Gezondheid

Rol van meditatie bij hersenontwikkeling gesteund door wetenschap

Help anderen door dit artikel met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Katherine Splain (63) is van mening dat meditatie niet alleen de grenzen van haar bewustzijn verlegt, maar ook positieve effecten heeft op haar brein.

De rol die meditatie speelt bij de hersenontwikkeling is het onderwerp van verschillende theorieën en studies. Dat meldt de New York Times.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Zo ontdekte de Universiteit van Californië in Los Angeles dat mensen die al geruime tijd meditatie beoefenen zoals Splain een verbeterde gyrificatie hebben, een term die wordt gebruikt om de winding of verhoging in de sterk gevouwen hersenschors aan te duiden.

Neuroplasticiteit

Het onderzoek is in februari in het tijdschrift Frontiers in Human Neuroscience verschenen. De universiteit probeert vast te stellen in hoeverre meditatie in staat is neuroplasticiteit, het vermogen van het brein om fysiologische veranderingen te ondergaan, kan beïnvloeden. Eerdere studies toonden aan dat het brein van meditatiebeoefenaars meer grijze en witte stof bevatte. Grijze stof heeft als functie het verwerken van informatie terwijl de witte stof de communicatie tussen de zenuwcellen verzorgt.

In 2009 werd een studie tijdens een bijeenkomst van de American Heart Assocation gepresenteerd waaruit bleek dat meditatie fysiologische voordelen oplevert voor mensen die lijden aan een kransslagaderaandoening.

Gyri

meditatie5593753985335“Je zou kunnen beargumenteren dat een sterker gevouwen hersenschors meer zenuwcellen bevat,” zei Dr. Eileen Luders, zelf ook beoefenaar van meditatie. “Er zijn eenheden in het brein die informatie verwerken dus hoe meer je er hebt, hoe groter je cognitieve vermogens zijn.”

Tijdens de studie werd een opzienbarende ontdekking gedaan: hoe langer iemand meditatie beoefent, hoe meer gyri de persoon in de hersenschors heeft.

Directeur van het Nationaal Centrum voor Complementaire en Alternatieve Geneeskunde van de National Institutes of Health (NIH) Dr. Josephine P. Briggs meent dat er nog niet voldoende bewijs voorhanden is, maar dat je cognitieve gezondheid wel op peil blijft door het brein uit te dagen. Meditatie is zo’n uitdaging. Ze voegde toe dat andere studies hebben aangetoond dat meditatie helpt bij de verzachting van pijn.

Tibet

Een studie uit 2009 keek naar 200 hartpatiënten. Bij patiënten die mediteerden bleven ziektes langer uit en ook nam hun systolische bloeddruk af. Directeur van het Instituut voor Natuurgeneeskunde en Preventie in Fairfield, Iowa Dr. Robert H. Schneider stelde dat stressvermindering als gevolg van meditatie veranderingen in het brein kan veroorzaken waardoor het gehalte aan stresshormonen als cortisol afneemt en ontstekingsprocessen worden voorkomen.

Splain werkte in de zeventiger jaren voor de Verenigde Naties tot ze in aanraking kwam met de Indiase spiritueel leider, vegetariër en marathonloper Sri Chinmoy. Ze is intussen een toegewijd boeddhist geworden en gaat volgend jaar naar Tibet om daar een zevenjarige cursus spirituele verlichting af te ronden waarbij je onder meer drie uur per dag moet mediteren.

Bron: Nytimes.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x