Homepagina » Mens en Dier » Katten zien dingen die voor ons onzichtbaar zijn
Katten zien dingen die voor ons onzichtbaar zijn

Katten zien dingen die voor ons onzichtbaar zijn

Uit onderzoek blijkt dat katten dingen kunnen zien die voor ons onzichtbaar zijn. Katten zien bijvoorbeeld ultraviolet, wat mogelijk sommige vreemde gedragingen van onze huisdieren kan verklaren. Dieren die ultraviolet zicht hebben, reageren wellicht op iets dat zij wel kunnen zien, en wij niet.

De lens van het menselijk oog blokkeert ultraviolet licht, maar bij dieren met lenzen die UV doorlaten, bereikt het ultraviolet licht het netvlies. Voor de studie verzamelden de wetenschappers ogen van zoogdieren – van egels en rode panda’s tot makaken – van diertuinen, dierenartsen, slachthuizen en laboratoria. De onderzoekers maten vervolgens hoeveel licht er door de lens van elk oog kon en het netvlies bereikte.

Wat is het nut van ultraviolet zicht? “Die vraag wordt alleen maar gesteld omdat mensen het niet kunnen zien,” zei hoofdonderzoeker Ron Douglas van City University in Londen. Het is duidelijk dat ultraviolet zicht voordelen biedt. Bijen en andere insecten gebruiken het om kleuren en patronen te zien op planten, die hen naar nectar kunnen leiden. Knaagdieren gebruiken het om urinesporen te volgen en rendieren gebruiken het om ijsberen te zien, die in de sneeuw in gewoon licht opgaan.

“Een betere vraag is waarom het menselijk oog ultraviolet licht blokkeert,” zei Douglas. Dat kan zijn om ons scherper te laten zien. Skibrillen die UV blokkeren helpen bijvoorbeeld om scherper te zien in het felle licht op de sneeuw.

[Higher Perspective]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
blub
blub
6 jaren geleden

Als dit nieuws is, waarom wist ik dit dan al jaren?

En die laatste alinea: als ons oog UV blokkeert, waarom hebben we dan een bril nodig die dat doet?

c.e.
c.e.
6 jaren geleden

Pas uit onderzoek gebleken dat rendieren het meest zien in UV, dit om gras en ander groen in de sneeuw beter en van grotere afstand waar te nemen. Roofvogels gebruiken dit ook om sporen van muizen en knaagdieren (want deze zijn incontinent) te volgen.

F.M
F.M
6 jaren geleden

Bovendien kunnen katten zichzelf heel goed schoon houden en eten alleen schoon terwijl honden niet.

gijs
gijs
6 jaren geleden

hier zijn geen ijsberen gelukkig, brrrrrrrrrrrrr
wel urine van muizen maar gelukkig zie ik dat niet

x

Check Also

levenskracht qi

7 tekenen dat je levenskracht (Qi) in gevaar is

levensJe hebt vast weleens gehoord van Qi, ...

sneeuw

Sneeuwstormen en ijs leggen delen Europa lam: ‘Heb dit nog nooit gezien’

Noord-Amerika, Noord-Azië en grote delen van Europa ...

Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

17
0
We lezen graag je reactie!x