Financieel

Bang voor de bank: Rabobank snoert klanten de mond

Help door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Rabobank dwingt haar klanten om klachten over renteswaps in te trekken, zo blijkt uit de uitzending van Zembla ‘Bang voor de Bank’. Rond 2007 hebben duizenden ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf dit ingewikkelde financiële product gekocht dat werd gekoppeld aan hun lening.

De bank beloofde dat dit product hen zou beschermen tegen een stijgende rente. Maar de rente daalde juist, waardoor er veel problemen ontstonden. Jurist Pieter Lijesen, die 450 klanten van de Rabobank vertegenwoordigt die door hun renteswap in de financiële problemen zijn gekomen, zegt in Zembla dat de bank klanten onder druk zet als ze klachten indienen over problemen met hun renteswap.

Lijesen komt deze week met een massaclaim tegen de Rabobank die hij namens de 450 klanten indient. Volgens de Rabobank zijn er slechts 180 ondernemers die een klacht hebben ingediend.

Bedrijfseconoom Patrick van Gerwen zegt dat banken dit doen om de negatieve beeldvorming rond de grote problemen met renteswaps te beïnvloeden. “Als de klachten niet meer als klachten te boek staan, bereiken ze ook de toezichthouders niet. Zo lijkt het probleem kleiner dan het is,” zegt hij.

Eén van de gedupeerden laat een brief zien waarin de Rabobank zegt zijn rente niet te verhogen als hij zijn klacht over zijn renteswap intrekt. Een tuinder is door zijn renteswap in ernstige financiële problemen geraakt, maar wordt door de bank onder druk gezet. De Rabobank laat per brief weten alleen bereid te zijn om te compenseren als hij afziet van zijn recht te procederen tegen de bank.

Veel ondernemers zijn bang dat de bank hun lening opzegt en houden zich uit angst stil. Deskundigen stellen dat dit product nooit verkocht had mogen worden.

Vorig jaar werd bekend dat Rabobank een boete van 774 miljoen euro moest betalen voor het schandaal rond de manipulatie van de rentes. Topman Piet Moerland besloot gelijk op te stappen. Sipko Schat, de topbestuurder bij Rabobank die verantwoordelijk was voor de afdeling waar de omvangrijke rente-manipulatie plaatsvond, trad terug en kreeg 884.000 euro mee.

Kijk de uitzending ‘Bang voor de Bank’ hier terug.

[VARA]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ton
Ton
7 jaren geleden

Na het schandaal van de kredietcrisis nu weer het schandaal van de renteswaps (manipulaties met rente). De vieze spelletjes gaan dus gewoon door in de corrupte bancaire wereld. De hebzucht is immers nooit groot genoeg, de bankiers gedragen zich als rupsjes nooit genoeg en de politiek kijkt er naar en laat het allemaal maar gebeuren. Maar ja, de politiek en de bancaire wereld, het is nauw met elkaar verweven. Kijk maar naar Gerrit Zalm van ABN-AMRO, ook die bank is betrokken bij de renteswaps. En dat is dan notabene een Staatsbank (na de kredietcrisis). Dat zegt genoeg !

T.R
T.R
7 jaren geleden

Rente is in islam niet toegestaan en als zonde is!!

Wim
Wim
7 jaren geleden

Ze zijn bang voor een negatieve beeldvorming????????????????????????

Kan het nog negatiever dan?

loeky123
loeky123
7 jaren geleden

en wie doet er wat aan, niemand, we gaan gewoon door met dit

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

13
0
We lezen graag je reactie!x