Universum

Rode dwerg scheerde 70.000 jaar geleden door ons zonnestelsel

Help anderen door dit met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zo’n 70.000 jaar geleden passeerde een rode dwergster de Oortwolk aan de rand van ons zonnestelsel. De ster kwam vijf keer zo dicht bij onze zon als Proxima Centauri, de ster die op dit moment het dichtst bij de zon staat.

De rode dwerg, ‘ster van Scholz’ geheten, passeerde de zon op een afstand van ongeveer 0,8 lichtjaar, zo melden wetenschappers van de Universiteit van Rochester in het tijdschrift Astrophysical Journal Letters.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/08/verwar-intelligenrtie-niet.jpg

Op basis van simulaties hebben de onderzoekers vastgesteld dat sommige kometen in de Oortwolk waarschijnlijk uit hun baan raakten door dit object. Het is echter onwaarschijnlijk dat de ster voor een kometenregen heeft gezorgd.

Uit de baan van de ster kan worden afgeleid dat het hemellichaam 70.000 jaar geleden op 52.000 astronomische eenheden (0,8 lichtjaar) van de zon stond. Proxima Centauri staat ter vergelijking op 4,2 lichtjaar van de zon.

De astronomen schrijven dat ze er 98 procent zeker van zijn dat de ster door de buitenste Oortwolk is gegaan, een gebied aan de rand van ons zonnestelsel gevuld met biljoenen kometen. De snelheid van de ster van Scholz is gemeten met behulp van telescopen in Chili en Zuid-Afrika.

De ster van Scholz staat momenteel op 20 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Eenhoorn. Op het moment dat de ster door het zonnestelsel scheerde, moet hij een magnitude van 10 hebben gehad. Het is volgens de onderzoekers mogelijk dat de ster 70.000 jaar geleden af en toe met het blote oog kan zijn gezien door onze voorouders.

[Rochester]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
EllenB
EllenB
9 jaren geleden

En dat gebeurt nu weer !
Waarom staat daar niks over in dit artikel ?
Lijkt me wel even iets belangrijker, dan wat er 70.000 jaar geleden gebeurt is.

nunki
nunki
9 jaren geleden

Zijn er geen geschriften, of rotstekeningen die naar deze gebeurtenis wijzen? Hoe zit het met deze gebeurtenis, en het bijna uitsterven van de Mens 70000 jaar geleden?

Bokito
Bokito
9 jaren geleden

Er zijn dan misschien wel 2 manieren waarop een zonnestelsel ontstaat? Beweging van alle materie om een zwart gat, maar ook materie wat eens ter met zich meedraagt wanneer deze beweegt.
Wij zijn ook in ”beweging”, niet alleen de aarde om de zon, maar we draaien ook om het massieve zwarte gat in het centrum van onze galaxy. Het zwarte gat is ook in beweging. Hier merken we echter niks van.
Hele galaxies draaien om een zwart gat heen en ook om elkaar. Deze bewegen vrijlijk in de ruimte, maar omdat dit zo massaal is voelen wij hier niks van, tot een galaxy met een andere samensmelt. Wat er dan gebeurd is nog onduidelijk. Botsen alle objecten tegen elkaar of smelten de galaxies zonder geweld samen. Deze dans is erg fascinerend.

Dat er ook ”losse” planeten en sterren zijn is ook vrij logisch. Deze moeten de juiste aantrekkingskracht vinden, zodat ze de weg niet meer hoeven te vervolgen. Het lijkt wel of de kosmos voor alles en iedereen een missie heeft. Vind de juiste materie en je zult een fijne tijd hebben.

Erin
Erin
9 jaren geleden

Dit is volgens mij een van de grootste ontdekkingen ooit. Het kan verklaren hoe intelligente levensvormen zich verspreiden door het heelal.
Lees en oordeel aub niet te snel
http://www.evawaseerst.be/kern.htm

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x