dat je/ons leidt naar verinnerlijking. Naar heelheid.

     0 likes
  • Daar is de onbeschofte EllenB weer. Kom je wederom met Niburu en het dubbelzon systeem?

   4 likes
  • Welke ster doel jij op Ellen?

   3 likes
 2. Er zijn dan misschien wel 2 manieren waarop een zonnestelsel ontstaat? Beweging van alle materie om een zwart gat, maar ook materie wat eens ter met zich meedraagt wanneer deze beweegt.
  Wij zijn ook in ”beweging”, niet alleen de aarde om de zon, maar we draaien ook om het massieve zwarte gat in het centrum van onze galaxy. Het zwarte gat is ook in beweging. Hier merken we echter niks van.
  Hele galaxies draaien om een zwart gat heen en ook om elkaar. Deze bewegen vrijlijk in de ruimte, maar omdat dit zo massaal is voelen wij hier niks van, tot een galaxy met een andere samensmelt. Wat er dan gebeurd is nog onduidelijk. Botsen alle objecten tegen elkaar of smelten de galaxies zonder geweld samen. Deze dans is erg fascinerend.

  Dat er ook ”losse” planeten en sterren zijn is ook vrij logisch. Deze moeten de juiste aantrekkingskracht vinden, zodat ze de weg niet meer hoeven te vervolgen. Het lijkt wel of de kosmos voor alles en iedereen een missie heeft. Vind de juiste materie en je zult een fijne tijd hebben.

  0 likes
 3. Zijn er geen geschriften, of rotstekeningen die naar deze gebeurtenis wijzen? Hoe zit het met deze gebeurtenis, en het bijna uitsterven van de Mens 70000 jaar geleden?

  0 likes
 4. Dit is volgens mij een van de grootste ontdekkingen ooit. Het kan verklaren hoe intelligente levensvormen zich verspreiden door het heelal.
  Lees en oordeel aub niet te snel
  http://www.evawaseerst.be/kern.htm

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

coronavirus

5 manieren waarop voeding u kan helpen om het coronavirus te bestrijden

Er zijn veel onzekerheden rond het coronavirus. ...

maan

Soms zijn ze uren te zien. Wat zijn toch die vreemde flitsen op de maan?

Er komen vreemde flitsen uit de maan, ...